Napi Online

Tematikus csatornákat indíthat a TV2 is

Az RTL Klub után a TV2-nek is engedélyezte az Országos Rádió és Televízió Testület, hogy tematikus tévécsatornákat indítson Magyarországon. A tematikus adók korlátozott reklámidejükkel azonban sovány vigaszt jelenthetnek a tévéknek a digitális átállásért tett lépések és az elmaradt díjcsökkentés után.

A médiatörvény szerint az országos kereskedelmi tévécsatornák már eddig is indíthattak volna szakosított adást sugárzó, vagyis tematikus csatornákat, azonban - a nemzetközi gyakorlatban is kissé szokatlan módon - az RTL Klub és a TV2 műsorszolgáltatási szerződésében rögzített korlátozás miatt erre egészen mostanáig nem volt lehetősége a két kereskedelmi televíziónak. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) múlt heti döntése nyomán a koncessziós szerződéseket úgy módosítják június 30-áig, hogy a tematikus csatornák indításával kapcsolatban a médiatörvény előírásai vonatkoznak majd az RTL Klubra és a TV2-re is.

A hatályos médiatörvény alapján egy országos televíziós műsorszolgáltató korlátlan számú tematikus csatornát indíthat, ám ezek óránként legfeljebb hárompercnyi reklámot sugározhatnak. A tévétársaságoknak nem kell külön engedélyeztetniük egy-egy műholdas vagy kábelen terjesztett tematikus adó elindítását, a hatóság felé csupán a bejelentési kötelezettséget kell teljesíteni.

A két kereskedelmi televízió üdvözölte a médiahatóság döntését, amelynek "előfeltételeként" a csatornáknak csatlakozniuk kellett a digitális földfelszíni televíziós platformhoz. Az ORTT-ben egy korábbi javaslat alapján addig nem módosították volna a két kereskedelmi televízió szerződéseit, amíg azok nem jelennek meg az Antenna Hungária (AH) Zrt. digitális kínálatában. Miután a műsorszóró erről májusban az RTL Klubbal és a TV2-vel is aláírta a megállapodást, okafogyottá vált a koncessziós szerződések módosítását elhalasztó javaslat.

Az ORTT már megkezdte a szerződésmódosítások előkészítését. A hatóságnak számos definíciót kell kidolgoznia június végéig, például a hétvégi gyereksávban sugárzott műsorok szabályozásával kapcsolatban. A testület szándéka szerint ugyanis ebben az időszakban a tematikus csatornák nem sugározhatnának majd semmilyen korhatáros produkciót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #5
    eddig mindig egy meccset láthattál a nagy tévéken. az m1 is egyet adott. butaság lenne többet. ha van tematikus csatornád, akkor fogsz külf9kdi adókat, vagy le is lehet tölteni.

    tematikuson egyébként meg lesz több meccs és a tv2 is adni fog felvételről.
  • donceleger #4
    további program lehetőség lenne a bajnokok ligája közvetítés is. szép dolog ugyanis, hogy a tv2 szerezte meg a jogokat, de az már undorító, hogy heti egy meccset fognak csak közvetíteni. egy tematikus csatorna viszont leadhatná az összes meccset, akár felvételről is, természetesen esténként, hogy minden meccs látható legyen. ha ez nem így lesz, akkor nem értem az uefa döntését, mert hiszen így csak heti 1 meccs, holott én azt hottem, az a lényeg, hogy minél több meccset tudjanak közvetíteni.
  • winnie #3
    nem hiszem, hogy az a pár félbehagyott sorozat annyi programming lehetőséget nyújtana.
  • xido #2
    Esetleg ez azt is jelenti végre mindkét adó esetében,hogy félbehagyott sorozatokkal végre elkezdenek majd felzárkózni,lévén több idejük leszkülön sorozat csatornára beosztást csinálni?
  • winnie #1
    nagyon helyes, jöjjenek csak.