Napi Online

Egymásra lő a Halálos fegyver két sztárja

Az amerikai filmszínészek sztrájkjával kapcsolatos vita durván megosztotta a szakma képviselőit: szembeállította egymással a filmgyártók szövetségét (AMPTP) és a 120 ezer tagot számláló filmszínész-szakszervezetet (SAG), illetve a munkabeszüntetést pártoló és ellenző színészeket.

Hírek szerint a Halálos fegyver sorozat két sztárja, Mel Gibson és Danny Glover már alig-alig beszél egymással, miután az előbbi támogatja, az utóbbi viszont ellenzi a sztrájkot. Jellemző a feszültségre, hogy két fél között közvetíteni akaró George Clooneyt mindketten melegebb éghajlatra küldték. A SAG egyik dühös tagja azt mondta: könnyen játssza az ENSZ-béketeremtő szerepét a multimilliomos Clooney, aki jövedelmének egy százalékát szerzi filmszerepeiből, míg másoknak komoly anyagi gondjaik vannak alacsony fizetésük miatt.

A SAG ugyanazt akarja elérni, amit éppen egy évvel ezelőtt a forgatókönyvírók kiharcoltak: a stúdiók adjanak a színészeknek a filmek internetes és mobiltelefonos hasznosításából származó jövedelmekből, valamint emeljék a dvd-k értékesítéséből járó egyszázalékos részesedésüket és osszák meg velük a kábeltévés forgalmazásból befolyó összegeket is.

A szakszervezet eredetileg január 2-án akarta megszavaztatni tagságát a munkabeszüntetésről, de a Clooney vezette csoport aggályait felsoroló levél hatására - amelynek lényege, hogy a sztrájk tízmilliárd dollár kárt okozhat a gazdasági válság idején - a hónap közepére halasztották a döntést. Ha a tagság 75 százaléka a sztrájk mellé áll, akkor a SAG első lépésként felszólítja a színészeket a február 22-ei Oscar-gála bojkottjára, ami óriási blamázst és kárt okozna a hollywoodi filmiparnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • winnie #11
  hidd el, az amerikai színészek is kiegyeznének, csak hogy a színészszakmára nem havi fix jellemző.
 • carlos05 #10
  szegény amcsik.. hát pont amerikát nemkéne sajnálni az amerikai minimálbérrel a világ kis színészeinek 90% kieggyezne kb
 • kukacS3K #9
  szerintem egy statisztaszerű kis színész megkapja a minimálbért és elküldik a picsbe
 • Aldo Moro #8
  Majd szabad 5 percemben sajnálom már az amerikai szinészeket. Hagyjuk már.
 • kalapos01 #7
  a többség alig keres...
 • Etinger #6
  Hozzáteszem: szerintem. A valóság lehet nagyon nem így van :)
 • Etinger #5
  Egyértelmű, hogy nem. De a többség azért...
 • WinG #4
  "a 120 ezer tagot számláló filmszínész-szakszervezetet (SAG)"

  Etinger, xmodule, Wolfi24: Szerintetek a 120 ezerből mindenki milliomos meg szarrákeresi magát?
 • Etinger #3
  Itt végül is az arányokról megy a vita... Az egyik sokkal kevesebbet kap mint a másik. Csak azt felejtik el, hogy az a sokkal kevesebb is milyen piszok sok egy átlagos amerikai fizetéséhez képest is...
 • xmodule #2
  Ez a világ 2008 ban. Szerintem ez lesz 2009 ben is. Általában az sír, akinek a legtöbb van.