Szekeres Viktor

Itthon forgatják Ken Follett Katedrálisát

Az ember azt gondolná, hogy egy-egy minisorozat sikere révén egyre több meghatározott részt számláló kezdettel és véggel rendelkező sorozat készül Amerikában, de ez meglepő módon nincs így, hiszen még mindig a sok-sok részre előre tervezett és menetközben írt szériák uralkodnak.

Persze olykor készül egy-egy 2 vagy 4 részes minisorozat, de hosszabbat már nagyítóval kell keresni. A tervek szerint a Katedrális 8 epizódra fog nyúlni, s érdekessége az lesz, hogy Magyarországon fogják készíteni.

A Ken Follett idehaza is rettentő népszerű regényéből készülő alkotás produceri teendőit Tony Scott és Ridley Scott fogja ellátni, akik nem is olyan régen A Cég (The Company) címmel forgattak 3 részes minit a TNT csatornának. Az, hogy a Katedrális melyik adón kerül bemutatásra, még nem lehet tudni, minden bizonnyal csak a végeredmény láttán fognak dönteni a tévék, hogy mennyit ér meg nekik a késztermék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • czyi #10
    Nos, részemről nem vagyok az. De van újságírói diplomám, megtanultam a szakmát mind elméletben, mind gyakorlatban. Valamint rendszeres olvasó (KÖZÖNSÉG) vagyok. És itt az SG-n senki másnál nem tapasztaltam olyan alapvető hiányosságokat (mondom, olvasóként), mint SzV-nél. Ezért nyilvánítok itt így véleményt. Napi betevőm SG-híreket olvasni, és általában elégedett vagyok. Örülnék, ha a színvonallal mindig elégedett lehetnék. Pont.
  • Inquisitor #9
    Nincs semmi baj a véleménynyilvánítással, se azzal, hogy van itt egy anti Sz.V. csoport, mert akár még igazuk is lehet abban amit írnak. Viszont valahogy mindíg úgy jön le a véleményekből, mint ha azok írói valamelyik "menő" újságíróiskola tanárai lennének, ahol milliókba kerül egy félév vagy ők írták volna az újságírás törvénykönyvét.
  • czyi #8
    Nos. Igen. Ez is egy módszer. Gyurkity Péter híre kiválóan működik. A címnem ugyanis egyenes folytatása a hír első mondata. Olyan, mint bizonyos offline, nyomtatott napilapoknál az ún. mínuszos hír. Amikor azzal tagolják el egymástól (és teszik figyelemfelkeltővé) a különböző rövidhíreket, hogy az első félmondatukat fettel szedik, mintegy kvázicímet kreálva belőlük. Nyilván akkor lesz szó valódi figyelemfelkeltésről, ha úgy szerkesztik a mondat(fele)ot, hogy a legérdekesebb infók kerüljenek a "címbe". Az általad citált hírre is igaz ez. És példaértékű a folytatás: szorosan kapcsolodik a (z ál)címhez (jelen esetben a "legalábbis kötőszó alkalmazásával).
    Ezzel ellentétben SzV eme cikkében a következő címhez: "Itthon forgatják Ken Follett Katedrálisát" egy tartalmilag semmilyen módon és formában nem kötődő első mondat kapcsolódik: "Az ember azt gondolná, hogy egy-egy minisorozat sikere révén egyre több meghatározott részt számláló kezdettel és véggel rendelkező sorozat készül Amerikában, de ez meglepő módon nincs így, hiszen még mindig a sok-sok részre előre tervezett és menetközben írt szériák uralkodnak." (Azt már szinte meg sem említve, hogy borzasztóan suta, már-már magyartalan a megfogalmazás...).
    Amiről beszélsz, stiláris eltérés, gyakorlat. Amihez a jó példákat hozod, az nem jó példa a jól szerkesztett és kivitelezett hírre, munkára.
    Nem kell védelembe venni SzV-t. Nem először bizonyítja alkalmatlanságát. Nem én vagyok az egyetlen, akinek ez feltűnik.
  • kalapos01 #7
    Ez olyan mindent kétszer mindent kétszer mondok el mondok el megoldás lenne megoldás lenne.

    Valljuk meg, hogy ebben is, abban is van logika.

    Én ennyire nem vágom az elméletet, de ha az ember elolvassa a címet: "Itthon forgatják Ken Follett Katedrálisát" és utána azt, hogy "A világszerte méltán népszerű/közkedvelt/kultikus A katedrális című Ken Follet-regényből hazánkban forgatnak minisorozatot.", akkor nem lenne Deja vu-je?

    Te a tankönyvíz pártján vagy, száraz, katonás MTI-hírt akarsz faragtatni. Egy példa délelőttről az MTI honlapjáról. Tipikus őskövület, de nekik ezt kell tenniük.

    Lendvai: a baloldali politikusoknak újra kell értelmezniük szerepüket

    A baloldali politikusoknak újra kell értelmezniük egész szerepüket, magatartásukat ahhoz, hogy képesek legyenek a politika megroggyant hitelének, morális tisztaságának helyreállítására.

    Az SG viszont (jól, nem jól, de láthatóan mást csinál)

    egy példa máról

    Ugyanaz a működési elv. Cím, és abba öltik a hírt (vagyis, ha pellengér, akkor mindenki mehet):

    Túl beteg a kiadatáshoz a NASA-hacker - 2009. június 10. 19:37, Szerda - Gyurkity Péter

    Legalábbis erre hivatkoznak a brit hacker védői, kiemelve, hogy egy esetleges kiadatás komoly következményekhez vezethet, az ügy pedig akár a férfi öngyilkosságával is végződhet.
  • czyi #6
    És csak röviden ismét SzV cikkírási technikájáról (amit sokadik kis hírében markánsan megmutatkozik): nem, vagy csak egészen minimális mértékben van köze a cikk címének a cikk tartalmához. Olyan, mintha SzV soha nem hallott volna a hír szerkesztési elvéről (amit nem csak azért találtak ki, hogy a "szerencsétlen sorsú" újságíró hallgatókat szivassák, hanem azért is, mert egy jó hír attól működik jól, ha betartják a szerkesztési elveit!). Jelen esetben érdemes lett volna úgy kezdeni a cikket: "A világszerte méltán népszerű/közkedvelt/kultikus A katedrális című Ken Follet-regényből hazánkban forgatnak minisorozatot." És ebből az alapmondatból kiindulva folytatni a minisorozat-készítés rejtelmeibe bevezető eszmefuttatással, vagy a producerek nevével.
    Az ahogy igen sokat mond el a cikk szerzőjéről. Egyre több írását olvasva egyre többet tudunk meg róla. És ez egyre inkább abba az irányba mutat, hogy a cikk szerzője pályát tévesztett.
  • winnie #5
    Sergio Mimica-Gezzan
  • blessyou #4
    egyébként ki rendezi?
  • Kferro #3
    Juhhééé!
    A Katedrális az egyik kedvenc könyvem, nagyon örülök neki, hogy készítenek belőle filmet.
  • koschwarz #2
    és érdekes lesz majd magyar arcokat is látni a sorozatban :)
  • Athor #1
    A könyv hatalmas élmény volt, a rendező meg csúcsfazon. Olybá tűnik, tuti hozzávalókat sikerült egybe kutyulni... Kíváncsian várom.