Berta Sándor

Először közvetítettek 3D-ben egy amerikai futball-mérkőzést

Közép-európai idő szerint csütörtökről péntekre virradó éjjel világpremiernek lehettek a szemtanúi az amerikai futballt szerető emberek.

A National Football League (NFL) ugyanis története során először 3 dimenziós felvételi technikák segítségével közvetített élőben egy mérkőzést, az Oakland Raiders és a San Diego Chargers által vívott találkozót. A különleges eseményt a helyszínen számos híresség, az NFL vezetői és producerek is megtekintették.

"A mostani 3D-s közvetítés csak egy kísérleti adás volt. Be akartuk ugyanis bizonyítani az NFL-s barátainknak, hogy már jelenleg is milyen nagyszerű lehetőségek rejlenek a 3D-s technológiában. Az első tesztekkel meg akartuk mutatni, hogy a sportesemények közvetítésekor már nem utópia a 3D-s technológiák alkalmazása. Vagyis már nem arról van szó, hogy reménykedünk abban, hogy a technika majd kiforrottá válik, az már most is elérhető. Azt azonban egyelőre senki se várja el, hogy ez a technológia egyik napról a másikra megjelenik a sportközvetítésekben" - jelentette ki David Modell, a tesztben résztvevő 3ality Digital cég ügyvezető igazgatója.

A felvétel készítésekor a vállalat szakemberei összesen nyolc különleges 3D-s kameracsoportot használtak, amelyek tagjai a hagyományos 2D-s készülékek mellett a speciális berendezéseket is kezelték. A 3D-s képeket közvetlenül átjátszották a rendezői stúdióba, ahonnan továbbküldték azokat Los Angeles, New York és Boston egyes mozijaiba. "Ez számunkra egy nagyon érdekes kísérlet volt, amely megmutatta, hogy milyen lehet egy amerikai futball mérkőzés 3 dimenzióban. Minden további gondolat, egyszerűen csak spekuláció" - közölte Howard Katz, az NFL média- és közvetítési ügyekért felelős elnöke.

"Nem véletlen, hogy az első 3D-s közvetítésre egy sportesemény esetében került sor. Így volt ez korábban az első színes felvételek és az első digitális közvetítések esetében is. Az Egyesült Államokban ilyen szempontból úttörő, de Európa is hamarosan követni fogja. A sportban nagyon erősek az érzelmek. Minden olyan dimenzió, amelyet az emberek még érzékelni tudnak, növelheti a nézők élményeinek intenzitását. A 3D ezenkívül új bevételekhez is juttathatja a sportot" - reagált a hírre Helmut Digel, a tübingeni Eberhard Karls Egyetem Sporttudományi Intézetének igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BRobee #2
    Mi lenne, ha a sisakokba beépítenének kamerákat. Szívesen nézném, ahogy lohol a sorfal felé az ürge, mintha Te rohannál :) Mekkora poén lenne...
  • winnie #1
    a real d-s techdemóban, amit annak idején a westendben vetítettek, mutatták, hogy milyen is egy ilyen 3d-s focimeccs. huhh, szavakkal nehezen leírható élmény.