Berta Sándor

Robotok is írhatják a Wikipédiát

A svéd Wikipédián megjelent cikkek közel felét egy szoftver segítségével generálták, amely online forrásokat kutatott át, adatokat gyűjtött és azokból szövegeket állított elő.

A svéd Wikipédián megjelent az egymilliomodik cikk, aminek érdekessége, hogy egy Lsjbot nevű szoftver készítette és az "Erysichton elaborata" nevű pillangófajról szól. A helyi közösség - érthetően - rendkívüli módon örül az egymilliomodik bejegyzésnek, ennyi anyag eddig csak az angol, a holland, a német, a francia, az olasz, a spanyol és az orosz Wikipédiában szerepelt. A német önkéntesek ugyanakkor kétségesnek tartják ezt a sikert. (Egyébként az egymilliós határhoz közelít a lengyel és a japán aloldal is.)


Ennyi az egész szócikk

Achim Raschka azt írta, hogy ez a mérföldkő "nagyon keserű" esemény. A svéd cikk nagyon rövid, csupán az derül ki belőle, hogy létezik ilyen pillangó, de az nem, hogy hol és miként él, hogyan néz ki. Lennart Guldbransson svéd önkéntes elismerte, hogy a szöveg valóban nagyon rövid, de náluk nem feltétel, hogy a megjelenő anyagoknak ezeket az információkat is tartalmazniuk kell. ráadásul a hosszabb bejegyzéseknek sem feltétlenül kell jobbnak lenniük. Cserébe a robotok által készített anyagok minden olyan forrást felhasználnak, amit találnak, ezáltal sokkal több hivatkozás szerepel bennük, mint az emberek által írt szövegekben.

Általában a kisebb Wikipédiák élnek azzal a lehetőséggel, hogy automatikus szöveggenerátorok segítségével állítják elő a megjelentetett cikkeket vagy azok egy részét. A holland Wikipédia 57 százalékát robotok írták, az oldalon összesen 1,6 millió anyag jelent meg. Ezzel az angol után, amely több mint 4,2 millió bejegyzést tartalmaz, a második legnépszerűbb Wikipédia-allap. A harmadik helyen a német nyelvű kiadás áll, amely 1,59 millió cikket vonultat fel - ezek közül azonban egyet sem írtak robotok. A magyar Wikipédiában több mint 242 000 szócikk található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • neszeneked20 #6
    teljesen egyetértek wraithLord
  • wraithLord #5
    Régóta tele van a net botokkal. Végre valami értelmesre is használják őket.
  • WhiteStar #4
  • mr9 #3
    "A következő lépés a robot olvasók kifejlesztése lesz":
    http://www.indiegogo.com/projects/help-make-me-the-world-s-smartest-robot
  • COOLancs #2
    A következő lépés a robot olvasók kifejlesztése lesz, mely elolvassa és értelmezi is a cikket. Ha mind a kettőt egy gépre telepítjük akkor megvalósul az első robot író-olvasó találkozó.
  • Tetsuo #1
    A jövő irodalma is így készul majd, természetesen az új nyelven, politikailag korrekten.