Gyurkity Péter

El akarták lopni az Apple autójának részleteit

Két mérnököt vádolnak illetéktelen hozzáféréssel, egyikük már bűnösnek vallotta magát.

Az Apple saját elektromos autója kapcsán az utóbbi években több, egymásnak részben ellentmondó hírt is olvashattunk. Eleinte egyre biztosabbnak tűnt a projekt, ezt követően azonban több kétely merült fel annak sorsát illetően. Most egy bírósági ügy miatt érkezett újabb hír, ebben már a korábbi alkalmazottak várható sorsát ecsetelik.

A Reuters hírügynökség számolt be a napokban az újabb fejleményekről, eszerint két korábbi mérnököt vádoltak meg bizalmas adatok és egyéb részletek eltulajdonításával. Egyikük esetében viszonylag tiszta a kép, az illető először jelezte felmondási szándékát, hogy a kínai rivális Xpeng csapatához csatlakozzon, majd pedig több fontos dokumentumot töltött le az Apple szerveréről. Ezek között állítólag az önvezető autó belső komponenseire vonatkozó adatok is helyet kaptak, vagyis fennáll a gyanú, miszerint a mérnök bizalmas, a cég tulajdonát képező információkat akart eltulajdonítani, majd pedig felhasználni új munkahelyén.

A szóban forgó egykori alkalmazott ezután távozni akart az Egyesült Államokból, viszont a reptéren őrizetbe vették, utána pedig elindult a bírósági eljárás. Ő eleinte ártatlannak vallotta magát, viszont a napokban már elismert bűnösségét, így az ügy valamilyen kompromisszummal zárulhat le, bár az ítélet kihirdetése csak novemberben esedékes. Korábbi kollégája még kitart saját ártatlansága mellett, így esetében némileg tovább tart majd az ügy, bár augusztus legvégén újabb meghallgatásra kerül sor. Mindez persze nem jelenti, hogy az Apple fejlesztése még tovább csúszik, viszont mindenképpen fontos részlet, hogy házon belül komoly munkát végeztek az autó kialakítása érdekében.

Amennyiben az önvezető autó valóban megjelenik a piacon, erre legkorábban az évtized közepén kerülhet sor, vagyis még évekre vagyunk ettől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #1
    "az ilyen támadások észlelésére és megelőzésére szolgáló algoritmust kijavították"
    Ki ám, de azonnal. Hogy is mondta Hofi:
    L..szt, mama! :)