Szekeres Viktor

Fűrész 5. - nem fogod elhinni, hogy végződik

Az első rész jó volt, a második rész jó volt, a harmadik rész jó volt, a negyedik rész jó volt, az ötödik pedig elfogadható, de a lényeg, hogy gyilkolnak benne, nem?

Kezdjük az alapmegállapítással, miszerint a Fűrész minden idők legsikeresebb horrorsorozatává lépett elő, beelőzve többek között a Halloween-szériát vagy a Péntek 13. filmeket. Mielőtt pár ELTÉ-s horror-magyar szakos felszisszenne a zsáner és a Fűrész egy lapon való említésén, sietve jegyeznénk meg, hogy a besorolást a gyártó Lionsgate követte el a hírt taglaló sajtóközleményében, az ő saruk. Az efféle siker pedig - mint ahogy azt az anti-Fűrészesek is kénytelenek elismerni - nem lehet a véletlen műve.

Az ötödik rész, bár láthatóan már kevesebb nézőt vonz a termekbe, mint az előzőek, de még mindig remek bevételeket produkál a magas epizódsorszám ellenére, pedig tudjuk jól, hogy az Ómen, a Rémálom az Elm utcában vagy a Halloween hová süllyedt addigra. Igen, a videótékák alsó polcaira, bár némelyik sokadik rész kellemes trash-élménnyel ajándékozta meg a nézőt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Fűrész-sorozat azonban továbbra is a mozinézőket veszi célba, s bár valószínűleg a hatodik rész után is folytatódni fog, de úgy tűnik, hogy az első szakasz idén (illetve nálunk valószínűleg jövőre) le fog zárulni, hiszen a készítők az előző részekkel ellentétben abszolút nyitva hagyják a filmet, meg sem próbálják befejezni. A történetet szokás szerint nem lehet pár sorban összefoglalni (az írók szeretik komplex cselekmény látszatát kelteni), hiszen több idősíkban játszódik, de fogjuk rá, hogy ott kezdődik, ahol befejeződött a negyedik rész, majd pedig a Jigsaw tanítványát kereső rendőr nyomozásának krónikájába csap át.

A fősztori mellé jön be egy klasszikus Fűrész-alapvetésre épülő szál, miszerint 5 ember magához tér egy mocskos szobában, miközben a jól ismert éteri hang ismerteti velük a játék szabályait. A második rész történetére hajazó alapfelállás azonban a potenciál ellenére meglehetősen erőltetett és ötlettelen (bomba? komolyan?), mintha annak koncepciója másnak a fejében született volna meg.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Fűrész-sorozat egyik kedves poénja, hogy míg az ötödik részt az előző epizódok díszlettervezője (a csapdák egyik dizájnere) rendezte, addig a hatodikat valószínűleg a vágó fogja - ilyen egy igazi, nagy család, kalákában mennek a dolgok. Ettől függetlenül ha minőségromlást lehet észlelni az nem a rendező hibája, hanem a történeté. Első blikkre feleslegesen indítanak el két párhuzamosnak tűnő szálat a 15-20. perctől, hogy aztán ezeket a hatodik részre tartalékolva ne kössék teljesen össze, s hagyjanak rengeteg megválaszolandó kérdést a folytatásra.

Valószínűleg erre a utalt a film szlogenje, miszerint nem fogjuk elhinni, miképp végződik a film. Mert bár kapunk egy újabb csapdát és egy baromira irracionálisan viselkedő utolsó áldozatot, de inkább a film lezáratlansága az, ami falkaparásra és a készítők felmenőinek emlegetésére készteti az egyszeri nézőt.

Azt az egyszeri nézőt, aki a negyedik rész után ismét rá van kényszerítve arra, hogy felvezetésképp újfent megnézze az első 4 epizódot, hiszen akárcsak a Fűrész 4., úgy a Fűrész 5. sem követi a tipikus folytatások alapelveit, hanem többször is visszanyúl a múltba, elővesz korábbi jeleneteket, árnyalja vagy kiegészíti őket. S bár ez nehezíti a film maradéktalan megértését, de valahol becsülendő törekvés - más kérdés, hogy az első rész készítői sosem hitték volna, hogy mivé növi ki magát a film.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Fűrész 5. a pár jó megoldás, a rejtélyek, a múlt feltárása és a feszesség ellenére sem tudja hozni az egyébként meglepően jól sikerült 4. rész szintjét, és ezúttal a befejezés is híján van a sokkoló meglepetésnek. Ennek ellenére a sorozat rajongóinak zöme a hatodik résznél is ott lesz, hogy lássa, miképp teljesedik ki Jigsaw és tanítványainak története. Akinek pedig nem jött be az első film, az úgysem látta a további részeket, mint ahogy ezzel sem kell törődnie. Amúgy mi a fene van Dr. Gordonnal?

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Fűrész 5. (Saw V)
színes feliratos amerikai horror, 92 perc, 2008

Rendező: David Hackl
Forgatókönyvíró: Patrick Melton, Marcus Dunstan
Zeneszerző: Charlie Clouser
Operatőr: David A. Armstrong
Producer: Mark Burg, Oren Koules

Tobin Bell (Jigsaw)
Costas Mandylor (Hoffman)
Scott Patterson (Strahm ügynök)
Julie Benz (Brit)
Meagan Good (Luba)
Betsy Russell (Jill Tuck)
Greg Bryk (Mallick)
Carlo Rota (Charles)
Laura Gordon (Ashley)
Joris Jarsky (Seth)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SirLord #50
    mindezt úgy hogy 2009 elejét tapossuk?:)
  • Hegi90 #49
    Első rész korszakalkotó, második kellemes, a többi lapos, és egyre laposabb.
  • Rapperhead #48
    Mind az öt rész jóra sikerült, ami nálam kiemelkedik a 4ik rész, az volt valahogy a legszimpatikusabb.

    saw theme remix
  • Kastor Blood #47
    Szerintem a Fűrész a XXI. század legjobb thrillere. Nagy rajongoja vagyok. Szerintem az öt elég jó. Az igaz viszont, hogy nem üti a többi rész szinvonalát.
    A legjobb rész eddig a mi nekem bejött az a legelső volt. Szerintetek mit rejthet az ba kis dobozka amit Jill vett át ? Várom a véleményeteket.
  • feriland #46
    hoppá angol billentyuzet :)
  • feriland #45
    2/3/4 r0syt kihagzni< ey nem olzan mint egz syappanopera, ahol kihagzsy 20 r0syt 0s k0pben maradsy....

    >>>>>>Ha szereted a Fűrész filmeket<<<<<<
  • Flint Sullivan #44
    Így már világos, Etinger. Sebaj. Amúgy kiváncsi vagyok más véleményére is, nem erőltetem a sajátomat. Szerintem pont a harmadik a legjobb, nem kötök bele abba, aki a leggyengébbnek nevezi, mert az az ő véleménye, tiszteletben kell tartani.
    SPOILERSPOILERSPOILER
    A Fűrész V. végén az üvegkoporsóban mekkora már Hoffmannak az az önelégült, gonosz vigyora, miközben Strahm-ot kilapítja a fal. Bár valahol kiszámítható, hogy ráken mindent, de ettől függetlenül hatásos lett.
    SPOILER VÉG!
    Üdv!
  • 5c0rp330n #43
    "igaz, én 2-3-4 et hála istennek nem láttam"

    akkor igazán sokat érthettél az 5-ből, sok értelme volt megnézni, brávó.
  • Etinger #42
    "vár nélkül is ugyanúgy nézném."

    Jóféle elírááááás volt :D
  • jaspercry #41
    Hát én levagyok maradva az 1-nél!!!azt láttam egyszer ,aki szereti a horrort annak szerintem az 5 is bejon igaz, én 2-3-4 et hála istennek nem láttam
    most kirázz a hideg!csak ha rá gondolok is....
    emlékeztek a szellem hajora?na azt fél évig nem mertem az elsö 5 percnél tovább nézni....elpattan a hajon egy drotkoték mikozben 40 ember tancol a fedélzeten..............