Szekeres Viktor

Scifi-sorozattal pusztítja el a TV2 a Barátok köztet?

Létezik, hogy egy rétegműfaj megtorpanásra kényszeríti a hazai top szappanoperát? Vagy csak egy újabb elvetélt kísérlet a sok közül?

Az, hogy a TV2 sorozatot ad főműsoridőben, nem meglepetés. Az sem, hogy egyéb műsor híján ezt már a Barátok közt című szappanopera ellen kényszerül bevetni. A döntéshozókat az eddigi, a BK által eltiport sorozatok kudarca sem késztette meghátrálásra és a legjobb védekezés a támadás elvet vallva előremenekülnek a nézettség csapdából. Hogy sikeresen-e, azt még nem tudni, ám a kísérletet és a scifi-műfaj behozatalát itt és most megsüvegeljük.


Általában a sci-finek nálunk a délutáni sávban a helye, ami nem meglepő, hiszen a műfajra sokkal fogékonyabb Amerikában sincs echte scifi olyan tévéken, melyek mindenkit elérnek. Próbálkozások persze voltak, vannak és lesznek, de az igazán kitartó scifiket mind a kisebb lefedettségű és/vagy előfizetéses adók sugározzák. Elég csak mind közül a legnépszerűbbre, a 4400-ra gondolni, vagy a leghosszabbra, az idén véget érő, 10. évadát taposó Csillagkapura, annak leágazására, a Csillagkapu: Atlantiszra, vagy a mind közül a legnagyobb kritikai elismerést elértre, a Csillagközi rombolóra.

Tavaly a Lost - Eltűntek sikerén felbuzdulva több csatorna is megpróbálkozott a misztikus, egy nagy történetre építő scifi-sorozatokkal. Az ABC az itthon is bemutatott Rejtélyek városával licitált (22 részt, egy teljes évadot ért meg), a CBS a Thresholddal (9 rész után Amerikában levették a műsorról), míg az NBC cikkünk tárgyával A mélység fantomjával (Surface), mely ugyancsak megérte az 1. évadot, csak éppen ez esetünkben mindössze 15 részt jelentett.

A közös a sorozatokban az volt, hogy akárcsak a régebbi próbálkozások (Jake 2.0, Dark Angel), ezek is kudarcot vallottak és már a második évadukat sem érték meg. Ilyen körülmények között nem biztos hogy jó döntés, hogy idehaza, a nem annyira scifis Magyarországon éppen a legmenőbb és a fiatalok által leginkább nézett széria ellen kezd a sorozat, de az nevet aki utoljára nevet.


A Fathom című képregény ötletéből készített A mélység fantomja - elég gagyihorror ízű címet kapott - mélytengeri lényekkel foglalkozik, azok eredetét kutatja és a (természetesen) a háttérben meghúzódó kormányzati összeesküvés vonulatára próbál ráerősíteni. Aki ismeri a hazánkban is igen népszerű Raj című könyvet, az elég sok rokonvonásra bukkanhat a Mélység fantomjával, de azért a kettő mégsem keverhető össze.

A mélység fantomjának egyik főszereplője egy gyermekét egyedül nevelő tengerbiológus anyuka, aki furcsa jelenségre lesz figyelmes munkája során, melynek megpróbál utánajárni, de unos-untalan újabb és újabb akadályokba ütközik. Vele párhuzamosan egy búvár pancsolása során ugyancsak furcsa dologra lesz figyelmes. A "találkozás" tragédiába torkollik, mely során búvárunk a felelősök nyomába ered.

Harmadik párhuzamos történetként pedig egy kisgyerek pajtásával egy furcsaságra lel (talán tojás?) és titokban becsempészi a családi házba. Persze ahogy az lenni szokott, a három történet idővel közös nevezőre kerül és kiteljesednek előttünk az összefüggések, de addig még jó pár részt át lehet izgulni a hősökkel - vagy Berényiékkel. Ez már ízlés kérdése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #94
    "És ez így, lássuk be, egy nagy ostobaság."

    statisztika. mintha levesbe mertenéd a kanalad és megnéznéd mi akad belé, de mindegy, mert valaki elfogadja, valaki nem. ugyanúgy torzíthat lefele és felfele is. (pontos adatok csak a dvd és a tivofelhasználásból származnak), de ez kb olyan, mintha ide kitennél az sg-re egy szavazást 5 választási lehetőséggel, akkor ha 20ezren szavaznak, akkor már a 200-300. szavazatnál ki fog alakulni a végeredmény, utána már csak hibahatáron belül fog mozogni az arány. (és, ha ez így van, márpedig nagy valószínúséggel igen, akkor sz összes szavazó 1%-nak szavazatából nyerhető a végeredmény. pl. statisztikailag az lehetetlen, hogy ennyi alatt az egyik választási lehetőség 87%-on álljon, de uténa egy szavazatot se kapjon, stb.)

    "Én egyébként az olyan sorozatnak vagyok a híve aminek van egy elejével és végével rendelkező sztorija."

    mondom, embere válogatja. csak, aki ezt így látja (elismerem, így a legteljesebb élmény) az lehet, hogy 10-15 évet is várhat, míg belekezd egy sorozatba, ami elég nagy luxus, én, mint írtam olyan sorozat híve vagyok, ami 45 perce ku* jó szórakozást nyújt (vagy elgondolkodtat, mindegy). aztán, ha már nem nyújtja, akkor kuka, hisz minden évben jön vagy 100 új sorozat, van miből pótlást választani.

    az, hogy egy sorozatnak, amit nézek, meglátom a végét is, az csak egy plusz öröm.

    "Ugye lement 8 vagy 9 széria amiben küzdöttek a goa'uld-ok ellen, legyőzték őket, kész. Akár vége is lehetett volna."

    de épp ez a lényeg. akit nem érdekel tovább, az kiszáll. akit érdekel, az meg nézi tovább. attól, hogy neked, nekem vagy másnak nem tetszik, hogy nem lett vége, kár lenne, ha megdöglene a szomszéd tehene, hisz még mindig milliók nézik.
  • Seten #93

    Ezeknek a rákfenéje az úgynevezett "nézettség".
    Ami önmagában is egy baromság hiszen hogyan állapítanak meg egy ilyen indexet?
    Van - tegyük fel 1000 db - néző akiknek a tv-készülékébe bele van építve egy-egy kontroller. Tehát csak azt tudják indexelni amit ők néznek. Aztán ezeket az adatokat beszorozzák - talán az összlakossággal :) - és azt mondják: "ezt meg ezt a műsort 2,365487 millióan nézték"
    És ez így, lássuk be, egy nagy ostobaság.

    Én egyébként az olyan sorozatnak vagyok a híve aminek van egy elejével és végével rendelkező sztorija.

    Ott van a SG-1.
    Ugye lement 8 vagy 9 széria amiben küzdöttek a goa'uld-ok ellen, legyőzték őket, kész. Akár vége is lehetett volna.
    Viszont mivel a szereplők népszerűek voltak, folytatták de kitaláltak egy új ellenfelet az Ori-t, így mehet tovább új történettel.

  • winnie #92
    embere válogatja. kinek mi a lényeg, én a heti 45 percért nézem. ha egy sorozat megér két részt (van, amelyik nem), akkor már olyan, mintha megnéztem volna egy mozifilmet és jól szórakoztam volna és nem vesztettem semmit. a lost eddigi 50akárhány része 25 filmmel ért fel, szóval abszolút pozitív a hozadéka.) de valóban van, aki a sorozatot is a vége miatt nézi (jogosan) - engem spec a folyamat érdekel, az a heti 45 perc.

    a sorozatok jó része úgyis veszít a vége felé a minőségéből (hiszen ezért érnek véget általában, mert egyre kevesebben nézik őket (mivel csökken a minőség)), így a sorozatok nagy részéből a legtöbben kiszállnak a vége előtt.

    és tény, hogy a sorozatok 95%-nak nincs befejezése, ez adódik a műfajból.
  • Seten #91

    Én teljesen fel voltam háborodva. Ezért fogadtam meg, hogy soha többet nem nézek a tv-ben sorozatot.

    A Lost-ot sem nézem. Minek? Hogy a végén ezt se fejezzék be?
    Majd ha valaki azt mondja vége, befejezték, akkor letöltöm az egészet egyben és megnézem.

  • winnie #90
    attól még lehet tűrhető. nekem is tetszett, cliffhangernek okés, évadzárónak is az. az más kérdés, hogy nem folytatták.
  • Seten #89

    "A befejezés tűrhető"????
    Milyen befejezés? Kb minden kérdés nyitva maradt.

    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Ki hozta létre a lényeket és pontosan miért? Mi van a felszín alatt? Mi történt Jacksonnal és neki mi a szerepe? Ki volt az a fickó a tengerfenéken? stbstb


  • fv82 #88
    "A Fathom című képregény ötletéből készített A mélység fantomja"
    hát ezek állatok, nagyon régen volt már ,de ehhez biztos hogy semmi köze nincs
  • winnie #87
    "a Farscape sem végtelenig futónak lett kitalálva."

    egyik sincs annak futónak kitalálva.

    "Az más kérdés, hogy a legtöbb ultrapopuláris sorozat (Stargate SG-1, ST DS9, 24, Lost) addig fut, ameddig van igény."

    nem a legtöbb up, hanem a legtöbb. ha lett volna nagyobb igény, akkor jms is megcsinálja az s6-ot. de lehetett tudni, hogy nincs esély.
  • winnie #86
    "Talán a mai definíció szerint ezeknek a hivatalos neve már nem "sorozat"?"

    minisorozatnak nevezik és még most is dívik.

    a teleregény az a szomszédok, de az heti szappanopera. a telenovela a délamerikai verzió, ami viszont véges.
  • winnie #85
    " Magyar prolik szenvedése az egyiken, amerikai szenny a másikon,"

    aki a németeket komálja, annak jó érzés.