Berta Sándor

Chipfejlesztő cégbe fektetett be a BMW és a Microsoft

A vállalkozás a mesterséges intelligenciához és a gépi tanuláshoz fejleszt processzorokat.

A Graphcore nevű brit startup a legutóbbi finanszírozási körében 200 millió dollárt gyűjtött össze, így az értéke immár 1,5 milliárd dollár. A finanszírozási kört az Atomico és a Sofina befektetési alapok vezették. Az Atomico a Graphcore résztulajdonosa. A befektetők között volt az Amadeus Capital Partners, a BMW, a C4 Ventures, a Dell Technologies Capital, a Draper Esprit, a Foundation Capital, a londoni Merian Global Investors, a Microsoft, a Pitango, a Robert Bosch Venture Capital, a Samsung és a Sequoia Capital.

A Graphcore-t 2016-ban alapította Nigel Toon és Simon Knowles. A korábbi finanszírozási kör segített a vállalatnak, hogy 75-ről 200-ra növelje a munkatársai számát, valamint új kirendeltségeket létesítsen a Szilícium-völgyben és Pekingben. A cég hamarosan Tajvanon is irodát nyithat.

Nigel Toon közölte, hogy az új befektetők részéről nagyon nagy volt az érdeklődés, végül abban egyeztek meg, hogy a finanszírozási kört az új és a régi befektetők között 50-50 százalékban osztják fel. Természetesen nagyon örültek annak, hogy a BMW és a Microsoft személyében két új stratégiai befektetőt is találtak. A Microsoft nagyon érdeklődött a technológiájuk iránt. Mindez nem véletlen, hiszen a vállalkozás a világ legbonyolultabb olyan processzorát alkotta meg, amelyet a kezdetektől a mesterséges intelligencia számára fejlesztettek ki.

Tobias Jan, a BMW i Ventures vezetője hozzátette, hogy a terméknek a sokoldalúsága miatt számos alkalmazási módja lehetséges, az intelligens beszédasszisztensektől kezdve az önállóan közlekedő járművekig. A processzor számos gépi tanulási technikát támogat nagy hatékonysággal és meglehetősen rugalmas használatot tesz lehetővé azáltal, hogy egy szerverközpontban éppúgy alkalmazható, mint egy gépkocsiban. Ráadásul a segítségével lecsökkenthetők a fejlesztési idők.

A friss tőkét a startup arra akarja felhasználni, hogy kiterjessze a gyártást, s erősítse az értékesítési és marketingrészlegét. Toon szerint a céljuk az, hogy globális piacvezetők legyenek a gépi intelligencia hardverek területén és előre örülnek a masszív növekedési időszakuknak. A menedzser hozzátette, hogy a legtöbb chipgyártó vagy -fejlesztő vállalat megpróbál jobb grafikus chipeket készíteni, de egy grafikus chip nem tesz valóban intelligenssé egy rendszert. A Graphcore ehelyett olyan processzorokon dolgozik, amelyek lehetővé teszik a parancsok párhuzamos feldolgozását és egyúttal alkalmasak a felhőkörnyezetben, a kutatásban és az autonóm járművek területén való használatra. Emellett a Graphcore megoldásai jelentősen hatékonyabbak a többi hasonló terméknél, mert a képzésekre és a gépi tanulási rendszerek működésébe való bevezetésre is alkalmasak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!