Berta Sándor

Rendszergazdái 90 százalékát kirúgja az NSA

Bár úgy tűnik, hogy kifelé az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) azt próbálja közvetíteni, hogy a Prism megfigyelési program teljesen jogszerű volt és arányban állt a fenyegetésekkel, valójában közel sincs nagy nyugalom a szervezeten belül.

Mint ismeretes, a Prism-ügyet június elején robbantotta ki Edward Snowden. Az adatok kikerülése nem maradt következmények nélkül és ezt támasztják alá Keith B. Alexander tábornok, NSA-igazgató szavai. A hivatalvezető egy kiberbiztonsági konferencián kijelentette, hogy jelenleg is - igaz, nem elég gyorsan - azon dolgoznak, hogy a rendszergazdák számát 90 százalékkal csökkentsék. Alexander azt reméli, hogy az intézkedéseknek és a munka automatizálásának köszönhetően az NSA hálózatai biztonságosabbak és gyorsabbak lesznek. Ezeket a feladatokat eddig nem gépek, hanem munkatársak és megbízottak végezték el.


Természetesen azzal az NSA vezetői is tisztában vannak, hogy technikusok nélkül nem működhet a hivatal. A cél ezért az, hogy a meglévő belső IT-infrastruktúrát annyira automatizálják, amennyire csak lehet, hogy minél kevesebb szakemberre legyen szükség, ugyanis - mint a mostani eset is bebizonyította - az utóbbiak jelenthetik a gyenge pontot. Alexander hozzátette, hogy már Snowden kiszivárogtatásai előtt is voltak megfelelő tervek az átalakításra vonatkozóan, de az ügy felgyorsította ezt a folyamatot. "Emberekre bízunk adatokat. Emberekről és bizalomról van szó. Amennyiben valakik visszaélnek ezzel a bizalommal és a tevékenységük következtében illetéktelenek is hozzáférnek ezekhez az információkhoz, akkor nagy károkat okozhatnak" - közölte az NSA igazgatója.

A Snowden-ügy egyik első hozadéka az úgynevezett négy szem elv bevezetése, ami azt jelenti, hogy egyetlen rendszergazda sem dolgozhat egyedül egy szerveren, egy adott feladat során mindvégig az illető mellett kell lennie egy másik személynek is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #12
    Perimeter aka Dead hand..kkthxbb
  • duke #11
    "hogy egyetlen rendszergazda sem dolgozhat egyedül egy szerveren, egy adott feladat során mindvégig az illető mellett kell lennie egy másik személynek is."

    A klaszikus idezet jut eszembe: "Minnél erősebben szorítja össze az öklét, annál többen csúsznak ki az ujjai közül."

    Ezek orultek. Mert nem az jott ki a dologbol, hogy bocsanatot kernek a vilagtol, legalabb latszatbol, hanem meg eskusznek ra, hogy mostantol meg durvabban, kemenyebben fogjak felugyelni, ellenorizni a vilagot.
    Szerintem mostmar elerkeztunk oda, hogy az egesz vilagnak katonailag osszekene fogni az egyesult allamokkal szemben. Es persze, tamogatni kene a belso ellenzeket is, mert azert ott sem ert egyet mindenki, a totalis vilaguralmi torekvessel.
  • tar86 #10
    Nagyon kínos! Hogy fognak tudni ezek belenézni a emberek szemébe? Legjobb ha elbújnak a föld alá!
  • Macropus Rufus #9
    azért at meredek, hogy 90%-át eltávolítják a sysopoknak és a rendszer stabilitása nem fog változni. Kíváncsi vagyok, hogy mikor fog előkerűlni az a kérdés, hogy akkor minek is volt ennyi ember alkalmazva eddíg ha sok elemzés megoldható gépek segítségével. :)
    Mindenesetre szép példája annak, hogy a ők buknak azért mert sárosak, akkor elösszőr is aki lebuktatta őket az hazaáruló, de minimum nem hazafi ahhogy Barck barátunk mundotta volt pár napja. Másodszor semmit nem hagyunk abba, mindent ugyan úgy folytatunk csak mégtitkosabban. IGaz, hogy amíg 2 embernél több tud a dologról az igazából már nem titok. Mindíg lesz egy Bradley Manning vagy egy Edward Snowden akinek az igazság érzete a katonai eskü elé kerűl (az, hogy ez most bűn vagy sem mellékes). Az meg sem fordúlt a fejükben, hogy esetleg nem kellene az egész világot megfigyelni. Másodszor még egy Bostont sem tudtak megakadájozni. A közvéleményt baromira nem érdekli az ami nem történt meg. Ui. az vagy igaz vagy nem. Értem ez alatt az NSA azon hivatkozását, hogy mennyi terrorista akciót hiúsítottak meg a lehallgatások segítésével. Ez akár egy üres duma is lehet, mert a tény az, hogy Bostonban simán robbantottak. Ez meg a tény.
    (örök szabály: egy dolog nem létét bebizonyítani mindíg nehezebb mint valaminek a létét)
  • Molnibalage #8
    Soha semmilyen nukleáris fegyver indítását nem automatizálták, soha. Még a fegyverek közül is tudod, hogy minek van full auto üzemmódja? Egyes SAM rendszereknek, de még az sem az, mert az operátor felügyel, bármikor leállíthatja a rendszert...

    Ne vedd sértésnek, de az elmúlt 6-12 hónapban megkerültél és egyre nagyobb technikai hülyeségeket posztolsz ki...
  • alien47 #7
    Az egész USA -t kéne kírúgni elről a bolygóról. Az senkit nem zavar, hogy ők lehallgatnak, megfigyelnek mindent, de amikor a kis titkuk kikerül rögtön ki kell rúgni mindenkit. Vegye elő kedves tábornok a szolgálati fegyverét és lője fejbe magát a teljes NSA stb. vezetés emberiség ellen elövetett vétkek miatt!.
  • KopaszIsten #6
    Mint látjátok most sem arról van szó, hogy belátják, hogy morálisan kifogásolható lenne az adatgyűjtés, vagy megbánták volna. Arról adnak nyíltan hangot, hogy tovább csinálják, csak még nagyobb titokban. Érdekes. Úgy látszik elég vastag a bőr az arcukon. (Nem tudom ezzel a módszerrel mennyi terroristát tudnak/tudtak lenyomozni, észrevenni, stb.)
    Jó, hogy nem állítanak minden ember mellé egy ügynököt, aki vele van a nap 24 órájában. Hiába nincs takargatni valód, zavarni fog... Ezért nem nagyon fogadom el azt az álláspontot, hogy "nem zavar, mert nincs takargatni valóm". Nekem sincs, mégis kicsit zavar hogy kukkolnak... (És lehetne ezt még ragozni a végtelenségig.)
  • Narxis #5
    "Emberekről és bizalomról van szó. Amennyiben valakik visszaélnek ezzel a bizalommal"

    Ti visszaéltetek baromarcú!
  • Sajátvéleményem #4
    Az egész tetű bagázst bíróság elé kellene állítani az emberiség elleni bűncselekményért.
  • kvp #3
    Csak a kulsos alvallalkozokat cserelik katonakra. Ez azt jelenti, hogy nem lesz eleg a 3 honap atvilagitas egy root joghoz es mindent legalabb 2 ember ellenoriz, mint ahogy anno 2 ember kellett az atomraketak inditasahoz is. Aztan azokat is automatizaltak.