Szekeres Viktor

Megvan a Szárnyas fejvadász 2 írója

A Szárnyas fejvadász, vagyis a Blade Runner igazi kultfilmnek mondható. Ridley Scott filmje annak idején, 1982-ben mindössze 32 millió dollár bevételt termelt és 5 hét alatt lekerült a mozik műsoráról.

A Philip K. Dick Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című novellájából készült film azonban idővel kinőtte magát, a mi szívünknek pedig már csak azért is kedves marad a film, mert benne az egyik szereplő magyarul szól Harrison Fordhoz - íme Edward James Olmos neves jelenete ízes káromkodással.


A készülő második rész természetesen nem könyvalapon fog nyugodni, hiszen Dick 1982-ben elhunyt, de azt már tudni, hogy Travis Wright kapta meg a megtisztelő feladatot, hogy készítse el a folytatás szkriptjét, melyet az eredeti film producere, Bud Yorkin fog készíteni.

Wright kiválasztása kétélű fegyver lehet, hiszen az író mindössze egy film forgatókönyvét, a Sasszemét tette le eddig az asztalra (az viszont nagy siker). A tapasztalatlanságát viszont ellensúlyozhatja fiatal, friss fuvallatnak számít Hollywoodban, így még nem rutinból dolgozik. (Eredetileg John Glenn is résztvett volna a folytatás megírásában, azonban az íróra egyre inkább rátelepedett a 82-es eredeti és nyomasztotta, hogy ekkora filmnek kell 2. részt írnia. )

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • windows pista #36
    szívesen!
  • windows pista #35
    Az előbbi üzenetet persze nem magamnak, hanem MiZo81-nek szántam.
  • windows pista #34
    Nekem kicsit más a véleményem a "kult"-kategóriával kapcsolatban. Úgy fogalmaznék, hogy a bemutatásuk idején kevéssé értékelt, vagy meg nem értett filmek, amiket aztán évekkel-évtizedekkel később újra felfedeznek bizonyos /szűk/ rétegek. Tehát gyakorlatilag ezeket a filmeket készítőik inkább a jövő filmszerető közönségének alkotják, persze mindenféle tudatosság nélkül.

    Így lett kult-film mondjuk a "Plan 9 from outer space"- című Ed Wood produktum, amit egyesek minden idők legrosszabb filmjének tartanak. /csak zárójelben: jogosan/. Vagy kultfilm szerintem Kubrick 2001-e is, amit korszakalkotó technikai megoldásai mellett is általános értetlenség fogadott bemutatója idején. Jó példa még a Donnie Darko is.

    A Star Wars viszont egyértelműen tömegfilm, mint ahogy a második bekezdésedben leírtak is tökéletesen fedik a tömegfilm jellemzését.
  • birdo #33
    Köszönöm )
  • MiZo81 #32
    Erről a cikkről eszembe jut, hogy Magyarországon mindenki rosszul használja a "kultfilm" fogalmat. Nem attól kult egy film, hogy kicsi a bevétele, és szinte semeddig nincs a toplistában, ráadásul csak egy szűk réteg ismeri.

    Akkor beszélhetünk kultfilmről, ha elég sok a bevétele, és a megjelenése óta eltelt sok idő után is széles rétegben ismert, jól megy a kölcsönzőkben, sokat adják tévében.

    Tehát kult lehet kb. a Psycho, a Star Wars. De sajnos egy Donnie Darko, vagy a Szárnyas fejvadász nem igazán nevezhető kultnak szerintem.

    Szűkebb, filmrajongó ismerősi körömön kívül akárhányszor kérdeztem rá utóbbi két filmre, szinte mindig azt a választ kaptam, hogy még csak a címüket sem hallották soha. (Vagy ha hallottak is róla, soha nem látták.)

    :)
  • windows pista #31
    Bocs, az évszámot elírtam előbb! Tehát helyesen:

    Philip K. Dick: Do Androids Dream of Electric Sheep? - Valhalla Páholy, 1993
    K. W. Jeter: Szárnyas Fejvadász 2 - Az emberi tényező - Möbius, 1998
  • windows pista #30
    A második rész K.W.Jeter tollából már megszületett egyszer jó 15 évvel ezelőtt, a címe: "Az emberi tényező". És sok más Blade Runner rajongóhoz hasonlóan az a véleményem, hogy enyhén szólva nem méltó az elődhöz. Megfilmesítésre alkalmatlan, mint ahogyan bárminemű további iromány a témában az lenne. Így látatlanul is.

    A "Do Androids Dream of Electric Sheep?" pedig tényleg regény és nem is kicsi...Kb 300 oldal. Legalábbis az én első magyar nyelvű kiadásom /Valhalla Páholy, 1998/ A félreértéseknek az is oka lehet, hogy annak idején az IPM magazinban megjelent egy kivonat, vagy valami ilyesmi a regényből, és sokan azt gondolhatták, hogy az a pár oldalas részlet maga a teljes mű.

    Egyetértek azzal, hogy Deckard logikusan nem lehet szereplője a folytatásnak, mert hogy ő maga is replikáns, tehát erősen pörög a ketyegője. Az eredeti filmben ez azért nem egyértelmű, de az 1992-tes rendezői változat szerint biztosan az. Még egy kis apróság: az említett káromkodáson kívül szerepel még egy magyar nyelvű szösszenet a filmben, nem sokkal korábban. Valahogy így hangzik: "Monsieuir, azonnal kövessen engem,bitte!"
  • birdo #29
    Kérek címet ...
  • Sance231 #28
    Könyvben már van folytatás, mondjuk nem olvastam, de akkor már inkább azt adaptálják.

    Mindenesetre arra is kiv lennék, hogy mi is lesz így a 2. rész sztorija. Ford-al nem folytathatják, mivel Deckard is replikáns, no de akkor mégis hogyan?
  • Tetsuo #27
    angolul a regeny = novell, ezert is keverik mindig, mindenki, mindenhol.