Szekeres Viktor

Fűrész 4. - Amit a Korhatár Bizottság tiltott

A film nagyon durva, mert vannak benne durva részek!!! Csak kevés benne a gyilkosság, de azok is durvák!!!

A fenti idézet olvastán nyilván plágiumot rivall a filmes fórumokon jártas olvasó, hiszen ezt bizony a Fűrész-sorozat egy diehard-rajongója írta, majd pedig a Pesti Est idézte a filmajánlójába. Én pedig nem átallottam más tollával ékeskedni, mert a fenti sorok nagyjából jellemzőek a filmek hazai célközönségének egy részére - és ebben semmi dehonesztáló nincs, nem is csoda, hogy egy Fűrész-szerű filmre (és hasonszőrű, ám értéktelen társaira) mindig is lesz kereslet, ha nem is az amerikai, de a magyar filmes piacon. (Talán nem is baj, hogy a 18 éven aluliak idehaza moziban elvileg nem nézhetik meg a filmet érettség hiányában. Akinek nem inge, persze.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Fűrész első részét nagy divat volt szeretni, hiszen az átlagnézőnek - Hetedik előtt való tisztelgés ide vagy oda - mégis csak nagy újdonság volt a téma és a megközelítése. Persze azok a horrorrajongók, akik laoszi és üzbég-tadzsik koprodukcióban készült horrorokat adagolnak maguknak intravénásan, fújtak a kommersz sikerre. De ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a Fűrész sosem állította magáról, hogy horrorfilm. Érdekes módon a divat a folytatásokra megváltozott, a Fűrész 2-3-at már nagyobb divat volt utálni: akadtak akik büszkén hangoztatták, hogy "ők lejöttek a szerről", és magasan felette állnak a népnek, azoknak, akik a második és a harmadik részért is képesek voltak rajongani.

A Fűrész negyedik részéhez úgy álltam hozzá, hogy ha hozza azt a minimális minőségi csökkenést az előző részhez képest, ahogy azt a harmadik és a második is tette, akkor nem lesz gond. Mint ahogy abban is biztosak lehettünk, hogy a Fűrész 4. minden bizonnyal a legszínvonalasabb, illetve élvezhetőbb negyedik rész lehet a horrorfolytatások történetében - amivel persze, ismerve a sok-sok negyedik részt, nem mondtunk különösebben velőset.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Fűrész 4, akárcsak az előző részek, ott folytatódik, ahol a harmadik abbamaradt. Jigsaw halott, éppen boncolják (durván grafikus képsorok kíséretében) és a testéből előkerül egy kis kazetta, melyen újabb játékszabályok hallhatóak. Talán emlékszik más is, hogy a harmadik részben lenyelt valami furát a játékmester. Újabb célpontok, újabb végrehajtandó feladatok, újabb csapdák. Muszáj, mondhatnánk, hiszen még mindig akad egy szereplő az előző részekből, aki nem nézett lelke sötét bugyrai mélyére

Bár a Fűrész 4 is kellőképpen durva lett, fura, hogy idehaza pont ezt az epizódot sorolták az X-kategóriába, hiszen a 3. rész megoldhatatlan csapdái sokkal inkább voltak öncélúak, és köpték szembe a Fűrész-filmek filozófiáját. Az persze más kérdés, hogy mindezt a készítők megindokolták korrekt módon. Itt bár továbbra is jelen van a premier plánban történő kínzás aspektusa, mégis sokkal jobban dominál a Fűrészre oly jellemező rejtély, a titok, aminek a nyitját a nézők zöme szokás szerint nem fogja kitalálni, hogy a film végén az állát keresse a földön. Azonban ahogy az törvényszerű, páran rá fognak jönni a csavar(ok)ra, és büszkén verhetik a mellüket, hogy milyen egyértelmű volt, ahelyett, hogy maguknak hízelegve azt mondanák, hogy nagyon nehéz volt kitalálni, de ők mégis képesek voltak erre.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A film végig leköti a vértől meg nem rettenő moziba járót, és nagy pozitívuma, hogy sok apró ténnyel bővíti az eddig mitológiát. A nézőknek azt tanácsolnám, hogy - miképp e sorok írója is - a 4. rész előtt tekintsék meg az első hármat még egyszer, hiszen rengeteg visszautalás és kapcsolódási pont található a részek között, ami többek között a Project Greenlight filmes-forgatókönyvírós vetélkedőt megnyerő Patrick Meltonnak és Marcus Dunstannak köszönhetünk. (Ehelyütt is fura visszagondolni arra, hogy a Fűrész 2. a rendező, Darren Lynn Bousman egy már meglévő, de a Fűrészhez nem kapcsolódó szkriptjét simította bele a Fűrész-univerzumba, és teremtette meg a további folytatások lehetőségét.)

Végkövetkeztetésnek annyit merek biztosra írni, hogy a Fűrész 4. hozza az elvárásokat. Aki rühellte a Fűrész-filmeket és beteg jelzőkkel dobálózik nézői felé, az messze kerülje el a 4. részt, aki szerette, nézze meg; aztán úgyis mindenki másképp fogja sorrendbe állítani a négy epizódot. Szerintünk például az egyébként teljesen korrekt harmadik résznél jobban sikerült, és a kínzások csapdajellegének visszaállítása is jót tett a filmnek. Az pedig hogy visszatekintésekkel bővült a Fűrész-mitológia, minden valószínűséggel a valódi rajongóknak fog kellemes perceket szerezni. A film végén pedig lehet is újranézni az egészet, hogy minden apró mozaik a helyére kerülhessen - ez pedig a jó filmek ismérve.

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Fűrész 4. (Saw IV)
feliratos amerikai horror, 95 perc, 2007

rendező: Darren Lynn Bousman
forgatókönyvíró: Marcus Dunstan, Patrick Melton
zeneszerző: Charlie Clouser
operatőr: David A. Armstrong
producer: Mark Burg, Oren Koules

Szereplők:
Tobin Bell (Jigsaw)
Lyriq Bent (Rigg)
Costas Mandylor (Hoffman)
Scott Patterson (Strahm ügynök)
Justin Louis (Art)
Sarain Boylan (Brenda)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tommyknockers #97
    Én már láttam régebben feliratosan, most szinkronosan néztem meg. És, ROHADTUL, ismétlem ROHADTUL tetszett! És 18 éven aluli vagyok - gondolom meglátszik.. - és annyi, de annyi horrort, thrillert, gore filmet néztem, hogy ha előttem elütnének egy embert legyintenék, és röhögnék rajta. De mégse megyek ki az utcára, és lövöm halomra az embereket..az agyam már ráállt az erőszakra, és ilyen filmeket is keresek..
  • DjDano #96
    Egyébként aki csak kaszabolást lát a filmben annak tényleg nem való, itt a történeten van a lényeg, nézed a filmet azt hiszed mindent tudsz, képben vagy, majd a vége felé kiderül, hogy totál más a helyzet mint amire gondolsz, ettől jó film :)
  • DjDano #95
    Ugyanmár szerintem a 3 durvább volt... Amugy is lassan itt az 5, ez már rég lejárt lemez....
  • Doomgamer #94
    most vasárnap néztem meg... szerintem egy rendkívül szórakoztató, vidám családi vígjáték, aminek az a mondanivalója, hogy a barátság a világ legnagyobb kincse... ] amúgy szerintem pont kellően volt durva, és (morbidra számítottam) és morbid helyett inkább izgalmas és lebilincselő volt.
  • Trantorius #93
    Igaz!
    Én még nem láttam a 4. részt de rosz nem lehet ha az elöző 3-ból indulok ki:)
  • koschwarz #92
    a south parkon szocializálódtál, és ezért azt hiszed, ha abban a stílusban írod le ugyanazt az alaptalan véleményt, amit rajtad kívül még kb. összesen 3-an, akkor máris igazad lesz. kár, hogy egy értelmes gondolatot sem tudtál belepréselni a karinthy-t megszégyenítő sziporkádba. ki kell ábrándítsalak, továbbra sem érzem magam sem ostobának, sem perverznek, bár majdnem elhittem, szép próbálkozás volt, de szerintem inkább bújj vissza abba a barlangba, ahonnan kimásztál.

    az ilyen szövegektől, amit te is itt előadtál, valamiért azok a bugris kopasz mercis gennyzsákok jutnak eszembe, akik paraszt módjára beállnak a mozgássérült-helyre, és ha szólsz neki, akkor kb. ezt bírja felböfögni a fogatlan szájából, hogy "mijakurvaanyádérszólszbetakarodj!"

    "akinek a kritikája annyi, hogy "ez szar", az a vélemény kb. annyit is ér. egy darab szart."

  • Shan #91
    Előre is bocsánatot kérek, de én szeretem a kindercsokit. De gondolom aki nem szereti, úgysem eszi.
    szevasztok.
  • Shan #90
    Inkább mondanám betegnek a móunikasó, barátok közt, jóbarosszba' trilógia rajongóit...ehhh.
  • willcox #89
    Hagyd! Olyen tipikusan kisiskolás stílusú szöveget nem kell komolyan venni. Ismered a mondást! "Nem az a lényeg, hogy mit mondanak, hanem hogy ki mondja". Komolytalan ember komolytalan szöveggel, ennyi volt a hozzászólása.
  • viasz #88
    Szerinted leszavaztuk, szerintem nem :o :D

    Az meg érdekelne, hogy miben másolta a kockát, mert én mindkét filmet/filmeket ismerem, de nem vettem észre hasonlóságot.