SG.hu

Európai jogkezelő szervezethez csatlakozott az Artisjus

Szeptembertől a magyar zenei repertoár könnyebben elérhető a nemzetközi online zeneszolgáltatók számára, a külföldi jogdíjak pedig sokkal gyorsabban jutnak majd el a magyar szerzőkhöz. A közép-kelet európai régióból ugyanis elsőként az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület csatlakozhatott az európai közös jogkezelő szervezetek legnagyobb szövetségéhez, az Armoniához.

Egy-egy online zeneszolgáltató - pl. iTunes, Google, Deezer, Spotify - több tucat országban működik és több millió zeneszámot tesz elérhetővé a fogyasztók számára. Ennek a zenemennyiségnek a szerzői jogi tisztázása nem kis feladat; a jövő ezért egyértelműen azoké a jogkezelői szövetségeké, amelyek leegyszerűsítik ezt a folyamatot azzal, hogy több ország zenei repertoárját egy kézből kínálják. Az első és legnagyobb ilyen csoportosulás az idén tavasszal alakult francia-olasz-spanyol Armonia, amely a saját nemzeti repertoár mellett a Universal zeneműkiadó angol-amerikai műveinek jogait is kezeli, és emellett sok latin-amerikai és portugál zenével is foglalkozik. Ehhez a közösséghez csatlakozott most két további zenei jogkezelő: a belga SABAM és a magyar Artisjus. Ezzel az Armonia repertoárja már 6,5 millió dalt tartalmaz.

A szervezet közleménye szerint a csatlakozás feltétele volt, hogy az Artisjus teljesíteni tudja a zeneipar legújabb szabványait, és a régióban egyedülállóan fejlett technológiai hátterének köszönhetően képes legyen akár több milliárd adatot is gyorsan és hatékonyan feldolgozni. "Az Artisjus belépése az Armonia csapatába kettős előnyt jelent a magyar szerzők számára" - mondta Szinger András, az Artisjus főigazgatója. "Egyrészt a lehető legjobb feltételeket kapják a nagy online zenei szolgáltatóktól, másrészt gyorsabban hozzájutnak a külföldi letöltésekből és streamingből származó jogdíjaikhoz, mivel azokat egész Európából közvetlenül az Artisjus fogja beszedni, nem pedig az adott ország jogkezelő szervezete."

A magyar zenerajongók pedig arra számíthatnak, hogy a közeljövőben még több legális online zenei szolgáltató fog versenyezni a figyelmükért, és így még több zenét még kényelmesebben hallgathatnak a jövőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!