Berta Sándor

Chromebookkal jelentkezik a Lenovo is

Számos gyártó után a kínai cég is bemutatta első, a Google operációs rendszerét futtató notebookját, amely azonban eleinte kizárólag oktatási intézmények számára lesz elérhető.

A Lenovo nem teljesen új készülékkel jelentkezett, hanem a ThinkPad X131e egyik változatára rakták fel a Google operációs rendszerét. Az új modellt most még csak iskoláknak ajánlja a cég, s csak később kerülhet a boltok polcaira. Minderről a ZDNet számolt be Caesar Senguptára, a Google Chrome OS termékmenedzselési igazgatójára hivatkozva.


A ThinkPad 131e egy mini-notebook, amely általában Windows operációs rendszerrel kapható. A fő különbség az eredeti modellhez képest a processzor: míg az alapváltozat AMD Fusion E2-1800 vagy E-300 típusú processzorral van ellátva, addig a Chrome OS-t futtató termékekbe Intel chip kerül. A 11,6 hüvelykes matt képernyő felbontása 1366 x 768 képpont. Az 1,8 kilogramm súlyú eszköz legfeljebb 8 gigabájt memóriát, két USB 3.0-s és egy USB 2.0-s portot, webkamerát, 128 gigabájtos SSD-meghajtót vagy maximum 500 gigabájtos HDD-t tartalmaz. Emellett sztereó hangszóróval, digitális mikrofonnal, két WLAN-modullal, LAN-porttal, SD/SDHC/SDXC/MMC-bővtőhellyel és HDMI-kimenettel rendelkezik. A 6 cellás akkumulátor gyári adat szerint maximum 8,5 órás üzemidőt biztosít.

A ThinkPad X131e háza rendkívül masszív, amely az átlagosnál jobban ellenáll az ütéseknek és a különböző lehetséges sérüléseknek. Ez, a várható alacsony ár és a hosszú üzemidő ideálissá teszik a készüléket a diákok számára. Az új notebookot február 26-tól rendelhetik meg az oktatási intézmények.

A Sony Tegra 2-re épülő Chromebookjáról tavaly márciusban szivárogtak ki információk, míg a Samsung készüléke az Exynos 5250 chipre épül, mely az első tesztek alapján nem elég kiforrott. Az Acer 2012 novemberében mutatta be a C7 típusú Chromebookot, amely Celeron 847 típusú x86-os kétmagos processzort kapott, aminek órajele alig 1,1 GHz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #5
    Azért ennél még a táblák is hasznosabbak. Azokra legalább hasznos appokat is fel lehet pakolni. Erre nem tudom mit lehet mikor az oprendszer egy böngésző.
  • VRSDM #4
    tudod mennyibe kerül egy rendszergazda aki karbantart egy x darabszámú gépparkot? hálózattal mindennel?

    chromebook * x < rendszergazda béla, aki még szar is :DD

    valószínűleg erre a célra gyártják, elég jól.
  • Vaszilij Artyom #3
    Az emberek 90%-a 3 dologra használja a gépét
    1. Facebook
    2. Youtube
    3. Hírportálok olvasása.

    Nos a ChromeBook ezeket bőven kielégíti és még biztonságos is. Értem itt a botnetek stb.
  • Com9000 #2
    Valószínű az a vársárlóréteg veszi akik a semmire nem jó táblagépeket is veszik zsákszámra.
  • zord01 #1
    A Chromebook a világ legfeleslegesebb használati tárgya. Nem értem, hogy ki az, aki ilyet vesz, és mi viszi rá erre?