Gyurkity Péter

A vezért követi a sofőrök nélküli katonai konvoj

A civil kezdeményezések mellett az amerikai hadsereg is fejleszti saját önvezető járműveit.

A sofőrök nélküli konvoj európai megmérettetéséről tavasszal mi is beszámoltunk, az amerikai hadsereg azonban még évek óta dolgozik a probléma megoldásán, amely számos katonát szabadíthat fel a kényelmetlen is leterhelő szolgálat alól. Az ő teherautóik egyelőre csak félig önállóak, hiszen az automatizált példányok a vezért kénytelenek követni.

A hadsereg az idei első Army Warfighting Assessment (AWA) alatt próbálta ki ismét saját fejlesztését, amely egy viszonylag egyszerű koncepcióra épül. Ennek keretében kijelölik a vezér teherautót, amelyet két katona vezet, a másik hét jármű pedig az önvezető szoftverre és az egyéb kiegészítő rendszerekre támaszkodva ezt a járművet követi, konvojt alkotva. Teljes automatizálásról és önállóságról tehát egyelőre nincs szó, de még így is sikerül 14 további katonát felszabadítani, akik a vezetés helyett a védelemre és egyéb feladatokra koncentrálhatnak.


A DARPA még 2004-ben, az iraki háború második évében ajánlott fel 1 millió dolláros finanszírozást azon mérnöki csapatnak, amelynek fejlesztése egy150 mérföldes távot tudna megtenni a Mojave-sivatagban. Az első évben ez senkinek nem sikerült, az akkor teljesített leghosszabb táv alig 7 mérföld volt, egy évvel később azonban már 5 különböző csapat járt sikerrel, az azóta eltelt időszakban pedig a civil területen is megjelentek a különböző megoldások, lásd Tesla és társai. A hadsereg úgynevezett „Leader Follower” rendszerében a biztonságra helyezik a hangsúlyt, ami nyilván a katonai műveletek során kiemelkedő fontosságú, ezt követheti később a teljes önállóság, amelytől egyelőre még picit messze vagyunk. Arról nincs szó, hogy ezen konvojok mikor jelenhetnek meg a különböző hadszíntereken, itt nyilván még további tesztekre lesz szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kisemlős #3
  "számos katonát szabadíthat fel a kényelmetlen is leterhelő szolgálat alól" - Nem kell nekik fizetést adni. Nincsenek sérültek. Nincs pereskedés. Üzlet az egész...
 • jkedzs #2
  az első jármű fogja kapni az ellenséges rakétatámadást. bumm a fejbe!
  jól kigondolták... még béta...

  majd gondolom jön még hozzá a DLC a patch kedden. lolfail
  Utoljára szerkesztette: jkedzs, 2016.11.04. 18:15:33
 • kvp #1
  Ha a ket katonat nem az elso jarmube teszik, hanem valahova hatrebb egy vedettebbe, akor onnan is vezethetnek radios kapcsolaton at. Aztan ha van muhold, akkor lehetnek akar az amerikai sivatagban is, egy Las Vegas melletti bazison es oda eleg mar csak egy ember. Igy elvileg 15 katona sporolhato meg es az az egy sincs veszelyben. Amikor meg eppen nem kell gondolkozni vagy aknakat kerulgetni, akkor az az egy katona is atadhatja a vezetest egy szoftvernek...