MTI

Számítástechnikai rendszer a traffipax?

Megkezdődött a gyulai városi bíróságon hétfőn annak a férfinak a pere, aki lézerblokkolóval akadályozta meg a rendőrségi sebességmérést.

A vádirat szerint a vádlott "a sebességkorlátozás túllépésével járó jogkövetkezmények elkerülése érdekében" tavaly megvásárolt, majd a gépkocsijába szerelt egy traffipax-blokkoló készüléket. A múlt év októberében Békéscsaba belterületén haladt az autóval, közben folyamatosan működtette az eszközt, így megakadályozta a traffipax mérését. Az ügyészség számítástechnikai rendszer elleni bűncselekmény vétsége miatt indított eljárást és emelt vádat a 35 éves férfi ellen.

A Bordás Enikő bírói tanácsa előtti perben a bíróság által kirendelt szakértő véleménye a vádiratot támasztotta alá, amely szerint a traffipax számítástechnikai rendszer, így a lézerblokkoló használata bűncselekmény. A védelem által felkért szakértő viszont úgy foglalt állást, hogy a rendőrségi sebességmérő nem bizonyul számítógépnek, illetve számítástechnikai rendszernek. A Békés Megyei Online idézte a védőket, akik szerint a lézerblokkoló csak a lézersugarat semlegesíti, ami egy jel, nem pedig adat. A lézernyalábból számított adatok továbbítását, feldolgozását a traffipax-blokkoló nem befolyásolta.

A per április 27-én folytatódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!