36
-
windows pista #36 szívesen! -
windows pista #35 Az előbbi üzenetet persze nem magamnak, hanem MiZo81-nek szántam. -
windows pista #34 Nekem kicsit más a véleményem a "kult"-kategóriával kapcsolatban. Úgy fogalmaznék, hogy a bemutatásuk idején kevéssé értékelt, vagy meg nem értett filmek, amiket aztán évekkel-évtizedekkel később újra felfedeznek bizonyos /szűk/ rétegek. Tehát gyakorlatilag ezeket a filmeket készítőik inkább a jövő filmszerető közönségének alkotják, persze mindenféle tudatosság nélkül.
Így lett kult-film mondjuk a "Plan 9 from outer space"- című Ed Wood produktum, amit egyesek minden idők legrosszabb filmjének tartanak. /csak zárójelben: jogosan/. Vagy kultfilm szerintem Kubrick 2001-e is, amit korszakalkotó technikai megoldásai mellett is általános értetlenség fogadott bemutatója idején. Jó példa még a Donnie Darko is.
A Star Wars viszont egyértelműen tömegfilm, mint ahogy a második bekezdésedben leírtak is tökéletesen fedik a tömegfilm jellemzését. -
#33 Köszönöm ) -
MiZo81 #32 Erről a cikkről eszembe jut, hogy Magyarországon mindenki rosszul használja a "kultfilm" fogalmat. Nem attól kult egy film, hogy kicsi a bevétele, és szinte semeddig nincs a toplistában, ráadásul csak egy szűk réteg ismeri.
Akkor beszélhetünk kultfilmről, ha elég sok a bevétele, és a megjelenése óta eltelt sok idő után is széles rétegben ismert, jól megy a kölcsönzőkben, sokat adják tévében.
Tehát kult lehet kb. a Psycho, a Star Wars. De sajnos egy Donnie Darko, vagy a Szárnyas fejvadász nem igazán nevezhető kultnak szerintem.
Szűkebb, filmrajongó ismerősi körömön kívül akárhányszor kérdeztem rá utóbbi két filmre, szinte mindig azt a választ kaptam, hogy még csak a címüket sem hallották soha. (Vagy ha hallottak is róla, soha nem látták.)
:) -
windows pista #31 Bocs, az évszámot elírtam előbb! Tehát helyesen:
Philip K. Dick: Do Androids Dream of Electric Sheep? - Valhalla Páholy, 1993
K. W. Jeter: Szárnyas Fejvadász 2 - Az emberi tényező - Möbius, 1998 -
windows pista #30 A második rész K.W.Jeter tollából már megszületett egyszer jó 15 évvel ezelőtt, a címe: "Az emberi tényező". És sok más Blade Runner rajongóhoz hasonlóan az a véleményem, hogy enyhén szólva nem méltó az elődhöz. Megfilmesítésre alkalmatlan, mint ahogyan bárminemű további iromány a témában az lenne. Így látatlanul is.
A "Do Androids Dream of Electric Sheep?" pedig tényleg regény és nem is kicsi...Kb 300 oldal. Legalábbis az én első magyar nyelvű kiadásom /Valhalla Páholy, 1998/ A félreértéseknek az is oka lehet, hogy annak idején az IPM magazinban megjelent egy kivonat, vagy valami ilyesmi a regényből, és sokan azt gondolhatták, hogy az a pár oldalas részlet maga a teljes mű.
Egyetértek azzal, hogy Deckard logikusan nem lehet szereplője a folytatásnak, mert hogy ő maga is replikáns, tehát erősen pörög a ketyegője. Az eredeti filmben ez azért nem egyértelmű, de az 1992-tes rendezői változat szerint biztosan az. Még egy kis apróság: az említett káromkodáson kívül szerepel még egy magyar nyelvű szösszenet a filmben, nem sokkal korábban. Valahogy így hangzik: "Monsieuir, azonnal kövessen engem,bitte!" -
#29 Kérek címet ... -
Sance231 #28 Könyvben már van folytatás, mondjuk nem olvastam, de akkor már inkább azt adaptálják.
Mindenesetre arra is kiv lennék, hogy mi is lesz így a 2. rész sztorija. Ford-al nem folytathatják, mivel Deckard is replikáns, no de akkor mégis hogyan? -
#27 angolul a regeny = novell, ezert is keverik mindig, mindenki, mindenhol. -
#26 Mi a faxert nem csinalnak inkabb 1 modernebb sci-fit mondjuk William Gibsontol??
Vagy csinaljank Dicktol de pl az Ember a fellegvarbant..
SF 2? LOL -
#25 Dick-rol nem is beszelve.. -
Wittgen #24 Én azért beülnék 1-2 igényes sf-re. Ritkaság, mint a fehér holló. -
wolruf #23 Nem baaaaj, csinálják. Ebből is lesz majd egy jó kis akciófilm, 0 mondanivalóval, 0 olyan dologgal, amin gondolkodni is kell. Az eredeti tényleg egy nyomott, végülis vontatott valami volt. Manapság ilyen film nincs, nem mernek leforgatni semmit, amiben egy picit a szereplő ,,gondolataira kellene gondolni''. Legalábbis sci-fi műfajban nincs. Képzeljetek el most kiadva egy 2001-et vagy 2010-et. Hányan néznék meg moziban, vagy hányan fizetnének érte? Nem sokan. Manapság annyi szemét van, hogy fel se tűnne. Régen pedig nem nagyon volt más, amit nézzenek. Na lehet megdobálni :) -
szanand #22 Do Androids Dream of Electric Sheep? nem novella, hanem regény. Mondjuk kisregény, de regény. -
Drawain #21 Hmm.. Én is úgy tudtam, hogy a novellából. Milyen regényből is? -
#20 Ha jól tudom, csak egy lehetséges forgatókönyvről van szó, és baromira nem biztos, lesz-e valaha film is belőle. Szóval akár én is összedobhatnék holnap egy BR2 szkriptet kellemes másnapos állapotban, hírértékben egyelőre kb ugyanitt tartana. Hajrá, SG... -
szanand #19 Ja nem, a Scanner Darkly is regény. -
szanand #18 Mondjuk véletlenül ez az egyetlen Dick adaptáció, ami regényből készült, nem novellából. Gratula a cikk szerzőjének. -
HunGripen #17 Kiváncsi vagyok, remélem nem cseszik el.
Emlékeztek az "A Katona" című filmre. Egyes források szerint az is a Szárnyas Fejvadász univerzumában játszódik. Nem is csoda hisz a Blade Runner forgatókönyvének megírásában is részt vevő David Peoples írta a történetet. Található a filmben 1-2 utalás a Blade Runner-re. -
Loverman #16 ne nézd meg. nem fog fájni -
Drawain #15 Nekem a Blade Runner film sokkal jobban tetszett, mint az "Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal" novella. Meg tudja ezt ma csinálni egy film? Jobb lenni mint az eredeti? -
Brett Shaw #14 Háát én se sok jót várok. Scott-Ford-Vangelis igencsak magas léc. -
avman #13 ennijó májó...
lófááász, nehogymá, te fagy blédbléd ránner. -
avman #12 jobban mondva roy batty zárójelenete... -
galocza #11 én nem vagyok alapvetően folytatásellenes, de azért van amit kár, vétek, bűn, blaszfémia folytatgatni. ez olyan. amikor megláttam a cikk címét, nem hittem a szememnek...
dehát pénz beszél, kutyaszar táncol.
könyvben van amúgy folytatás, semmi nem maradt meg belőle, csak az, hogy elég pocsék.
egyébként én nem emlékszem káromkodásra, csak vmi ilyesmire: hé várj, nehogy már... te vagy a bléd ránner.
-
avman #10 bukás nem lesz, amit beletesznek, visszajön. ezt garantálja a név, hiszen az SF régóta ingoványos területnek számít a producerek fejében, ki tudja miért. gondolom, mert nem két forintot kell beletenni, gondolok itt a látványra (bár ez sem igaz, pl. a kocka első része meglehetősen minimalista volt és mégis jó scifi, de ugye azzal már állítólag nem lehet becsalogatni a nézőt a moziba).
ha lesz egy kis esze a forgatókönyvírónak, akkor elindul egy teljesen más úton, lehetőleg időben is eltávolodva, legfeljebb háttérnek használja fel az előzményfilm környezetét, szépen kicsemegézve az általánosabb részeket, jótékony homályba burkolva a múltat (nem akarok terroristákat, jihádot), meg persze a környezetet. meg kapunk majd akciót dögivel, futurisztikus fegyverek tüzét, esetleg futólag impozáns űrhajót, csilivili cgi világot. pedig ugye, ahogy zhora keresztül rohant az üvegeken, az minden, de minden volt, csak nem pörgős zúzás azzal a zenével álá kompútergrafika, oszt mégis belevésődött a retinámba, meg ahogy az alatta a zúzósnak nem éppne nevezhető vangelis féle prüttyögés szól. ja, meg ugye a zárójelenet:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time... like tears in rain... Time to die. -
#9 Utánozhatatlan szerintem minden eleme.....még a zenéje is....imádom.
Elrontaná az eredetit mindenféle próbálkozás ( -
winnie #8 mármint, hogy sz-r lesz, nem? hisz a sasszem hozni fogja a 100M, ergó siker. mondjuk nem mintha igaz lenne az, hogy valaki, ha egyszer rosszat/jót ír, akkor mindig rosszat/jót ír. -
#7 az fogja irni aki a sasszemet is? akkor bukás, mert a sasszem egy jo nagy rakás.... -
OJ #6 Garantált bukás.
Leforgatni is kár. -
DonMaros #5 Nem ismerem a Sasszem költségvetését de a trailer alapján nem egy olcsó filmnek néz ki. A 2. héten majdnem 50%-os visszaeséssel 54 milkánál jár amit én nem gondolnék olyan nagy sikernek Viktorka. Én már előre félek hogy milyen filmet fognak csinálni, az eredeti akkora film hogy arra szó nincs. Szánalmas ötlettelen bagázs! -
Silenzio #4 Gratulálok, megint sikerül majd elcseszni egy remek filmet egy gagyi folytatással. Az eredetit NEM lehet folytatni, bármilyen folytatás megölheti az eredeti film végi bizonytalanságot, amitől az akkorát ütött. Ripley (Aliens) után szabadon: 26 év alatt ennyit csökkent itt az IQ-szint?! :D -
avman #3 hmm. ez is pályázhat a világ egyik legértelmetlenebb dolga díjra. és nem, nem vagyok folytatás ellenes. csak ugye a 80-as éves preapokaliptikus jövővízióját ma már lehetetlen szervesen illetve folytatólagosan integrálni, nem csak látvány és hangulat, hanem az alapkoncepció sérülése nélkül, így a 21. sz. elején. annak ellenére, h a film alapfelvetése örök érvényű, illetve már akkor sem számított újnak. és ehhez hozzájön az, h érzésem szerint intellektuális szinten nagyjából az én, a robot szinten fog mozogni.
mint ahogy jó bornak nem kell cégér, jó scifihez sem kell(ene). a felvizezett francokat szokás eladni címkével, márkával. de ne legyen igazam, már az is nagy szó, ha kapunk egy élvezhető SF filmet, mindenféle kult jelzőre törekvés nélkül. -
xido #2 Díjaznám,ha Dekkard(Ford) lenne a folytatásban is,30 évvel később a történetszálban... -
Shaenis #1 kiváncsian várom ^^