MTI

500 szolgáltató osztozik a hazai kábelpiacon

A magyar kábeltévés piacon mintegy 500 szolgáltató működik, de az éves szinten 100 milliárd forint értékűre becsült piac 75-80 százalékát az öt legnagyobb vállalkozás tartja kezében.

A több mint 4 millió háztartásnak elvileg 70-75 százalékát érik el a cégek, de csak 2,2 millió háztartás fizet elő kábeltelevíziós szolgáltatásra. Az öt legnagyobb szolgáltató az UPC Magyarország, a T-Kábel, a Fibernet, a mikrohullámon szolgáltató, de jogilag kábeltévés vállalatnak minősülő Antenna Digital, valamint az EMKTV. A legtöbb, 720 ezer előfizetője az UPC-nek van, a második T-Kábelnek pedig 300 ezer.

A sorrendben harmadik Fibernetnek 150-180 ezer ügyfele van, míg az EMKTV-nek mintegy 70 ezer. Az Antenna Digital körülbelül 50 ezer előfizetővel rendelkezik. A kábeltévés szolgáltatók döntő többsége kis vállalkozás, van közöttük olyan is, amelyiknek csupán néhány száz ügyfele van. A kábeltelevíziós cégek nemcsak műsorelosztással foglalkoznak, nyújtanak internetes és távközlési szolgáltatásokat is.

A cégek magyarországi tevékenységét befolyásolja, hogy a médiatörvény szerint egy vállalkozás nem szolgáltathat korlátlanul. A vételkörzet korlátozást az 1996. évi a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény tartalmazza. A törvény eredeti előírásai szerint egy kábelszolgáltató legfeljebb az ország előfizetőinek az egyhatodához juttathatta el programjait. Az elmúlt időszakban egyebek mellett az IHM több alkalommal tett kísérletet a korlátozás eltörlésére, a kábelpiac liberalizálására. A parlament azonban csupán a korlátozás enyhítését tartotta támogathatónak. Ennek eredményeként ma a vételkörzeti korlátozásra az egyharmados felső határ van érvényben.

A korlátozás nincs összhangban az elektronikus hírközlő hálózatok és az elektronikus hírközlési szolgáltatások piacain belüli versenyről szóló 2002/77/EK irányelvvel, ezért Brüsszel a magyar szabályozás liberalizálását kérte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hehehehe #2
    anno azert hoztak ezt a torvenyt hogy elkeruljek a monopol helyzet kialakulasat ami sikerult is es nem volt egy rossz otlet ez a torveny.az mas kerdes hogy ahoz mar lustak hogy rajojjenek hogy hopp akkor ezt most mar nem kene nagyon eroltetni.
  • Gerygrey #1
    "A törvény eredeti előírásai szerint egy kábelszolgáltató legfeljebb az ország előfizetőinek az egyhatodához juttathatta el programjait.

    Na látjátok, ez a baj ebben az országban, hogy ilyen törvények egyáltalán léteznek. Nemhogy támogatnák a szolgáltatókat, hogy normálisan lefedjék az országot, mert Budapest 50 kilométeres körzetén belül léteznek helyek, ahol semmiféle internet-elérési lehetőség nincs! (a dial-upot hadd' ne tekintsem annak 2006-ban). Persze hogy nem fogja kihúzni a kábelt a UPC mert korlátozva van a mozgástere, ha már válogatnia kell hogy kiket kábelez be, nyilván azokat a helyeket választja ahol több a potenciális előfizető. Ez pedig ellentétes azzal a törekvéssel hogy teremtsük meg az egyenlőséget város és vidék között :(