30
  • Papichulo
    Ennel a tiszta usb-s megoldas sokkal szabvanyosabb.

Mar mitol lenne? A lightning-gal szinte minden szabvanyt lehet emulalni...

De akkor mondok egy egyszeru hatranyt: a szabvanynak elfogadott micro-USB2-nel nincs eleg feszultseg/aramerosseg, hogy egy tabletet tolteni lehessen vele. Ezert hasznal peldaul a Samsung is egyedi toltot a Galaxy Tab-eknel.
  • kvp
    Az usb ugyanolyan csomagorientalt csatlakozo mint az ethernet ota az osszes tobbi. Mivel letezik usb-s hang, video es halozati kartya is, mind input, mind output iranyba, ezert magat az usb rendszert nem kell modositani a rajta atvitt adatok miatt. De ugyanigy lehet usb-n akar pci express adatokat is atvnni. Az igazan forradalmi protokoll az intel thunderbolt megoldasa, ami a szukseges szoftver architektura melle megfelelo savszelesseget es reakcioidot is biztosit, viszont nem a szabvanyos csatlakozora van kihegyezve.

Az apple lightning csatlakozoja a texas instruments SDQ protokolljat hasznalja a konfiguraciora, aztan ha adatatvitel kell, akkor atkapcsol usb modba. Gyakorlatilag a lightning egy autentikacios rendszer es egyedi csatlakozo a meglevo nem szabvanyos es szabvanyos protokollok folott. Ennel a tiszta usb-s megoldas sokkal szabvanyosabb. Megepo modon a sony fele liveware/smartconnect rendszer ugyanezt tudja csak a szabvany csatlakozokon keresztul es nincs benne autentikacio, ezert barmelyik gyarto barmelyik termekevel mukodik, sot a felhasznalo altal is konfiguralhato.

Egyebkent lehet olyan usb-s csatlakozokat is kapni, amik mindket iranybol bedughatoak, de jellemzoen nem ilyenekkel szallitjak a termekeket, bar lehetoseg lenne ra es nehany azsiai usb-s eszkoznel alkalmazzak is. Szemely szerint en eddig pendrive-ot, security token-t es toltot lattam ilyen ketoldalas usb-s csatlakozoval.
  • Papichulo
    A lightning segitsegevel barmilyen adatot at tudsz vinni (USB2/3, HDMI, stb...), egyedul a savszelesseg szab hatart. Ha az USB-nel protokolt akarsz valtani, akkor hardware valtoztatasokra is szukseged van... a jovobeli formatumokkal szemben meg egyaltalaln nem biztositott a kompatbilitas.
  • kvp
    "Pontosan azt tudja amit az usb, csak inkbopatibilis a felülete.
    Igen? Azon is megy ki digitalis audio es video? Az is mindket iranyba bedughato?"

Igen, az usb-s digitalis video es audio ki es bemenet mar a windows 98 megjelenesekor is letezett, a szabvany azota fejlodott, de visszafele kompatibilis, tehat az 1998-ban vasarolt usb-s digitalis hangszoro vagy kihangosito is menni fog a mai keszulekekkel. Csak az emberek nem hallottak rola, mint ahogy usb dugos digit headset-et sem sokat latni, de azsiai keszulekeknel elofordul.

"Ezt kell max lecserelni 1 usb-micro 3-asra oszt cakat"

Nem kell. A micro type 3-as aljatba bemegy a type 2-es dugo, tehat a regi toltok jok az uj keszulekekhez. Akar usb3-as keszuleket is lehet usb1-es toltovel tolteni, visszafele teljesen kompatibilisek. Osszesen 3 elterjedt usb-s csatlakozo van, ebbol mobil keszuleken az 5 polusu micro es mini dugok a gyakoriak. Mondjuk sok keszuleken olyan dugo van, hogy belemenjen tobbfele csatlakozo is, pl. az en telefonom host kepes (usb otg) usb micro portja is ilyen.
  • RelakS
    miért is?

Ha az USB 3.0 Micro Type B-t rakják az új eszközökre, attól még USB2-es töltővel simán tudod tölteni, ugyanis a 3.0 hozzáadott a csatlakozóhoz, nem átvariálta.
  • M2 #25
    "Avass be..miert is? Arra az 1 kabelre gondolsz? (Vilagert nem akarom elrontani az oromodet, de meg a toltok is modularisak szoktak lenni, standard usb csatival rajtuk, amibe megy az usb-microusb kabel. Ezt kell max lecserelni 1 usb-micro 3-asra oszt cakat:)"

Most olvasd el amit írtál és aztán gondolkozz: mi is a baj az Apple-vel? :-)
    Ott még lecserélni sem kell, alapból adják hozzá az usb-lightning kábelt.
  • Papichulo
    de meg a toltok is modularisak szoktak lenni, standard usb csatival rajtuk, amibe megy az usb-microusb kabel

Apple is gyart ilyen adaptert a lightning-hoz: "standard usb lightning csatival rajtuk, amibe megy az usb-microusb kabel"

• cateran
    "A legszebb az lesz, amikor áttérnek az USB3-ra (mert gondolom ez előbb-utóbb megtörténik) és a nagy kompatibilitásban dobhatnak ki MINDEN addigi cuccot."

Avass be..miert is? Arra az 1 kabelre gondolsz? (Vilagert nem akarom elrontani az oromodet, de meg a toltok is modularisak szoktak lenni, standard usb csatival rajtuk, amibe megy az usb-microusb kabel. Ezt kell max lecserelni 1 usb-micro 3-asra oszt cakat:) Vagy tevednek?)
  • Papichulo
    Egy korlatozott szabvany bebetonozasaval csak a fejlodesnek allitanak korlatot... az USB jelenlegi formajaban meg minden, csak nem future proof.
  • M2 #21
    A legszebb az lesz, amikor áttérnek az USB3-ra (mert gondolom ez előbb-utóbb megtörténik) és a nagy kompatibilitásban dobhatnak ki MINDEN addigi cuccot.

Meg ezt a bürokratáink hogyan is gondolták? Veszünk egy telefont és nem adnak hozzá tápegységet? Mert ha adnak, akkor meg pont ott leszünk, ahol eddig.
  • Papichulo
    + inkompatibilis minden más eszközzel.

Mi inkompatibilis benne? Az egyik fele Lightning, a masik fele USB, melyet barmilyen USB hostra ra lehet dugni :)

Pontosan azt tudja amit az usb, csak inkbopatibilis a felülete.

Igen? Azon is megy ki digitalis audio es video? Az is mindket iranyba bedughato?

Szinte minden új kütyü a mikrousb-t használja.

Igen, abszolut egysegesnek nez ki :)

• Kurfürst
    Nem egészen értem miért KELL hogy az apple cuccai kompatilibisek legyenek másével? Persze, praktikus lenne, de miért KELL annak lennie, miért vízfejű bürokraták döntsék el, hogy egy gyártónak, illetve a vásárlóinak mit KELL használnia...?

Ha én mint "apple fan" (azaz: tetszett khmm egy apple telefon és azt vettem) szopni akarok azzal, hogy max egy másik apple fan a 200 millióból tud nekem töltőkábelt adni ha merülök, ehhez kinek mi a túró köze van?

A telefonok 90%-a kb. már így is microUSB-t használ, szóval olyan baromi nagy nem lehet az a bizonyos környezeti teher és eléggé kilóg a lóláb a szabályozásból is, ti. ha CSAK egyvalakit sújt és UTÓLAG, amikor már több százmillió termék van a piacon, az erősen részrehajló lenne.

Azt se gondolhatja senki komolyan, hogy a környezeti teher majd attól csökkenne, hogy majd az EU-ban kényszerűségből lesz egy mUSB-s változat, az USAban és mindenhol máshol meg egy másik, merthogy ott ugye leszarják mit malmoztak brüsszelben...

Nem hinném hogy apple csatija lenne a szabvány valaha is, azt viszont nem értem hogy az miért zavarja az embereket is hogy van egy ilyen is és, tetszik nem tetszik, igen elterjedt.
  • Macropus Rufus
    "Egyetlen baj van az Apple csatlakozójával: generációkkal modernebb és hasznalhatóbb, mint az usb. Csak próbálja meg valaki úgy bedugni, hogy nem néz oda..."
    + inkompatibilis minden más eszközzel. A jövő a kompatibilitásban van és nem fordítva.
    Igenis elvárható, sőt megkövetelhető, hogy a gyártók egységes csaltakozó felületeket használjanak. Amúgy elolvastam ezt a híres Apple csatit. Pontosan azt tudja amit az usb, csak inkbopatibilis a felülete.
    Mondjuk az Apple fanok egy külön kaszt, de azt még ugye te sem gondoltad komolyan, hogy az érv egy szabvány mellett, hogy odanézés nélkűl be lehet dugni.
    az, hogy saját magán kívűl semmivel nem kompatibilis az meg nem gond mi?
    A helyzet az, hogy az Apple lépéskényszerbe van tartva. Szinte minden új kütyü a mikrousb-t használja. Nem hinném, hogy az Apple csatija lesz a szabvány.
    Szokjad a tudatot ;)
  • narumon
    Azt hiszem akkor ezután EU-n kivülről kell behoznom a telefont. Remélem ott nem veszik át ezt a buzi microUSB-t.
  • M2 #16
    Csak néhány példa:
    - sötét van,
    - vezetsz,
    - fél kezed foglalt,
    - öreg vagy és közelre már rossz a látásod
    ...

A régi tűs Nokia töltő nagyon jó volt, ahogy az Apple új csatija is. Az USB egy elbénázott csatlakozó lett, újítani kellene rajta.
  • SupraMKIII
    +1:
    A szem nélküli bedugást nem értem, de azt igen, hogy mit jelent a mindennel való kompatibilitás
  • SupraMKIII
    EU:+1 :-)

Kipróbáltam, be tudtam dugni odanézés nélkül a mikrousb-t, mégpedig galaxy note-ba és nexus7-be is.

Ez király.

Most már csak az árulja el valaki, hogy mi a rákos köszvény jelentősége van az odanézés nélküli bedugásnak?
  • Yv@n
    "Az usb-t nem lehet odanézés nélkül bedugni"

#fwp ?
  • kvp
    Nem igazan ertem, ez a hir sok sok eves. Mar most is atalakitoval adjak az europai iphone-okat, de csak tolteni tud micro usb-rol. Ilyet adnak a nem szabvanyos samsung-ok melle is, de ott legalabb usb-s adatkabelnek is jo.

Viszont a szabvanyositas a kinai kozponti bizottsagnak koszonheto, mivel ok iktattak torvenybe, hogy kinaban kotelezo a microusb. Aztan mivel minden telefon ott keszul, ezert mindenki atvette. Az apple persze csak az eu nyomasara, de mar ok is adnak kabelt. Hozzatennem, hogy a sony ehhez kepest vizallo host kepes microusb csatlakozot hasznal sok keszuleken, amit ugyancsak konnyu bedugni, raadasul akar kulso billentyuzet, pendrive vagy mobil merevlemez is csatlakozthato es ezek mukodnek is a telefonnal/tablettel. Es raktak meg ra egy szabvany 4 polusu mini audio jack-et is, hogy fulesbol/hangszorobol/autos set-bol is olyat hasznalhasson az ember amilyet csak akar.
  • Sajátvéleményem
    Erről már régóta megy a vita. Valóban áldatlan állapot, hogy szinte ahány gyár és ahány készülék annyi csatlakozó. Nem adapterekre van szükség, mert abból is van nálam 8-10 db. Legyen egyféle. Az Apple is vagy négy félét használ.Melyik legyen?
    Nekem nagyon rossz véleményem van az Apple-ről, Semmivel nem kompatibilis dolgokat használ.
  • asgh
    Az egész szabályozás annyit fog változtatni, hogy az EU-ban az iPhone mellé széria tartozéknak adnak majd egy lightning-microUSB átalakítót is.
  • M2 #9
    Azt le is kell(ett) cserélni a szabványra (értsd: az újabbakon már meg is történt).
  • M2 #8
    Az én főnököm meg rádugta egy számítógép USB csatlakozójára... :-)
  • M2 #7
    Az usb-t nem lehet odanézés nélkül bedugni, de az Apple töltőjét igen. Ezért is írtam, hogy használhatóbb az Apple megoldása.

Nem olyan egyszerű rádobni plusz egy csatit a telefonra, az belül sok helyet foglal, ahol minden milliméter számít. Inkább majd dobnak egy kábelt az EU-s dobozokba. :-)
  • rolika
    Ismerve az Eu-bürokráciát, mire előhozakodnak valamivel, már rég vezeték nélkül töltünk :-)
  • Cat #5
    Igazán szerintem ez nem a töltés, hanem az egyéb kiegészítők szempontjából fontos. Amikor az Apple csatlakozót váltott, ha vettél korábban például egy külső hangszórót, és lecserélted újabbra a telefonod, akkor a hangszóró onnantól kezdve használhatatlanná vált a számodra.
  • Nailyenugysincs
    a nokiának simán be lehet dugni odanézés nélkül mert csak egy kis tű az egész
  • cateran
    Mondjuk az Apple kulonbozosegmaniaja szoporollere valhat konnyen:) Fonokommel tortent meg, hogy elszallt az iPhone toltoje, rakerdezett tudna-e adni valaki 1 toltot kolcsonbe....3 is volt, csak mind a 3 microusb csatis....Igy aztan rancolt honlokkal nezte, ahogy elszall az elet a telefonjabol :D
  • endrev
    Nem értem, hogy ennek mi a jelentősége, hiszen az USB-t szintén nem lehet odanézés nélkül bedugni (viszont az Apple töltőcsatiját a Mac-eken igen).

Ugyanakkor a dolog kompromisszummal is megoldható: elhelyez az Apple egy microUSB-aljzatot IS a telefonokon, ez könnyen megoldható. És használja tovább a Lightning-ot. Ezzel eleget tett a törvénynek.
  • M2 #1
    Egyetlen baj van az Apple csatlakozójával: generációkkal modernebb és hasznalhatóbb, mint az usb. Csak próbálja meg valaki úgy bedugni, hogy nem néz oda...