Berta Sándor

A HERE teheti okosvárossá Dubajt

A 2020-as expón már robotautók közlekedhetnek a városban. A cél a világ legokosabb településének létrehozása. Ebben segíthet a térképszolgáltató.

Dubajban prioritást élvez az új mobilitáskoncepció és okosváros-stratégia, amelynek keretében 2030-tól a tömegközlekedés egynegyedét már teljesen automata módon valósítanák meg. Ahhoz, hogy ez valóban működjön, rendkívül precíz térképek kellenek. Ezek biztosítására szolgál az a megállapodás, amelyet a HERE Technologies kötött a helyi út- és közlekedésügyi hivatallal. A két fél közösen fejlesztene ki egy adatinfrastruktúrát a vezető nélküli közlekedéshez.

Az elsődleges cél nagy felbontású térképek készítése Dubajról. Az összegyűjtött adatok képezik majd az alapját egy centiméter pontosságú valós idejű térképnek, amely képes folyamatosan önmagát frissíteni. Az együttműködés másik kulcseleme az Open Location Platform (OLP), amelyet arra fognak felhasználni, hogy járművek mobilhálózaton keresztül kommunikáljanak egymással, a közlekedési lámpákkal, valamint a járdákba és az utcákba integrált szenzorokkal. Az OLP összegyűjti a különböző gyártók gépkocsijaiból származó valós idejű szenzoradatokat, valamint más szervezetek és források információit. Ezekhez jönnek még a rendkívül precíz, helyhez kötött adatok.


2030-ra a közlekedés negyedét vezető nélkül szeretnék lebonyolítani

Az összes adatot kielemzik, majd az így kapott és az állandóan változó utcai körülményekkel kapcsolatos információkat visszaküldik az autóknak. Így a sofőrök megtudják, hogy az általuk éppen használt útvonalon elromlott-e vagy leállt-e egy jármű, s az így elzár-e egy sávot. Ennek köszönhetően időben kereshetnek alternatív útvonalakat. Abdulla al Madani, a dubaji út- és közlekedésügyi hivatal egyik vezetője hangsúlyozta, hogy a fejlesztések lehetővé teszik, hogy már a 2020-as expó idején robotgépkocsik közlekedjenek a helyi utakon. A koncepció része az is, hogy autonóm, elektromos meghajtású légitaxik legyenek elérhetők a városban.

Dubajban már tavaly szeptemberben teszteltek önvezető légitaxit, s 2017 augusztus óta robotrendőrök járőröznek és drónok felügyelik a forgalmat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!