Berta Sándor

Tiger Lake processzorok kerülnek a Chrome­bookokba

Az új központi egységek nagyobb teljesítményt nyújtanak az alkalmazásokban és a játékokban.

Az Intel szeptember elején mutatta be hivatalosan a Tiger Lake nevű 11. generációs processzorait, amelyeknél a nagyobb sebesség és grafikus teljesítmény van előtérben. Az új CPU-k a meglévő 10 nanométeres gyártástechnológiát használják, egyaránt kezelik a Thunderbolt 4.0 és a PCIe 4.0 szabványt, míg az új Iris Xe-vezérlők révén a játékoknál a közvetlen elődökhöz képest komoly sebességkülönbséget nyújtanak. Az utóbbiból a kép- és a videoszerkesztés során is profitálhatnak a felhasználók.

Most Marcus Yam, a konszern technológiai ügyekért felelős munkatársa a blogbejegyzésében azt írta, hogy az Iris-Xe integrált grafikus magokat tartalmazó Tiger Lake processzorokat a Chromebookok számára is elérhetővé teszi. Mindez különösen annak tükrében egyáltalán nem nevezhető meglepőnek, hogy a gyártó az új CPU-modelleket kifejezetten a vékony és könnyű laptopok számára optimalizálta. Emiatt a Tiger Lake processzorok nagyobb teljesítményt nyújtanak, mint a tizedik generációs CPU-k.

Yam kifejtette, hogy úgy fejlesztik a chipjeiket, hogy kiváló teljesítmény jellemezze azokat a legkülönbözőbb alkalmazási területeken és formájú eszközökben, így a Chrome OS-t használó készülékekben is. Ők kifejezetten az utóbbiakra összpontosítanak, mert azok kulcsfontosságú kategóriát jelentenek. A Chromebookok még sosem voltak ennyire fontosak, mint most, az otthoni munkavégzésre és tanulásra való átállás idején.

Egy tizedik generációs Intel Core i7 processzorhoz képest az új Core i7-1165G7U a Chrome OS alatt akár 28 százalékkal gyorsabbá teszi a böngészést, míg a webes alkalmazások futtatása akár 19 százalékkal, a Microsoft Word dokumentumok megnyitása 2,1-szer, az Excel táblázatoké pedig akár 2,5-szer gyorsabb. Szintén fürgébben működik például az Adobe Lightroom, illetve a videók exportja és importja is gyorsabb a Kinemaster esetében.

Az óriáscég rámutatott, hogy a Chrome OS-t futtató eszközök több mint 90 százalékában működik Intel processzor és az elmúlt öt esztendőben több mint 57 millió Intel CPU-s Chrome OS terméket szállítottak ki a kereskedőkhöz. A gyártó mindezt azzal egészítette ki, hogy a valódi világban szükséges teljesítmény biztosítására koncentrál, amely napjainkban mindennél fontosabb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!