Berta Sándor

Napenergiás TV-adók lesznek a dél-afrikai futball-világbajnokságon

Ezekre a készülékekre nagy szükség lesz, hiszen sok helyi lakos a magas jegyárak és a nagy távolságok miatt nem tudja majd a helyszínen megtekinteni a mérkőzéseket, de így ők is élőben szurkolhatnak.

Napenergiával működő közvetítőállomások kiépítését támogatja Dél-Afrikában a SolarWorld AG. A cég a Dibanisa-program keretében először egy ifjúsági futballközpontot hoz létre és annak részeként ingyen szereli fel az első napenergiás TV-adót. A napcellákat a központ tetején helyezik el. A Fokvárostól 160 kilométerre található Gaansbaiben lévő utánpótláscentrumban a fiatalok így ingyen juthatnak az őket érdeklő információkhoz. A vállalat munkatársai így akarják tesztelni a berendezést, hogy a szakemberek kiküszöbölhessék a gyerekbetegségeit és a problémák ne az alig egy év múlva kezdődő futball-világbajnokságon jöjjenek elő.

A tervek szerint a SolarWorld számos napenergiás átjátszóállomást fog telepíteni Dél-Afrikában. A TV-adókat elsősorban a vidéki régiókban és a városok nagy népsűrűségű külső kerületeiben helyezik el, ahol egyébként sem biztosított a zavartalan áramellátás. Minden készülék napcellákból, akkumulátorokból és töltésszabályozókból áll. Emellett ellátták őket egy DVD-lejátszóval, egy műholdvevővel, valamint egy televízióval. A szakemberek úgy vélték, hogy a futball-világbajnokság kitűnő alkalmat biztosít a helyi közösségek, a szociális integráció és a környezettudatosság erősítésére.

"A futball segíthet eltüntetni a határokat az emberek között. Ehhez akarunk hozzájárulni a napenergiás TV-adókkal. Ugyanennyire fontos azonban, hogy az emberek hozzáférhessenek az információkhoz és hogy így javíthassuk a fiatalok személyes fejlődési lehetőségeit" - jelentette ki Gregor Küpper, a SolarWorld Africa Ltd. vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!