Napi Online

Közép-európai hírtévé alakul

A J&T szlovák pénzügyi csoport közép-európai hírtévétársaság létrehozását fontolgatja - nyilatkozta a Hospodárské Noviny cseh gazdasági napilapnak Patrik Tkác, a cég igazgatótanácsának elnöke.

A pénzügyi csoport Szlovákiában a TA3 hírtelevíziót működteti, nemrégiben pedig megszerezte a cseh Z1 digitális televíziócsatorna működtetési engedélyét, a Z1 szintén hírtévéként fog tevékenykedni. A Szlovákiában már négy éve működő TA3 hírcsatorna, amely alig 1-1,5 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, egyelőre nem nyereséges, de Tkác szerint ha a Z1 legalább akkora forgalmat tud generálni Csehországban, mint a TA3 Szlovákiában, akkor összességében már többletet mutathatnak fel. A lap úgy tudja, hogy a J&T Lengyelországban, Magyarországon és Romániában is keresi a hírtévé-működtetés lehetőségét.

A J&T-t időnként azzal gyanúsítják, hogy a TA3 révén a saját javára befolyásolja a közvéleményt, a cseh lap szerint legutóbb erre ez év elején történt példa, amikor a J&T is pályázott a pozsonyi és a kassai repülőtér 66-66 százalékára, azonban végül egy másik szlovák pénzügyi csoport, a Penta Group futott be a TwoOne osztrák-szlovák konzorcium keretében. Ebben az időszakban a TA3 intenzíven tudósított a privatizáció pillanatnyi állásáról. Ezt a tényt Tkác sem tagadja, de azzal érvel, hogy ez az utóbbi időszak legfontosabb szlovák privatizációs ügylete volt.

A J&T egyébként számos területen rendelkezik érdekeltségekkel. J&T Banka néven pénzintézetet működtet, érdekelt volt a ZSSK Cargo szlovák vasúti teherfuvarozó privatizációjában, amit végül az előrehozott parlamenti választások miatt leállítottak, 2003 májusában pedig a Slovnaft finomító közgyűlésén ujjat húzott a Mollal, miután felkarolta az összesen 15 és fél százalékos részesedéssel rendelkező kisebbségi tulajdonosok érdekeit, ám végül vesztett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!