HENT hírlevél

Szerzői jogokat sértett az Ellen DeGeneres show?

Keresetet nyújtottak be a világ legnagyobb zenekiadói az amerikai Ellen DeGeneres show készítői ellen. A kiadók szerint a műsorban ez idáig több mint ezer dal hangzott el, amelyet a szerkesztők engedély nélkül használtak fel.

A pert kezdeményező kiadók, köztük Sony Music Entertainment, Virgin Records America, a Warner Bros Records, az Arista Music, az Atlantic Recording, a Capitol Records és Motown Record Company szerint az ügyben gyakorlatilag minden nagyobb zenekiadó érintett. A Nashville-i bíróságra benyújtott keresetük szerint a műsorban indítása óta folyamatosan hangzottak el szerzői jogi védelem alatt álló dalok, amelyeket a készítők engedély nélkül használtak fel.

A kiadók közlése szerint a több mint ezer érintett zeneszám között Michael Jackson, The Beach Boys és Will Smith dalok is szerepelnek. Továbbá elhangzottak olyan friss, napjainkban népszerű szerzemények is, amelyek használatát a jogtulajdonosok semmilyen körülmények között nem engedélyezik nappali tévéadásban.

A zeneszámok többsége a műsor azon jelenetében hangzott el, amikor a műsorvezető - nem ritkán a nézők felől közelítve - megjelenik a stúdióban, és "betáncol" az interjúk helyszínére. A kereset szerint mind a jelenet, mind az aláfestő zenék a műsor meghatározó elemét képezik.

A műsort készítő Telepictures Productions szóvivője a hírre reagálva hangsúlyozta, hogy a műsorvezető, Ellen DeGeneres nem érintett az ügyben. Egyúttal közölte, munkatársai hónapok óta egyeztetnek az érintett lemezkiadókkal a helyzet kezelése érdekében. Mint mondta, a produkciós cég törekszik az ügy békés és elfogadható kompromisszumokon alapuló rendezésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!