Szekeres Viktor

Egyre közelebb a színészsztrájk

Alig heverték ki a tévénézők és mozilátogatók az egy éve kezdődött írósztrájkot, most újabb munkabeszüntetés fenyeget - mivel a rendezők nyáron meg tudtak egyezni a stúdiókkal, ezúttal a színészek részéről.

A színészszakszervezetek kollektív szerződése június 30-án járt le és akkortól kezdődtek meg a tárgyalások az új okmányban szereplő feltételekről, melyek a szokásos adathordozók és az új médiás eladások utáni részesedésről szóltak. A csendes patthelyzetet a hétvégén meglehetősen nagy paláver követte, ugyanis a nagyobb szakszervezet, az SAG úgy döntött, hogy nem fogadja el a stúdiók ajánlatát és sztrájkfelhatalmazást kért a tagjaitól. A stúdiók természetesen azt nyilatkozták, hogy egyszerűen nem tudnak engedni az SAG zsarolásának.

Ha sor is kerül a színészsztrájkra (ez egyre valószínűbb az amerikai lapok szerint), akkor leginkább a tévénézők fognak pórul járni, legalábbis, ha olyan színész van a sorozatukban, aki a sztrájkoló szervezetben tag (ugyanis a színészek két szervezetre, a mozisokra és a tévés-rádiósokra, vagy az SAG-re és az AFTRA-ra oszlanak.).

A mozifilmeknél észrevehető lemaradást jó ideig nem okozhat a sztrájk, maximum pár jövőbeni film premierdátuma módosulhat pár hónapot vagy egy évet. A nagy kérdés, hogy azon színészekkel mi lesz, akik mindkét szakszervezetben tagok?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #13
    "Romlik a minőség, kihalnak a sztárok "

    ha, hogy te a sztáros filmekre buksz? hidd el, nem romlik a minőség, egyre-másra érik magukat a remek filmek. csak jól kell választani, nem csak a hollywoodi kommerszet kell megnézni.
  • greg971 #12
    Hmmmm .. ahogy látom éhezni fogunk .........
  • Carbuncle #11
    Hát engem ez nem érint, mivel TV -sorozatokat nem szoktam nézni, mozifilmet is egyre ritkábban. -Romlik a minőség, kihalnak a sztárok (sajnos).
  • winnie #10
    a színészek szerződése az idán járt le. (és meglepődni inkább rajtuk kell, hiszen az adja magát, hogy egy író részesedést kér a saját műveinek eladásából, hiszen ő az alkotó, de egy színész sokkal kevesebb kreatív feladatban vesz részt, ha ő a 4. bérgyilkos a james bondban.)
  • IMYke2.0.0.0 #9
    Hát, voltaképp a színészeknek kellett volna előbb - azaz már tavaly - sztrájkolniuk!
    Én tavaly a forgatókönyvírókon meglepődtem - a színészek szervezetein nem.
    Jövőre talán a világosítók, vagy a beszerzők fognak sztrájkolni?!
  • daneelolivaw #8
    indulok is. jössz? :D
  • Narxis #7
    Te is.
  • Narxis #6
    Indulhatsz.
  • HarryProf #5
    Bocs, nem Suffering-nek akartam írni, hanem daneelolivaw-nak. :)
  • HarryProf #4
    Attól hogy neked nem tetszik, nem kellene leszaroznod az adott sorozatot/filmet/akármit. Mert nekem meg éppen a te viselkedésed nem tetszik, tudod létezik olyan, hogy egyéni vélemény, de azt is ki lehet kulturáltan NORMÁLISan fejezni.
    Hogy a cikkhez is hozzászóljak, remélem sikerül megállapodniuk, mert én sem szeretném, ha filmek tolódnának el, sorozatok rövidülnének le.
    Suffering, a Lostnak nem kell félnie, mert jelenleg a 10. epizódnál tartanak, nyárra tuti befejezik, főleg mert május-június környékén szokott lenni az évadzáró, és gondolom pár héttel előtte már elkészülnek. :)