HENT hírlevél

Őszre halasztották Kim Dotcom kiadatási tárgyalását

Augusztusról novemberre halasztották a szerzői jogok több rendbeli megsértésével vádolt Kim Dotcom és két társa kiadatási tárgyalását. A Megaupload-ügyben folytatott eljárás a bizonyítékok beszerzése körül felmerült jogi problémák miatt halasztódik.

Az új-zélandi North Shore District Court november 21-ére tűzte ki az új tárgyalási időpontot, amikor is a bíróság arról dönt, hogy az amerikai bíróságok előtti felelősségre vonás céljából kiadja-e az Egyesült Államoknak Kim Dotcom-ot és két társát, akiket az amerikai hatóságok jelentős vagyoni hátrányt okozó, több rendbeli szerzői jogi jogsértéssel vádolnak.

A tárgyalást a korábbi tervek szerint egyébként már augusztus folyamán megtartották volna - igaz, ez a dátum is már egy halasztott időpont volt. A tárgyalási időpontok többszöri elhalasztására az eljárás során felhasználni kívánt bizonyítékok beszerzése körüli jogviták miatt került sor. Korábban ugyanis vizsgálat tárgyát képezte még az is, hogy az új-zélandi titkosszolgálat illegálisan figyelte-e meg Dotcom-ot, valamint felmerült a vizsgálati eredmények kiszivárogtatásának gyanúja is. Legutóbb azt rendelték el, hogy Dotcom és társai visszakaphassanak minden olyan bizonyítékként lefoglalt adatot, amely nem kapcsolódik a szerzői jog megsértéséhez kapcsolódó ügy tárgyához.

A további halasztás szükségességére való tekintettel a bíróság a novemberi dátum mellett egy 2014. áprilisi időpontot is kijelölt a tárgyalás megkezdésére. Ez azt jelenti, hogy a több hétig is elhúzódó kiadatási tárgyalásra már két évvel az eredeti eljárás megkezdése után kerülhet csak sor. A bírósági határozatról beszámoló MSN New Zealand ugyanis emlékeztet rá, hogy Dotcom-ot 2012 januárjában vették őrizetbe, és ekkor tiltották le a Megaupload portál működését is. Az amerikai hatóságok szerint a Megaupload felületén keresztül Dotcom nem csak lehetővé tette a felhasználók számára, de ösztönözte is a jogsértő felhasználásokat. A Megaupload oldal sokszor elérte a napi 50 millió látogatót számláló forgalmat, Dotcom pedig a szerzői jogot sértő megosztásokkal összességében mintegy 500 millió dolláros kárt okozott a szerzői jogi jogosultaknak..Aktuáliskülföldi érdekesség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • goldmember #1
    Elegen van már a sok Észak-Koreai faszkalapból.