Berta Sándor

Continental - slusszkulcs lehet a mobilkészülék

A beszállító megoldása iránt már három európai és ázsiai autógyártó is érdeklődik.

A Continental által kifejlesztett CoSmA nevű rendszer kiváltja a hagyományos slusszkulcsot és lehetővé teszi, hogy egy sofőr az okostelefonja segítségével hozzáférhessen a gépkocsijához és azt elindíthassa.

A CoSmA fő eleme egy digitális kulcs, amely tartalmazza az adott járműhöz való hozzáférési jogokat. Egy alkalmazásban az autó tulajdonosa egy időben több digitális kulcsot is generálhat és kezelhet, majd azokat szétoszthatja a családtagok és a barátjai között. Sőt, a futárszolgálatok akár a gépkocsikba is leszállíthatják a megrendelt csomagokat. A rendszert várhatóan 2021-től kezdik el integrálni az új járműgenerációkba.

Az okostelefonokhoz való hozzáférést a digitális kulcs első verziójánál a Bluetooth Low Energy (BLE) alapváltozata biztosította, míg a legújabb generációnál az ultra-szélessávú (UWB) technológia. Az utóbbi nagyobb kényelmet és új funkciókat jelent. Az UWB és az UWB-BLE-modulok képesek gyakorlatilag centiméteres pontossággal bemérni a használt okostelefon pozícióját.

A CoSmA fedélzeti architektúrája rendelkezik egy központi elektronikus számítógépegységgel. Amint sikerül precízen megállapítani az okostelefon helyzetét, kinyitható az ajtó és elindítható a motor. Eközben a mobilkészülék végig a vezető zsebében maradhat. A precíz helyzetmeghatározás ráadásul olyan funkciókat kínál, mint a távvezérelt parkolás és az UWB technológia védettséget nyújt az illetéktelen hozzáférések ellen.

A Continental a Car Connectivity Consortium (CCC) részeként egy olyan globális szabvány megalkotásán dolgozik, amely lehetővé teszi az UWB technológia használatát minden mobil operációs rendszeren és készüléken.

2016-ban a gyártó egy olyan megoldást fejlesztett ki, amelynél ujjlenyomattal is indulhat a jármű. Ehhez a hozzáféréseket biztosító és motorindító Passive Start and Entry (PASE) nevű rendszert ötvözte biometriai elemekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • duke #4
  "Continental - slusszkulcs lehet a mobilkészülék"

  Hulyek ezek, evrol-evre nagyobbak a mobilok, soha nem fognak beferni egy kulcslyukba.
  Utoljára szerkesztette: duke, 2020.07.07. 00:04:07
 • kvp #3
  A Teslak mar jo ideje tudjak ezt. Sot a smart summon-nal meg a parkolobol is kiall es odamegy az ot hivo telefonhoz.

  Gondolom mostanaig tartott a continentalnak lemasolni a kulcsos reszt. Az onvezetes az meg odebb van nekik.
 • gombabácsi #2
  fantasztikus technikai fejlesztés XD
 • CairoJack #1
  10 éve kellett volna ilyet, de jobb későn, mint soha.