HENT hírlevél

Egyre több amerikai lopja a tévéadást

Több milliárd dollár veszteséget okoz a tévéiparnak az újfajta kalózkodás, amely rendkívüli mértékben terjed az amerikai és kanadai háztartásokban. Egy egyszerű programmal módosítható ugyanis a sep-top-boxok beállítása, így illegálisan foghatóvá válnak a fizetős tévéadások is.

Számos olyan ún. free to air műholdas tévécsatorna üzemel Észak-Amerikában, amelyek kábeltévé előfizetés nélkül is legálisan és ingyen foghatók. Az ilyen csatornák vételéhez csupán egy parabola antennára és egy, a televízióhoz csatlakoztatott sep-top-box készülékre van szükség. Ezek az eszközök azonban néhány, viszonylag egyszerű módosítással alkalmassá tehetők arra, hogy a csak az előfizetők számára elérhető csatornákat is fogni tudják. Annak ellenére, hogy az ilyen jellegű visszaéléseket a törvény bünteti, egyre nő azoknak az amerikai és kanadai háztartásoknak a száma, amelyek a kalózkodás ezen formáját választják.

A Kanadai Mozgóképszövetség (Canadian Motion Pictures Distribution Association) becslése szerint a műholdas tévéműsorok illegális vétele már 2001-ben évi 1 milliárd dollár veszteséget okozott a médiaiparnak. A jelenlegi helyzetre nézve pontos adatok nem állnak ugyan a műsorszórók és kábeltársaságok rendelkezésére, de véleményük szerint, a helyzet azóta rosszabb lett. A Los Angeles-i székhelyű médiaelemző cég, a The Carmel Group becslése szerint a 15 millió előfizető mellett mintegy kétmillió olyan háztartás lehet az Egyesült Államokban és Kanadában, amelyek nem fizetnek a műholdas tévéadásokért. Ráadásul az elemzők szerint ezek száma folyamatosan növekszik.

A műsorjel-lopás nem csak a kábeltársaságoknak okoz veszteséget. A kevesebb előfizető kevesebb hirdetőt, és kevesebb bevételt jelent a tévécsatornák számára is. A kevesebb bevételből pedig kevesebb pénz jut a munkatársak fizetésére és a műsorok készítésére is. A helyzetet természetesen nem nézik tétlenül az érintettek. A kanadai műsorszolgáltatókat tömörítő Coalition Against Satellite Signal Theft erőteljesen lobbizik, hogy a kormány szigorítsa a szellemi tulajdon védelmére vonatkozó törvényt, különös tekintettel a kalózkodás szankcionálására. A társaságok pedig újabb és újabb titkosító rendszereket építenek be a műsorszóró jelekbe, hogy a műsorjel-lopást kivédjék, és ha kell, a bíróság előtt érvényesítik jogaikat.

Az egyik kanadai társaság, a Bell ExpressVu bírósági eljárást is kilátásba helyező levélben figyelmezteti a fogyasztókat arra, hogy az illegális műsorjel-vétel lopásnak minősül. Emellett novemberben új kódrendszert építettek be a műsorjelekbe, amely blokkolja a hozzáférést bizonyos csatornákhoz. Az új biztonsági rendszerrel kapcsolatban ugyanakkor nem túl bizakodóak, szerintük csak idő kérdése, hogy a hackereknek mikor sikerül feltörni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sylas #8
    nálunk is van/volt hasonló pl upc-nél ott is vmi cucc kell és fogható a full csomag közben az alapot fizeted
  • kozmate #7
    Jól értem, hogy éheznek a műsorkészítők? Pár konzervet fel tudok ajánlani.
  • winnie #6
    de azt sem, hogy nem venné meg. kvázi virtuális veszteség. valahogy számosítani kell az okozott kárt.
  • rumkola #5
    azért ez a "lopás" nem az a lopás....
  • Solten #4
    Ez nem lopas, ez kalozkodas... Jajj "szegeny" multik...
  • Loverman #3
    attól még nem kell lopni. 2: ha lopja az azt jelenti hogy érdekli a tartalom tehát azért nem kéne olyan gyorsan kijelenteni h akkor sem vennék meg. de úgylátszik amcsiban is mindenki olyan lopós cigány (szerintem mindenki cigány aki lop, bőrre függetlenül) mint Mo-n.
  • smaszi #2
    Hát arról, h. nekik nem lesz több zsetonjuk...
    Hát őszintén: pl. az ATV-ért Budapest TV-ért és társaikért egy fityinget sem adnék, de mivel benne vana csomagban, fizethetem a szolgáltatónak, holott egy fél percnél többet eddig nem néztem egyiket sem...ellenben amit néznék (TMF) az nincs semelyik szolgáltatónál...
  • bigjoe #1
    Miért van teli idiótákkal a világ????
    Ha valaki lopja akkor az nem azt jelenti, hogy ha nem lophatná megvenné!!!!!!!!
    Milyen veszteségről beszélnek..
    Barmok...