Szekeres Viktor

Lucas féltucat helyen változtatott a Star Wars-sorozaton

Pár nap és itt van Blu-ray-en a Csillagok háborúja. A nagyszerű képminőséget George Lucas a netet felkorbácsoló változtatásokkal "támogatta meg".

Megveszed a Star Wars Blu-ray pakkot?
  • Igen, a 9 lemezeset.
  • Csak a régi trilógiát.
  • Csak az új trilógiát, a régiből az eredetit akarom!
  • Esetleg, ha lesz Blu-ray lejátszóm.
  • Nem, nem és nem!
Az elmúlt egy hétben a Csillagok háborújától volt hangos az internet, hiszen pár, első blikkre jelentéktelennek tűnő változtatásnak köszönhetően szinte mindenki a napokon belül megjelenő Star Wars Blu-ray-kiadásról beszél. Igaz, legtöbben ezt negatív értelemben teszik, de ezzel is csak a megjelenésre hívják fel az arról addig nem értesülők figyelmét - ld. még negatív reklám. A nagy kérdés, hogy a legfanatikusabbak pár pislogás és ordítás miatt képesek lennének-e kihagyni kedvenc filmsorozatuk megtekintését, illetve megvásárlását, s kíbírnák-e, hogy az meglegyen az eddig megjelent legjobb kép- és hangminőségben, egy vagon extra, többek között eddig még sosem látott, kivágott jelenetek társaságában?


A TheForce-net infói alapján a mellékelt videók foglalják össze azon változtatásokat, melyeket a LucasFilm eszközölt a Star Wars-trilógián. Először is a Baljós árnyak bábu Yodáját CGI-vel helyettesítették, majd az alap Csillagok háborúja-filmben (IV. epizód) Ben Kenobi Krayt-üvöltését manipulálták meg, illetve cserélték ki, s ugyanebben a részben R2-D2-t egy szikla mögé dugták el digitálisan (összehasonlító kép itt). A többi kiszivárgó változtatás a Jedi visszatér-t érintette: most már egy CGI-lény is gazdagítja Jabba palotáját (Lucas állítólag mindig is akart egyet, de a korabeli technika ezt nem tette lehetővé), Jabba palotájának kapuját is jócskán megnövelték, az ewokok ezentúl pislognak és persze a változtatások változtatása, ami leginkább kiváltotta a fanatikusok haragját: Darth Vader "Noooooooo!" kiáltása,


A Csillagok háborúja Blu-ray kiadása nemzetközi viszonylatban szeptember 12-én fog megjelenni, míg itthon szeptember 16-tól vehetik meg a boltokban a pakkot az érdeklődők. A legfrissebb technikákkal felújított verzió George Lucas elmondása szerint soha nem látott és hallott Star Wars-élményben fogja részesíteni a nézőket. Mindez többek között a HD-képnek és a 6.1-es DTS Surround hangnak lesz köszönhető.


A hazai kiadás mind a külsőségek, mind a beltartalom tekintetében a külföldi kiadáshoz fog hasonlítani. A mind a hat filmet tartalmazó kiadvány kilenclemezes lesz, de a kiadó természetesen azokra is gondolt, akik nem akarják a régi vagy az új trilógiát megvenni, így három változatban lesz kapható a termék: a hatrészes saga egy kilenclemezes szupercsomag részeként (így fog kinézni), míg a klasszikus és az előzmény trilógia egy-egy háromlemezes összeállítás formájában.


A kilenclemezes verzió nem csak tartalmát, hanem külalakját illetően is ugyanolyan lesz, mint a külföldi kiadás: a korongok egy 9 tálcás, lapozgatós tartóban, azaz egy ún. digistacken foglalnak majd helyet, ehhez jár egy angol nyelvű slipcase, egy (angol nyelvű) füzetecske is, míg a kiadvány tulajdonságait egy, a slipcase hátára illesztett, könnyen eltávolítható, magyar nyelvű információs lapon kapjuk. A 3 lemezes változatok korongjai egyetlen vaskos BD-tokban lesznek, ehhez viszont magyar nyelvű borító és slipcase is jár majd. A lemezek részletes tartalmát, illetve az extrák listáját korábban már megírtuk - ezek közül minden bizonnyal a már említett kivágott, épp ezért sosem látott jelentek lesznek a legérdekesebbek, melyeknek itt nézhető meg az előzetese.


A hazai kiadással kapcsolatos egyetlen rossz hír, hogy a kiadó tájékoztatása szerint az egyik film magyar hangsávjáról hiányozni fog Darth Vader szuszogása, azt ugyanis A birodalom visszavág utolsó mozis változatában nem keverték rá a magyar hangsávra, s a Blu-ray változat is az 1997-es moziváltozat jóváhagyott szinkronját tartalmazza. Ebben a verzióban egyébként Kránitz Lajost hallhatjuk Dark Vader szinkronhangjaként, aki Nagy Attila és a 95-ös szinkronban szereplő Hollósi Frigyes után "vette át" a karaktert.


Mikor láttad először a Star Wars-t?
  • A 70-es években.
  • A 80-as években.
  • A 90-es években.
  • Az ezredforduló után.
  • Még nem láttam.
A Blu-ray-gyűjtemény megjelenésével azonban nem ér véget a Star Wars-újdonságok sora, hiszen február 10-én kerül először bemutatásra a mozikban a Baljós árnyak 3D-sre konvertált verziója. A dátum egyelőre csak Amerikában vehető biztosra, de valószínűleg, hogy az érdeklődő idehaza is megnézhetik a filmet, mely konverziója, mivel rengeteg benne a számítógépes trükk, látványosabb lesz, mint egy mezei filmé. (Ráadásul nem egy konverziókat végző alvállalkozót bíztak meg a feladattal, hanem azt az Industrial Light & Magic fogja felügyelni.)

George Lucas Adds More Darth Vader Dialogue - watch more funny videos

Persze negatív hangok ide vagy oda, a döntések helyességét nem ezek a reakciók fogják igazolni, hanem, mint mindig, az eladási adatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • adampierson #47
    Ezt a belemagyarázást de utálom. Tisztára mint a számmisztika. Áruld már el nekem, hogy mikor láttad John Wayne-t Lightsaberrel mászkálni? Vagy Eli Wallach-t esetleg Yul Brynner-t űrhajót vezetni, Sith lordokat legyőzni? Mikor láttál japán shogunt birodalmi lépegetőt vezetni? Na, ha soha, akkor pont kell a Star Wars. Ez a linkelt video csak szarkavarás, mert valaki kurvára ráért.
  • IMYke2.0.0.0 #46
    Csak jelzem, hogy a teljes Star Wars lopások sorozata...
    Érdemes végignézni.
  • Yachiru #45
    Lukasnak inkább új filmeket kellene készítenie nem a régebbi remekműveket kellene elszúrnia és persze nem ártana ha az új filmeknél nem az effektekre és a látványra helyezné a hangsúlyt hanem a sztorira és a hangulatra ha ez meglenne a látvány meg csak javítana rajta mint ahogy egy régebbi filmben megjegyezték "te megosztanád az ágyad és a vagyonod egy gyönyörű tökfejjel?" szerintem a mai filmeknél ez egy elég aktuális kérdés. Persze ez csak a saját véleményem.
  • BrockSamson #44
    Lukasz bacsi lassan bevallja, hogy valojaban utalja az eredeti filmjeit, es inkabb ujraforgatja oket. Meg par ev es ez lesz. Vagy csak lecserel MIDENT cgi-re. Pl a Tatooine levegojet meg Luke fanszorzetet.
  • Zombee #43
    Ezek a változtatások semmiségek ahhoz képest, hogy a 2004-es felújítás végén a tábortűznél lecserélték az öreg Obi Van és Anakin szellemét az új trilógiában őket alakító fiatalkori énjeikre. És persze ezzel kivágták két színész 1983-as jelenetét. Azért Sir Alec Guiness-t csak így kidobni a film végéről...
  • bmw #42
    A regi eredeti szinkron kellene.....
  • Nos #41
    Nem tudom mi a probléma. Az eredeti verzió továbbra is kapható lesz, vagy a legtöbb rajongónak megvan. Akinek nem tetszik az új, az nézheti a régit. A saját filmjével azt csinál, amit akar.
  • B0nFire #40
    Szerintem ami mai szemmel már nagyon gáz a filmekben, és javítani kéne:

    1) A Birodalom visszavág elején a kockázva felvett tauntaun-nyargalászás – összvissz 10 másodperc az egész, CGI-vel pillanatok alatt meg lehetne csinálni, mégis az van még mindig az összes változatban. Az, hogy a birodalmi lépegetők darabosan mozognak, még elmegy, de a "hóló" mozgása nagyon gáz.

    2) A bluebox technika által az űrhajókra/aszteroidákra vetült kékes fények nagyon csúnyák. Ma már ezeket nem színes háttér előtt veszik fel, hanem kirotózzák, pont azért, hogy ne tükröződjön vissza rajta a kék/zöld. Most nem azt mondom, hogy az összes jelenetet vegyék újra, vagy csinálják meg CGI-vel, viszont ezeket a kékes beszűrődéseket digitálisan minden további nélkül el lehetne tüntetni.

    3) A New Hope-ban a fénykard kivitelezése igencsak gyatra. Elő kellene szedni az eredeti felvételeket, és új technikával rárajzolni a pengét. Csak az egységesség kedvéért.

    4) Nagyon zavaró Darth Vader primitív maszkja a New Hope-ban. A TESB-ben és a RoTJ-ben már sokkal kifinomultabb maszkjai voltak. Pár közelit nyugodtan újra lehetne forgatni a jobb maszkokkal, mert az a horpadt, csálé műanyag bili nagyon kiábrándító. Főleg a piros napszemüveg lencsével. Ahogy a Jedi visszatér végén a haldoklós jelenetet újra tudták forgatni -- gyakorlatilag a színészt be kellett öltöztetni és lefektetni. Amikor az ő arca látszott, akkor Luke háttal volt --, ennyi erővel a New Hope necces jeleneteit is újra lehetne forgatni.

    5) A Birodalom visszavágban néhány robbanást élethűbben felturbózni, mert mai szemmel már nagyon látszik rajta a makett fíling.

    Az hidegen hagy, hogy Artu éppen bebújik-e vagy sem a szikla mögé. Meg Obi-Van üvöltése is. Ez mind piszlicsáré mellékes dolog.
  • immovable #39
    Leszarom.
  • Tetsuo #38
    Chris Cunningham verzioja. :)