Szekeres Viktor

2009 legjobb tévésorozatai

A 2009-es legjobb és legrosszabb filmjeit bemutató cikkünk sikere után, úgy éreztük, hogy kötelező hasonló összegzést végezni a tévésorozatok világában is.

Ahogy a filmeknél, úgy a sorozatoknál is érdemes összegeznünk az évet. Igaz, ezúttal nem támaszkodhatunk kritikáinkra, hiszen sorozatokról nagy lélegzetű cikket ritkán írunk, így marad a 2009-es hazai premierek összegzése, azokon belül is a sorozatpremiereké. A már műsoron lévő szériákat inkább hanyagolnánk az összesítésben.

Persze egy bekezdés erejéig ki lehet térni arra, hogy a már jó ideje képernyőn lévő sorozatok közül a Lost - Eltűntek 5. évadja (AXN, RTL Klub) továbbra sem okozott csalódást, az íróknak sikerült elérniük azt, hogy a néző végképp ne tudjon előre kalkulálni semmit, hogy mindig meglepődjön a következő jeleneten. Hasonlóképpen bőven átlag fölötti volt a Doktor House (TV2) is az 5. évadban, de akárcsak a Halottnak a csók 2. évad (Viasat 3), egy kicsit csökkent a minősége az előző szezonhoz képest. Persze a legjobb, már műsoron lévő sorozatok nem a fentiek voltak, hanem a Drót, melynek év elején a 3. évadját mutatta be szinkronnal a Duna Tévé, valamint a Kemény zsaruk (AXN), mely olyan záró, vagyis 7. szezont produkált, hogy minden ínyenc megnyalhatta ujjait. Fura érzés volt búcsút venni az utóbbi 10 év (egyik) legjobb sorozatától.


Negatív oldalon muszáj megemlítenünk két olyan sorozatot, melyek évekig a legjobbak között szerepeltek, azonban az utóbbi időkben erőteljesen botladoztak. Ezt Jack Bauernek és a 24 6. szezonjának (Cool) még el lehet nézni, mert a folytatásban ismét magára talált, viszont a Kés/alatt 5. évadja nem hozta meg azt a minőségbeli változást, amit a Miamiból Los Angelesbe való költözés ígért. Ugyancsak a mérleg mínuszos serpenyőjében foglalt helyet A szökés 4. évad (RTL Klub), melyen már kevésbé lepődtünk meg, mint ahogy az sem ért senkit váratlanul, hogy a South Park 12-13. évadja pocsék volt. Míg régen a legjobb animációs sorozatnak számított az SP, addig ma már a legjobb 10 között sincs, ha a felnőtteknek szóló rajzolt produkciókat nézzük.

Mivel negatív dolgokról értelemszerűen nem szívesen olvas az ember, ezért a rossz sorozatok 2009-es listája csak 5 tagot számlál, így a Terminátor: Sarah Connor krónikái (RTL Klub, Cool) masszív rajongótábora fellélegezhetett, viszont kíméletlenül lecsapunk az 5. legrosszabb tavalyi sorozatra.


5. The Cleaner - A független (AXN): Benjamin Bratt próbál függőket leszoktatni addiktságukról, általában sikerrel, de meglehetősen unalmas körülmények között. Olykor a nézőt erősebb fizikai fájdalom éri, mint az elvonástól szenvedő "pácienseket".

4. Míg a halál el nem választ (RTL Klub): A meghatározhatatlan műfajú sorozat egy idős és egy fiatal házaspárról szól és Amerikában a 4. évadját tapossa. Mi egyébként komédiára tippelünk (az alánevetésből ítélve) és gyenge fordításra, mert többszöri megtekintés után sem lehet kihallani poénokat belőle.

3. Rúzs és New York (TV2): A csajos sorozat, ami még a csajokat is idegesítette. Hiába szolgált alapanyagul a nagynevű írónő (Candace Bushnell - Szex és New York) sikerkönyve, a készítők nem álltak túlságosan a helyzet magaslatán. Ha már sokat hisztiző nagyon gazdag nőkről szól egy sorozat, akkor igazán lehettek volna szimpatikusak a szereplők.


2. 90210 (TV2): A Beverly Hills 90210 ismert sorozat volt a maga idejében, nálunk is sokan látták vagy hallottak róla, de sosem állította senki, hogy különösebben jó lett volna. Nos, mi kimondjuk: a BH 90210 a modernizált verzióhoz képest egy igazi műalkotás. A mostani verzió - hiába akar szexisebb lenni - csúnya luftot rúgott.


1. Flash Gordon (TV2): Az amerikai scificsatorna botrányos feldolgozási kísérlete, melyről sok szót nem is érdemes ejteni, inkább visszakeresi a neten az ember az 1934-ben indult comic stripeket és eldúdolja az ugyancsak elég gyenge, 1980-as film Queen-betétdalát.

Persze szokás szerint akadtak remek sorozatok - lássuk azokat is. 10. Hung - Neki áll a zászló (HBO): Az amerikai HBO 2009-es sorozata viszonylag hamar elért hozzánk és a béna magyar címtől eltekintve csak jókat mondhatunk róla. Témája szerint egy nagy szerszámát botcsinálta stricinője (civilben neurotikus költő) segítségével áruba bocsátó tesitanár megpróbáltatásairól szól. Oké, egy hátránya volt a sorozatnak: túl rövidek az epizódjai, így nem annyira "mély", mint az ideális lenne.


9. A vámpír, a vérfarkas és a szellem (AXN): Ismét csak a cím okozta sokkon kell először túltennünk magunkat, de az angol természetfölötti sorozat már alapötletének köszönhetően elkapja a nézőt. Eddig nem sok történet szólt egy együtt lakó kórházi dolgozó vámpírról, egy szuperintelligens vérfarkasról és egy bizonytalan szellemről.

8. Erica világa (Hallmark): A nőbarát kanadai sorozat okosan próbálta megnyerni a hímnemű nézőket, hiszen a romantikus történetet némi időutazás becsempészésével máris koedukálttá változott. Mindkét nem sírhatott és nevethetett a szeleburdi Erica kísérletein, amint életét a múlt megváltoztatásával próbálja helyrehozni.

7. Battlestar Galactica (AXN): Nem, nem a Csillagközi rombolóról van szó. Annyit bőven elég írnunk, hogy igazi ajándék volt látnunk az elmúlt évek legjobb scifisorozatának 1978-as eredetijét.

6. Star Wars - A klónok háborúja (Cartoon Network, RTL Klub): Lehet, hogy ha nincs a mozifilm, akkor nem kerül a legjobbak közé a Star Wars-animáció, de így látszik igazán a sok erénye, hiszen egy kifejezetten pocsék, már-már szemétre való felvezető film után remek sorozat kerekedett ki a történetből. (Jobb, ha nem is gondolunk arra, mi lett volna akkor, ha a mozifilmet vágják fel és adják le a tévésorozat első négy részeként. Biztos, nem lett volna olyan erős a nézettség, hogy sor kerüljön a 2. évadra.)


5. Emberre támad az eb (Comedy Central): A sorozat, mely egy hazai tévés tízes listáról sem maradhat le - főleg, ha megfejtjük, hogy mi a műfaja a tévéstáb működéséről szóló próbálkozásnak. Mi az áldokumentum-sorozat elnevezés mellett tesszük le voksunkat, mely az Ali G-féle kamu, átverős interjúkat vegyíti a színészek által improvizált, színfalak mögötti jelenetekkel.

4. Nem szentírás (RTL Klub): Olykor gyöngyszemekre lelnek a hazai csatornák a korán kivégzett sorozatokban. A Nem szentírást, bár csak 8 epizódot élt meg Amerikában, vétek lenne kihagyni, hiszen a Jézust látó pap (és családja) története nagyon elüt attól, amit megszokhattunk az ilyen csatornákon.


3. A Donelly-klán (TV2): Igaz, hogy éjszaka, de mégis adásba került nálunk is az elmúlt évek legemlékezetesebb, Amerikában nagy csatorna által adott sorozata. A 13 részes egyetlen évad igazi csemege a maffiózós sztorik kedvelőinek, ráadásul az ír közösség bemutatása a fiatalok szemszögén keresztül egyéni ízt csempészett az okosan megírt történetbe.

2. A hatalom hálójában (RTL Klub, AXN): A sokszorosan díjazott jogi sorozat egyetlen nagy hátránya az volt, hogy iszonyatosan sok mozaikdarabkát kellett összeilleszteni, míg kialakult a végső kép, így a nézőtől is maximális figyelmet várt el. Jó hír, hogy lesz még rosszabb is, hiszen a napokban indult 2. évad, ha lehet, még bonyolultabbra sikeredett. A két idősíkon zajló történet ettől függetlenül pazar lett.


1. Friday Night Lights - Tiszta szívvel foci (TV6): Talán az egyik legfontosabb hazai premier volt a film alapján készült, de a filmet minőségben sokszorosan meghaladó amerikai focis körítéssel rendelkező sorozat, mely bebizonyította, hogy Amerikában is tudnak erős tinidrámát írni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #23
    szerintem félreértelmezted a mondatot. a főcímdal minőségéről szó sincs. meg aztán minek dúdolna el valaki rossz főcímdalt?:)
  • darkmall #22
    A cikk szempontjából semmi értelme a Queen főcímdalát fikázni. Teljesen felesleges volt bele írni. Ettől kicsit sem lesz eredetibb a megfogalmazás.
  • 5c0rp330n #21
    egy ujabb provokativ szinvonaltalan semmitmondo lista, gratulalok a cikkironak hogy cikkrol cikkre sikerul a beka segge alatt tartani a cikkek szinvonalat.
  • TeDDyRuSh #20
    Ez megint egy gyenge sorrend, pedig 2 csillagot adtam és mégis csak másfelet ér. Hiányolom én is Flash Frowardot. A Sout Parkkal nem volt gondom, alá vág most a Family Guy, de szerintem igen is van ereje. Aki warez sorozat listát keres annak itt van egy:
    http://warezblog.hu/component/content/article/184-sorozat-toplista-2009-kicsi-savanyu-de-a-mienk
  • Yutani #19
    Én is a True Blood sorozatot hiányolom (meg a Heroes-t is), mert szerintem is nagyon jó lett, ami a kiváló karaktereknek, az azokat megszemélyesítő színészeknek és a rendkívül izgalmas, fordulatos cselekménynek köszönhető!

    Nagyon várom a 3. évadot!
  • Elemir #18
    Megtanulni?
    Nyilvánvaló, hogy főleg a reklámok miatt lényeges az egész, és ezért ha nem néznek valamit, nincs is mi bevételt hozzon.
    Azért a megtanulni kicsit erős volt édes barátom, valószínűleg csak mint érdekes adat miatt írtam, mert szerintem az.
  • [HUN]FaTaL #17
    Az hogy ki mit néz nálunk a tévében szerintem egyáltalán nem mérvadó, lévén a 18-30 közötti korosztályból sokan az angolt nézik felirattal, torrentről letöltve. :)

    A 90210 meg nem csodálom hogy luftot rúgott ilyen pocsék szinkronnal.
  • krajcsovszkig #16
    A Szökés inkább felemás volt, mint rossz, voltak benne tökjó részek is.
  • QPR #15
    Dexter és a Két pasi meg egy kicsi tényleg hiányzi
  • Szolnokboy1 #14
    "Hát a FlashForward? o.o
    Az is egy kegyetlen jó sorozat!"

    nem az. :)

    "a többi helyen ha nem lenne letöltés, erős lenne"

    meg kellene végre tanulni, hogy a letöltésnek semmi köze nincs a nézettséghez.