Berta Sándor

PET palackokat hasznosít a gumi­gyártásban a Continental

A társaság a területen a jövő évtől alkalmazná az újrahasznosított PET palackokat.

A polietilén-tereftalátból (PET) készülő palackokból kinyert poliésztert az abroncsvázakba építenék be és annak segítségével teljesen kikerülhető lesz a hagyományos poliészterek használata. A Continental és a partnere, az OTIZ ehhez kifejlesztett egy különleges technológiát, amely lehetővé teszi a PET palackokból a megfelelő anyagok kinyerését, illetve a poliészter olyan módon való felkészítését, hogy alkalmas legyen a gumikba való integrálásra.

Dr. Andreas Topp, a Continental anyagokért, eljárásfejlesztésért és iparosításért felelős vezetője elmondta, hogy az újszerű folyamatnak köszönhetően a szükséges poliésztert úgy tudják kivonni a PET palackokból, hogy az egyes anyagokat nem kell a komponenseikre szétbontaniuk. Napjainkban egy hagyományos személygépkocsi-gumi körülbelül 400 gramm poliészterfonalat tartalmaz. Mindez azt jelenti, hogy egyetlen abroncs poliészter-mennyiségének az előállításához 60 PET palack újrahasznosítására van szükség. Az elkészített rendkívül innovatív koncepcióabroncsukat már az idei IAA MOBILITY müncheni kiállításon be fogják mutatni.


Az újrahasznosítási eljárás keretében a PET palackokat szortírozzák, eltávolítják a kupakjaikat, majd gépekkel megtisztítják. Ezután következik a mechanikus darabolás, a beolvasztás, a granulátummá alakítás és végül a polimerizáció. Az eddig elvégzett laboratóriumi és abroncstesztek azt mutatták, hogy az így kinyert poliészter ugyanolyan tartós, stabil és minőségű, mint az újonnan előállított, ráadásul a törési szilárdsága, a szívóssága és a hőstabilitása miatt különösen megfelel a gumikban való felhasználásra.

A hagyományos poliésztert hosszú ideje alkalmazzák a személygépkocsik abroncsaiban, mert nagy terhelés és hőmérséklet mellett is stabil, s ezáltal minden sebesség mellett biztonságos közlekedést tesz lehetővé. Az újrahasznosított PET palackokból kinyert poliészter segítségével komoly megtakarítások érhetők el és a környezet terhelése is csökkenthető. A Continental legkésőbb 2050-re 100 százalékban fenntartható anyagokat akar használni a gumigyártásban. Az újrahasznosított PET palackok ebbe az irányba jelentenek egy nagyon komoly lépést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Meridian #1
    És utána? A gumiabroncs 5 éven belül elhasználódik, elkopik (kopás közben meg mikroműanyag kerül a levegőbe?), ekkor mi lesz a PET-ből származó poliészterrel? Meg a többivel...?