5
  • fonak
    #5
    Civil gps letilt bizonyos sebesség felett épp ezért, tudtommal.
    Bár lassan repülő drónt egy bombával éppenséggel vezérelhetnének a rosszfiúk. Ahhoz sem kell mondjuk centis pontosság.
  • pixx
    #4
    Van civil használatra is van 1 cm pontossàgú, csak fizetni kell érte, nem keveset. Mezőgazdaságban használják szántásra. Van itthon 6 állomás és ahhoz pozicionál és mér a műhold.
  • csulok0000
    #3
    mert a mostani néhány 10 cm-es pontossággal talán nem lehetne megcélozni? még rosszabb körülmények között is elérhető a néhány méteres pontosság, ami azért egy rakéta célba juttatása szempontjából elhanyagolható.

    Az más kérdés hogy a telefonodban lévő eszköz a méret- és erőforrás korlátoknak köszönhetően valóban nem tudja elérni ezt a pontosságot, de még így is csak néhány méteres pontatlansággal dolgozik.

    Természetesen az USA bármikor csökkentheti a pontosságot ha érdekei úgy kívánják(pl háború esetén), de alapvetően elég nagy pontosságot biztosít.

    Ennél pontosabb mérésekhez Geodézia pontosításra van szükség, ami pedig fix földfelszíni adókat igényel, de azzal már mm pontosság érhető el.
  • Fefy
    #2
    Igen, és ezzel elősegíteni azt, hogy aki GPS vezérelt rakétát akar építeni (és kilőni), az centiméteres pontossággal kopogtathasson be a fehérház ablakán.

    A GPS-t nem azért nem nyitják meg teljesen, mert ez bármilyen költségbe kerülne az USA-nak, hanem azért, mert így bárki felhasználhatná katonai célokra is 0 fejlesztési költséggel.
  • fonak
    #1
    A katonai célú GPS eléri a centiméteres pontosságot, csak elérhetővé kellene tenni civil használatra.