Szekeres Viktor

Jönnek az első "legjobb filmes" toplisták 2013-ból

Közeledik az év vége, elkezdenek csordogálni a mozifilmes top10-es listák. Az egyik elsőn meglepetésre egy dokumentumfilm vezet, amit egy ízig-vérig hollywoodi sikerfilm követ. A harmadik egy 3 órás francia leszbikus művészfilm.

Az angol Sight & Sound magazin mindig az elsők között szokta közzétenni éves mozifilmes toplistáját. Idén az S&S meg sem várta a decembert, és már elő is rukkolt az év krémjének tartott tízessel. A lap szerint az év legjobb filmje a Joshua Oppenheimer-féle dokumentumfilm, a The Act of Killing volt, aminek előkelő helyezését valószínűleg senki sem vitatja. A második helyre a Gravitáció futott be, míg a harmadik a francia Adéle élete lett. További helyezettek: a nálunk pár napja játszott olasz A nagy szépség, az alig pár hete bemutatott Frances Ha, a kínai A Touch of Sin (Tian zhu ding), Shane Carruth filmje, az Upstream Color, az angol The Selfish Giant, a filippínó Norte, the End of History (Norte, hangganan ng kasaysayan), valamint a francia Stranger by the Lake (L’Inconnu du lac).


Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a Sight & Sound tavaly december elején publikált top10-es listájának élén a Paul Thomas Anderson-féle The Master végzett, második a portugál Tabu lett, míg harmadik a francia Szerelem, mely utóbbi film az Oscar-díjátadón is elég jól szerepelt. Az már akkor is látszódott, hogy bár akadt amerikai film a magazin legjobbjai között, de közel sem Amerika és Hollywood uralta a top10-et, melyen rajta volt még a francia Holy Motors, az angol Berberian Sound Studio, a román Dombokon túl, és a török Once Upon a Time in Anatolia is. Persze aki csak amerikai filmeket néz, az valószínűleg nem ilyen listákat állítana össze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!