MTI

Hollywood ismét sztrájkol, a színészek tárgyalnának

A hollywoodi producerek szerint az amerikai audiovizuális szektor "de facto sztrájkban áll", ugyanakkor a legnagyobb amerikai színész-szakszervezet kész tárgyalni a két szervezet közötti szerződés hétfő éjféli lejárta után is.

Az AMPTP, a hollywoodi munkaadók szövetsége közleménye szerint a filmgyártás gyakorlatilag leállt és komoly veszély fenyegeti a televíziós műsorgyártást is. Ezt megelőzően nyújtották át a Screen Actors Guild (SAG) színész-szakszervezetnek "végső ajánlatukat", a tárgyalások 42. napján.

Bár a szakszervezet szerda reggeltől új tárgyalásokat javasolt, a mozi- és televíziós színészek béreit rögzítő megállapodás-tervezetről úgy vélekedett, hogy az "első látásra" nem felel meg elvárásaiknak, ugyanis ahhoz a változathoz áll közel, amelyet a nála kisebb hollywoodi színész-szakszervezet, az AFTRA már elfogadott. A SAG vezetői szerint ezzel az AFTRA gyengítette az ő tárgyalási pozícióikat, és felszólították 44 ezer olyan tagjukat, akik az AFTRÁ-nak is tagjai, hogy ne ratifikálják a megállapodást.

Múlt csütörtökön George Clooney egységre szólította fel a két szervezetet, hangsúlyozva, hogy az ellentétek csak a munkaadók malmára hajtják a vizet. Tom Hanks, Alec Baldwin, Kevin Spacey és mások az AFTRA által megkötött megállapodást támogatják. Jack Nicholson, Holly Hunter, Josh Brolin és mások a SAG taktikája mellé sorakoztak fel, és sürgették, hogy az kisebbik szakszervezet is térjen vissza a tárgyalóasztalhoz egy jobb megállapodás reményében.

A SAG fizetésemelést követel azoknak a színészeknek, akik kevesebbet keresnek évi 100 ezer dollárnál, és több osztalékot akarnak a DVD-eladásokból, az interneten és más digitális úton terjesztett művekből. A stúdiók szerint azonban a SAG-nak nincsen realitásérzéke, és arra biztatták a szakszervezetet, hogy kössön olyan megállapodást, mint amelyet az év elején a forgatókönyvírókkal és a rendezőkkel kötöttek. Az AMPTP állítása szerint ajánlata "250 ezer dollár többletet jelent a színészeknek." Vasárnap Alan Rosenberg, a SAG elnöke kizárta egy azonnal sztrájk lehetőségét. Hétfőn a szakszervezet arra szólította fel tagjait, hogy jelentkezzenek munkahelyükön. Ugyanakkor a hollywoodi ügyekben jól értesült Variety című szaklap arról írt, hogy "a forgatások többségét leállítják a bizonytalanság miatt".

Télen 100 napra megbénította az amerikai audiovizuális ipart a forgatókönyvírók sztrájkja, több mint 2 milliárd dollár veszteséget okozva ezzel. Az AMPTP hétfőn fizetett hirdetést jelentett meg a hollywoodi sajtóban, amelyben arra intette a színészeket: "sajnálatos és felesleges lenne egy újabb sztrájk". "Dolgozzunk tovább" - javasolták a filmipar munkaadói.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Quantumleap #2
    Remélem, hogy ez nem lesz olyan hosszadalmas. Vérlázító lenne, ha csúsznának az őszi évadpremierek.
  • Wittgen #1
    Ha nem elég a fizetés, talán szakmát kellene váltani. Amerika mostani külügyi politikáját elnézve mindig szükség lesz bátor katonákra, akik országokat foglalnak el az amcsi olajtárságok legnagyobb örömére (pl Irak, nemsokára Irán, stb...).