Napi Online

Kedd este nyit a 39. Magyar Filmszemle

A megszokottól eltérően nem a Budapest Kongresszusi Központban, hanem a Millenáris Teátrumban nyit holnap este a 39. Magyar Filmszemle. Rendhagyó módon nem lesz nyitófilm.

A meghívott nyolcszáz vendég számára e helyett több, rövidebb műsorszámmal próbálják meg a szervezők - a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) és a Magyar Filmművészek Szövetsége (MFSZ) - pörgősebbé tenni az ünnepséget, amelyen kiosztják az életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címet is. További újdonságként a jövőre negyvenéves fődíj nevet is kapott: az Arany Orsót a legjobb film készítői vihetik haza, akik a következő filmjük elkészítéséhez 25-25 millió forint gyártási támogatást kapnak az RTL Klubtól, valamint az MMK-tól (ezt nem a filmszemle, hanem a közalapítvány büdzséjéből fedezik akkor, amikor az alkotók új produkcióba kezdenek).

A nyertes mű fő alkotói ezen kívül 2 millió forint készpénzt kapnak, valamint egy egészségügyi szolgáltató felajánlása révén 500 ezer forint értékű ellátást vehetnek igénybe. A tavaly bevezetett, legjobb közönségfilmnek járó fődíjat azonban idén már nem osztják ki, helyette a TV2 ajánlott fel egy 25 millió forintos, a legjobb szórakoztató zsánerfilmet elismerő Moziverzum-díjat. Az Országos Rádió és Televízió Testület ugyancsak 25 milliós támogatást ajánlott fel a tavaly a legnagyobb mozis nézőszámot elért magyar film készítőinek.

A filmszemle költségvetése a tavalyi 155 millió forintról idén 162 millióra növekedett, amelyből 110 milliót az MMK biztosít. A közalapítvány ebből 21 milliót oszt szét a különböző kategóriák győzteseinek. A seregszemlén összesen 388 alkotást vetítenek, ebből - az előzsűrik döntése alapján - 103 film szerepelhet a versenyprogramokban. Versenyen kívül, úgynevezett információs vetítésen 18 játékfilmet láthatnak az érdeklődők, köztük két animációt is, a Macskafogó 2-t és az Egon és Döncit, amelyek számára - az MMK ígérete szerint - jövőre már önálló versenykategóriát indítanak. Kiszorult a versenyből 13 tévéfilm is, valamint további 91 dokumentumfilm és 82 kísérleti és kisjátékfilm.

A versenyben lévő 18 játékfilm költségvetése csaknem 3,9 milliárd forint, amelyből az MMK által nyújtott támogatás 1,7 milliárd. A szemlére egyébként összesen 27 magyar játékfilm készült el mintegy 7,3 milliárd forintból. Ennek 30 százalékát adta az MMK, míg 20 százalékát magyar, 37 százalékát pedig külföldi befektetők. A versenyprogram filmjei közül Török Ferenc brókervilágban játszódó Overnightja a legdrágább négyszázmillió forinttal. A legtöbb MMK-támogatást ugyanakkor nem ő, hanem Mundruczó Kornél kapta (192 millió forintot), akinek a főszereplő Bertók Lajos halála miatt tavaly újra kellett kezdenie Delta című művének forgatását. A Delta mintegy 350 milliós költségvetésével a legdrágább filmek sorában a második helyen áll, hasonlóan a dokumentumfilmes Almási Tamás első játékfilmjéhez, a Márió, a varázslóhoz, valamint Szomjas György 1956-os történetéhez, A Nap utcai fiúkhoz.

Az állami támogatás miatt idén nem kell aggódniuk a filmeseknek, hiszen az MMK és a kulturális kormányzat által tavaly aláírt négyéves megállapodásnak megfelelően a 2007-es 4,67 milliárd forint után idén 4,81 milliárdot oszthat szét a filmes közalapítvány közvetlen támogatásokra. Sőt, ezenfelül, ahogy a korábbi években, most is túlköltekezhet, azaz éven túli kötelezettséget vállalhat a jövő évi büdzséjének terhére (mintegy 2,7 milliárd forint értékben). A szerződésben ugyan pontosan 4,98 milliárd forint szerepelt, de mivel az MMK nem vette át az Uránia működtetését az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól (OKM) és a tervezettől eltérően a Magyar Történelmi Film Közalapítvány sem olvadt bele, az ezekre szánt 70 millió, illetve 100 millió forinttal csökkentették a szervezet idei büdzséjét.

A filmszemlehagyományok annyiban folytatódnak az idén is, hogy a keddi megnyitó után szerdán a dokumentumfilmekkel kezdődnek el a vetítések, majd a játékfilmek következnek, a hétvége a kisjátékfilmeké, a jövő hét eleje pedig az ismétléseké. A záró rendezvényt és díjátadót szintén a Millenáris Teátrumban, február 5-én tartják, ahol - a szervezők ígérete szerint - csak a helyszínen derül majd ki a nyertesek névsora. A vetítéseknek és szakmai rendezvényeknek a Millenárison kívül a Mammut mozi, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Bem mozi ad otthont. (Játékfilmeket csak a Mammutban és az Urániában lehet nézni.)

A nagyközönség számára a filmek egységesen 700 forintért nézhetők meg a különböző helyszíneken, a kedvezményes szakmai jegyekért 500 forintot, míg a szintén újításként bevezetett produkciós tikettekért 400 forintot kell fizetni. Az utóbbi nagy felháborodást váltott ki egyébként a filmesek körében, hiszen ezzel már ők sem ülhetnek be ingyenesen saját produkcióik vetítésére, sőt jegyigényeiket előre be is kellett jelenteniük a szemle sajtóirodáján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CaptainRumi #1
    Macskafogó 2 júúúúújj....inkább nem is írok semmit