Alex

Megugorhat a mobilos visszaélések száma

A kategória óriási eladási számai és az így elérhető tömegek nagy vonzerőt jelentenek a bűnözők számára, több lesz a haszonszerzés által motivált támadás.

A KÜRT Zrt. szerint az új generációs mobil készülékek (okostelefonok, táblagépek) biztonsági kockázatait még mindig nem veszik elég komolyan a vállalatok. A mobileszközök elleni támadások jellege is megváltozott mára, és a diákcsínyek helyett már a haszonszerzés által motivált támadások dominálnak. Ez mind a magánszemélyek, mind a vállalatok számára növekvő fenyegetést jelent.

Villámgyorsan nő azoknak a munkavállalóknak a száma, akik saját, intelligens mobileszközöket használnak munkájukhoz, és ezeken a vállalati IT hatáskörén kívül eső eszközökön vállalati adatokat tárolnak. E-mail-ek, naptárbejegyzések, ügyféllisták, céges dokumentumok és más bizalmas adatok kerülnek a védett vonalakon kívülre. Az új technológiák alkalmazásában a szervezetek menedzsmentje többnyire élen jár, és sokszor alárendelik a szervezet IT biztonsági szabályozásait a szabadságot és kényelmet nyújtó funkciók használatának.


A profitorientált mobil fenyegetettségek arányának változása

De nem csak a vállalatok érintettek, a magánszemélyek számára is egyre nagyobb kockázatot jelent az okostelefonok felelőtlen, átgondolatlan használata. Ez különösen azért érdekes tény, mert a támadások nagyobb részének motivációját ma már a profitszerzés jelenti. A mobil fenyegetettségek egyik legfontosabb szeletét a rosszindulatú programok (malware) adják. A jelenlegi helyzet kialakulásában nagy szerepe volt az Android térhódításának, amely mára a legnagyobb tortát hasította ki magának a mobil operációs rendszerek piacából. A jelentős mértékű piaci térhódításnak egyenes következménye, hogy az Android a kártékony programok íróinak körében is népszerűvé vált.

A rosszindulatú programokat a támadók a PC világhoz hasonlóan számos módon juttathatják el a felhasználó okostelefonjára. Az egyik legjobb lehetőség számukra az alkalmazás-letöltési dömping kihasználása. Ez különösen az Android világra igaz, ahol 2012 februárjáig viszonylag szabadon kerülhettek be az alkalmazások a piactérbe. Az Apple esetében a zárt rendszer és a kezdetektől alkalmazott szigorúbb ellenőrzési metódus miatt nagyobb a biztonság, de nem szabad elfelejteni, hogy amennyiben a felhasználó "feltöri" a készülékét - ezt sokan megteszik -, akkor szabad a vásár a beszerzési forrásokat illetően, és ez nagyban növeli a támadás kockázatát.


Tény, hogy a biztonsági cégek által 2011-re jósolt egy-két ezer mobil malware minta helyett több mint 7 ezer vált ismertté tavaly. Ezek sokféle módon veszélyeztetik a felhasználót, a készülékén tárolt személyes vagy vállalati adatokat. Feliratkozhatnak a felhasználó nevében különféle prémium szolgáltatásokra, jelentékeny összegekkel megterhelve a mit sem sejtő előfizető számláját, üzeneteket küldhetnek a levelezési listákra, ellophatják a telefonon tárolt adatokat, átvehetik az irányítást a készülék felett stb.

A mobil bankolás kényelme rendkívüli károkat okozhat, hiszen például az eddig tökéletesen biztonságosnak tartott, úgynevezett kétfaktoros banki azonosítást is képesek megkerülni egyes kártevők. Ehhez a banki azonosításhoz a standard azonosító mellett egy ideiglenes, csak pár percig élő azonosítót is használnunk kell a banki műveletek elvégzéséhez, amit SMS-ben kapunk meg a banktól. Okostelefon használata esetén a két faktor szó szerint egy kézben egyesül, és a támadó szoftver mindkét azonosítót megszerzi a telefonból.

A kémprogramok gyakorlatilag a létező összes információt képesek kiolvasni és ellopni a telefonunkról. A híváslisták, névjegyzékek, SMS-ek, levelezés, a telefonban tárolt különféle, köztük a vállalati rendszerekhez hozzáférést biztosító azonosítók, jelszavak listája mind, mind veszélyben lehet. A telefon elvesztésével nem csak a rajta levő adatainkat veszítjük el, ami, ha nem volt valamilyen biztonsági másolatunk, pótolhatatlan veszteség lehet. Számos olyan program szerezhető be legálisan, amelyekkel a kóddal védett, titkosított adatok is könnyebben-nehezebben, de visszafejthetők a telefonról. Ez ellen némi védelmet jelentenek a központi mobil menedzsment rendszerek, illetve azok a szoftverek, amelyekkel az elvesztett, ellopott telefonról távolról letörölhetők az adatok.

Magánszemélyek esetében a beépített védelmek magas szinten történő használata, a letöltések tudatos kezelése, a források ellenőrzése, a mobil készülékekre elérhető vírusvédő szoftverek alkalmazása, speciális biztonsági szoftverek használata például jelszótárolásra, mobilkövetésre (ellopás, elvesztés esetén történő távoli törlésre), a közösségi hálózatokban való ésszerű és átgondolt részvétel, a geolokációs adatok tudatos kezelése, a vezetéknélküli kapcsolatok biztonságos használata, a rendszeres biztonsági másolat-készítés mind szükséges a kockázatok csökkentéséhez.

A szervezetek számára létfontosságú azoknak a kockázatoknak a feltárása, kezelése, amelyeket a mobil eszközök jelentenek számukra. A kockázatok csillapításához szükséges lehet központi mobil menedzsment rendszerek alkalmazása, a biztonsági szabályozások kiterjesztése a mobil eszközökre, e szabályozások betartatása, és elengedhetetlen a teljes vállalati dolgozói kör (alkalmazottaktól a tulajdonosokig) biztonságtudatossági oktatása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andr0 #5
    xD
  • trollibusz #4
    Persze,hogy nem kell iOS-re védelem, hiszen a spam nem hiba, hanem feature...
  • Andr0 #3
    ahány androidos telefont látok a metron+villamoson+vonaton, annyi mobilon van kint a kis (a) jelzés a bal felső sarokban (<< avast! embléma) iOS-re meg még nem kell. WP meg... xD
  • coolbboy83 #2
    Elég az is.... nemhogy a biztonsági rés :-)
  • coolbboy83 #1
    Engem megpróbáltak a multkor a 4-6 vilcsin kizsebelni, de eléggé amatőr volt - én meg jól elkloffoltam a kis nyomorúltat.