Gyurkity Péter

Katonai robotok versenyeztek Kínában

A kínai hadsereg is érdeklődik az önálló járművek iránt, az idei versenyen volt miből válogatni.

A PLA az idei évben az Overcoming Obstacle 2016 néven rendezte meg saját versenyét, amelyen számos belföldi cég és intézmény fejlesztése vett részt. A különféle megoldások több eltérő kategóriában mérték össze erejüket, hasonlóan a DARPA Robotics Challenge (DRC) kiírásához. Volt miből válogatni, ami már önmagában is jelzi az illetékesek érdeklődési szintjét.

A beszámoló szerint az egy hónapon át tartó, október 18-án lezárult vetélkedésen összesen öt különböző kategóriát jelöltek ki, ezek mindegyikében pedig több döntős is jól szerepelt. Az „A” kategóriában az önálló járművek versenyeztek, ezek között jelent meg a Teli, amely tulajdonképpen egy átalakított Toyota Land Cruiser, kifejezetten a terepen való közlekedésre fókuszálva, míg a Military Institute of Transportation által benevezett SMART 1 inkább lánctalpakra építve igyekezett megvalósítani ugyanezt. A „B” kategória az úgynevezett „all-terrain” megoldásokat vetette össze, itt leginkább módosított katonai dzsipek bukkantak fel, míg a „C” kategóriában jóval kisebb lánctalpas robotok versenyeztek, amelyek bombák hatástalanítását, illetve lakott területek felderítését végeznék el.

A „D” kategória több szempontból is érdekes lehet, hiszen itt a lábon közlekedő robotok indultak el. Ebben a kíírásban kutyára, valamint rákra emlékeztető megoldásokat is láthattunk – a három döntős eltérő kialakítása jól jelzi, hogy itt inkább az óvatos tapogatózás és kísérletezés zajlik, hiszen messze vagyunk még az optimális kialakítástól. Az „E” kategória már a teherszállító robotokat tartalmazta, itt hat kerék által meghajtott fejlesztéseket, illetve egymáshoz csatolt négykerekű robotok láncolatát is benevezték, nagyban eltérő méretekben. A cél nemcsak a relatív nagy teherbírás, de a gyors célba juttatás megvalósítása is, ami ugyanilyen fontos szempont a helyszínen lévő alakulatoknak.

Az állami hírügynökség tudósítása szerint október végén a civil területre szánt robotok is hasonló megmérettetésen vettek részt, ahol szintén számos eltérő résztvevő jelent meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!