Berta Sándor

Kiolvasná a sofőr gondolatait a Nissan

Eddig csak a játékkonzoloknál és a művégtagoknál próbálkoztak az irányítási szándék közvetlenül agyból való kiolvasásával, de most már a japán autógyártót is érdekli a dolog.

A Nissan agy-gépkocsi interfésszel kísérletezik: egy olyan emberi agy-autó interfészt akar megalkotni, amivel ki lehet olvasni a vezetők gondolatait. A cél az, hogy a jármű felismerje, ha a sofőr fékezik, elrántja a kormányt vagy egy másik kitérőmanővert indít el. Az új rendszernek köszönhetően egy félautonóm képességekkel rendelkező gépkocsi egy kitérőmanővert akár 0,2-0,5 másodperccel korábban indíthat el és ez akár életet is menthet. A társaság közölte, hogy a Nissan Intelligent Mobility nevű projekthez egy vezeték nélküli fejfedőt használnak, amelyet elektródákkal egészítettek ki, így a stabil mérésekhez nincs szükség az egyébként alkalmazott különleges gélre. A fejfedő könnyen és kényelmesen viselhető, de még csökkenteni kell a méretét és stabilabbá kell tenni.

A Nissan egy prototípust a Las Vegasban megrendezendő Consumer Electronics Show (CES) keretében mutat majd be. A The Verge érdeklődésére a cég ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a projekt még nagyon korai szakaszban van. A távlati cél az, hogy a következő 5-10 éven belül piacra lehessen dobni egy kiforrott terméket.


A gépek agyi vezérlése általában EEG segítségével történik, az agyi folyamatokat a fejen elhelyezett elektródákkal mérik. Egy szoftver felismeri az agytevékenységet és azt, hogy valaki mit akar vagy fog csinálni. Azonban az EEG nem mindig precíz, amennyiben például az elektródák elcsúsznak, akkor a mérések tévesek lehetnek. Kérdéses, hogy a technológia valójában mikor lesz kiforrott, de az is eldöntendő dolog lesz, hogy az emberi sofőrnek lesz-e mindig elsőbbsége a kitérőmanőverek elindítására vagy az autóban lévő mesterséges intelligencia dönthet majd, ha a szenzorok által rögzített és kielemzett adatok azt mutatják, hogy a vezető hibázni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #14
  Szerintem nem tudja, hogy mire gondolsz. Azt tudja, hogy az agy bizonyos motoros régiói aktivizálódnak, és megtanulja, hogy az kb mit jelent. Műkezet is működtettek már így.
 • bitcube #13
  és ha közben másra is gondolok, akkor mi van?
 • NEXUS6 #12
  Ha befuccsolnak az univerzális önvezérlő autó kezdeményezések, kb ez lesz a jövő. Nem biztos, hogy az autó eljut odáig, hogy bármikor bármilyen körülmények között vezérelje önmagát, de odáig biztos, hogy a júzert nagyban segítheti, csökkentheti a balesetek kockázatát. Ennek egyik eleme lehet ez.
 • asgh #11
  Szerintem nem arra kellene fókuszálnia a gondolatolvasó kocsinak, hogy minél hatékonyabban végrehajtsa a vezető által kigondolt manővert, hanem hogy alkalmanként felülbírálja azt.

  Pl. ha az fut át a sofőr agyán, hogy:

  - "sárgára váltott a lámpa, tapossunk bele, a néni majd elugrik"
  - "szerintem még pont átcsusszanok a vasúti átkelőn, mielőtt ideér a vonat"
  - "nincs olyan közel az a szembejövő autó, még simán ki tudom előzni a sort"
  - "sötétített ablakos Audim van, ezzel szabad a buszsávban jobbról előzni"

  akkor a kocsi leblokkol és azzal menti meg az utasok és a többi közlekedő életét. :D
  Utoljára szerkesztette: asgh, 2018.01.07. 15:33:45
 • kékherceg #10
  Eh, Remélem nem terjed el, vagy ha igen, kikapcsolható.
 • kvp #8
  Csak jeleznem hogy ez a technologia kb. olyan mintha egy processzor feluleten elhelyezett elektrodakkal akarnank kiolvasni hogy eppen mit csinal a gep. Nagyvonalakban lehetseges, pl. porog-e eppen a rendszer vagy nyugalomban van, de tobbre az ekg se kepes. Lehet ugy parancsokat kiadni hogy mas mertekben koncentralunk es ebbol kiolvassa a rendszer mit akarunk, de egy idegi/ethernet kapcsolat gyorsabb es pontosabb mintha a hutoventi fordulatszamaval jeleznenk. Az ekg meg ilyen. Elvi szinten is hulyeseg max. az elalvast lehet vele megbizhatoan eszlelni.
 • CairoJack #7
  Volt egy ilyen film, a Tűzróka, csak ott oroszul kellett gondolkoznia a pilótának. :)
 • tom_pika #6
  Nem tudom a politika hogy jön ide, de ha már ilyen hosszan írtál, akkor felhívnám a figyelmedet, hogy Magyarországon szabad választásssal jut hatalomra a mindenkori kormány, és remélem ez egy ideig nem is változik.
 • tom_pika #5
  Már megint micsoda egy marhaság ez?...
 • Skylake #4
  Ez a megoldás nagyon tetszene, és kiemelt projektként közbe-szerzést indukálna olyan magas szintű demokráciákban, mint Putyinland, Türkmenisztán, Orbánia, Erdogán-birodalom, Szingapúr, és hasonlók. Igaz az eredeti felhasználási terület "kissé" módosulna ezáltal, azonban a Közjó, a Haza és a Közösség Üdve és a Nemzet érdeke minden helyszínen szükségszerűen felülírja azt! Igen, sajnos a draótkoszorou hülyén néz ki, de semmi baj, majd a zemberek viselni fogják, (kussban) ehhez a jogszabályalkotás mellett igénybe veszünk / létrehozunk néhány állami erőszakszervezetet, csinálunk államtitkári és biztosi pozíciókat, és természetesen a társadalmi célú plakátkampány sem maradhat el, illetve a zemberek postai levélben történő megkeresése - egyben pénz kérés a projekt sikeres létrehozásának támogatása érdekében. Hajrá droidok, hajrá totális megfigyelés.

  Azt persze mondanom sem kell, hogy az állami szereplők, a felhasználásból származó, piacon értékesíthető adatokat értékesítik, az állampolgárok explicit beleegyezése nélkül - hiszen a jogszabályt ilyen formában fogjuk beterjeszteni, a gombnyomogató robotok a díszes bábszínházban pedig elfogadni. A taláros majmok persze nem ugathatnak majd bele, hiszen úgy írjuk a törvényt, másrészt úgy is a mi embereink ülnek ott! Ez a folyamat kétségtelenül egyértelmű kiteljesedése a demokráciának, annak első lépésétől kezdve az utolsóig.