Szekeres Viktor

Kegyetlenül irtják sorozatainkat

Meglehetősen nagy volt a vérengzés sorozatok terén 2009-ben, rengeteg közönségkedvenc és kritikailag elismert szériát földeltek el Hollywoodban. Örökre.

Lehet, hogyha tüzetesen megvizsgálnánk az előző éveket, akkor is azt tapasztalnánk, hogy megannyi kedvelt sorozat tűnt el a képernyőkről, de a 2009-es esztendő veszteséglistáját böngészve ki lehet jelenteni, hogy a hóhér pallosa kifejezetten virgonc volt az idén. És még vége sincs az évnek, olyannyira nincs, hogy az Amerikában ősszel indult sorozatok közül is istenhozzádot lehetett inteni párnak. Azonban ezen szériák többségének búcsúja valószínűleg kevésbé viselte meg a nézőket, mint egy 3-4 éve képernyőn lévő.

Azért említsük meg, hogy az ABC csatorna pár hét után búcsúzott Kelsey Grammer új szitkomjától, a Hanktől és a Defying Gravity című scifitől, a CW a modellekről szóló, 2 részt megérő The Beautiful Life-tól, a CBS az orvosos, szervátültetős Three Rivers-től és a tíz kicsi négeres Harper-szigettől, a Fox a Dollhouse-tól, míg az NBC egy másik orvosos sorozattól, a Traumától.


Valószínűleg a scifirajongók sem fogják szívükbe zárni az idei évet, hiszen a volt SCIFI Channel (ma már: Syfy) 4 évad után megszüntette a Csillagközi rombolót (Battlestar Galactica), 5 évad után pedig a Csillagkapu Atlantiszt (Stargate Atlantis). Öröm az ürömben, hogy mindkét sorozat kapott egy spinoffot, egy afféle utódsorozatot, melyeket zömében az "eredeti szériák" írói visznek tovább. Az Atlantis testvére, a Stargate Universe már 10 részen túl is van, a nézettsége nem igazán erős, a rajongók is lázadoznak, míg a BSG előzményeivel foglalkozó Caprica csak jövőre kerül képernyőre, bár a felvezető filmet, a pilotot már DVD-n megjelentették.


Ugyancsak a sci-fisek kámpicsorodhattak el, amikor a Fox úgy döntött, hogy nincs helye a programban a Terminátor: Sarah Connor krónikáinak (Terminator: The Sarah Connor Chronicles), ezek után talán nem is meglepő, hogy itthon is viharos gyorsasággal eltűnt a sorozat az RTL Klub műsoráról, olyannyira nem érdekelte honfitársainkat. Míg a film alapján készült sorozat 2 évadot ért meg, addig a Szökés (Prison Break) négy szezonon keresztül boldogíthatta a rajongókat. Scofieldék történetét az írók le tudták zárni, ugyanis időben kiderült, hogy nem kell gondolkodniuk azon, hogy mi történjen egy esetleges 5. évadban.

Nem csak rajongói, a fiatalokat megcélzó sorozatok tudták le 2009-ben utolsó részeiket, hanem sok-sok éve képernyőn lévő szériák is. A legnagyobb vad kétségtelenül a Vészhelyzet (ER) volt, melyet az NBC végül 15 évad után ejtett el a készítőkkel egyetértésben, s ugyancsak az írókkal együtt működve fejeződhetett be 8 évadot követően a Monk, a flúgos nyomozó (Monk) a USA csatornán. Az említett sorozatokkal szemben viszont már-már sokként hatott, hogy a CBS adó 7 évad után véget vetett a Nyomtalanul (Without a Trace) című eltűnésekkel foglalkozó kriminek.


A humorosabb fronton is akadnak az idei évnek vezéráldozatai, hiszen vannak jópáran, akik máig sem tudták magukat túltenni az NBC-s Nevem, Earl (My Name Is Earl) 4 évad utáni távozásán. Bár nem szituációs komédia volt, mégis bőven akadt humor a CW sorozatában, a Reaper - Démonirtókban (Reaper), melyért 2 szezon után érkezett el a Kaszás. Az ugyancsak két évados Halottnak a csók (Pushing Daisies) más típusú humort használt és vizualitásban volt nagyon erős, de a közönség helyett inkább a kritikusok szívét dobogtatta meg érintésével a holtakat feltámasztó pitekészítő lávsztorija. A kábelcsatornák sem fukarkodtak a fent említett pallos használatával - a Comedy Central például olyan nagyágyút küldött 6 évad után az örök vadászmezőkre, mint a Reno 911.

Persze a név-, illetve címsor nem lehetne teljes anélkül a sorozat nélkül, melyhez a legnagyobb reményeket fűzte tavaly az NBC. Igen, a Knight Riderről van szó, mely - hasonlóan a Terminátor-sorozathoz - remek nézettséggel debütált. (Igaz, a KR esetében egy felvezető filmről volt szó.). A nézők a későbbiekben valamiért úgy döntöttek, hogy nem büntetik magukat a sorozattal és a valódi premierre szinte mindenki el is szállingózott.


Persze azért nem csak Amerikában morzsoltak el könnycseppeket egyes sorozatok felett, hanem itthon is sirathatták pár százezren a Tűzvonalbant, mely úgy tűnik, hogy mégis feltámadhat, hiszen a többletbevételhez jutott Duna Tv a hírek szerint arról tárgyal a készítőkkel, hogy egy esetleges 4. évadhoz tud kosztot és kvártélyt biztosítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lAngelus #30
    Nem kár értük.
  • kakateve #29
    Azért azt tegyük hozzá kedves cikkíró, hogy itthon azért szedte le a TSCC-t az RTL Klub (a Chuck-al egyetemben), mert nem volt elég néző. Az, hogy mi ment kint, az nem érintette a retek klubbot.
  • winnie #28
    azt minek siratni? még nem ért véget.
  • z99999 #27
    én csak chuckot siratom, volt benne valami..
  • wolruf #26
    Nemnem, Caprica pilotja a Caprica :) És kegyetlen jó. Akit érdekel a háttere a történéseknek, komálni fogja. Aki csak az akciót keresi, nos az némileg elalszik :D
    Link az IMDB-n

    Nemmondom, a The Plan se volt piskóta, de a Caprica nekem jobban tetszett :)
  • Jimmyke #25
    Caprica pilotja a Plan akart lenni?

    Pedig az jóféle, Cavil atyát bírom nagyon
  • csibra #24
    Az igazi szemétséget persze a viasat3 követte el azzal, hogy a Halottnak a csók utolsó 2 vagy 3 epizódját nem adták le.

    A retekklub meg bekaphatja, pont kezdett megtetszeni a Sarah Connor krónikák amikor lelőtték.
  • TommyGun #23
    Nem akarok hülyeséget mondani de ha jól emléxem olmos papi már a 2dik v. 3dik szezon elején kijelentette hogy 4 évados lesz merthogy szeretnék lezárni és nem húzni hogy rakás szar legyen mint a lost. Jó egy kicsit hozzátettem node az hogy szólnak hogy van még 6-8 részed befejezni azt a szart vagy van még 1,5-2 évadod lezárni a sorozatot na itt azért van egy kis kontraszt...nem hiszem hogy csak amiatt maradt abba a BSG 4 évad után mert nem lett vólna népszerű, népszerűbb volt mint sok ma is futó szutyok, én azt hiszem hogy mivel már életében is kult sorozat a scifi-k között nem akarták elkurtizánkodni, oké persze ha a legnézetebb top3ba benne van biztos elhúzzák mint a rétest de akkor is :)
  • ko75 #22
    az rtl klub műsorába nem is kell a Sarah Connor krónikái, a máónikáásóó meg társai kell a hülye p@r@sztj@'n@k :)
  • winnie #21
    inkább a bsg-t a 3. évadban elkezdték 4 évadra tervezni, amikor kiderült, hogy nem lesz folytatás. ha siker lett volna a továbbiakban is, folytatták volna.