Berta Sándor

Kína feloldhatja a 2000 óta érvényes konzolblokádot

A kínai vezetők azt fontolgatják, hogy feloldják a játékkonzolokra 2000 óta vonatkozó tilalmat, amelyet azért vezettek be, hogy a helyi fiatalokat megóvják a "fizikai és mentális károktól".

A hírt a China Daily szellőztette meg. A tiltás óta szigorúan tilos Kínában a konzolok exportja, illetve importja. A kulturális minisztérium egyik neve elhallgatását kérő képviselője megerősítette az információt és elmondta, hogy jelenleg is vizsgálják a rendeletet és ezért számos felmérést végeztek, valamint más szaktárcákkal is egyeztetéseket folytatnak. Ugyanakkor ezek a tárgyalások unalmasnak és hosszadalmasnak bizonyulhatnak, mivel a tilalom kidolgozásában hét hivatal vett részt. A tilalom feloldásához éppen ezért az összes érintett minisztériumnak rá kell bólintania. Ugyan a kínai vezetők utasításba is adhatják a dolgot, de a gyakorlati megvalósítás akkor is egy bizonyos ideig tarthat.


A Microsoft, a Sony és a Nintendo képviselői évek óta szeretnék elérni, hogy Kína feloldja a konzolexport és -import tilalmat, de eddig minden ezzel kapcsolatos törekvésük sikertelennek bizonyult. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban egyre több jel mutatott arra, hogy a kínai vezetők hamarosan megváltoztathatják az álláspontjukat. A kalózkodás ellenére Kína abszolút a jövő játékpiacának számít. Az ázsiai országban egyre több számítógépes játékot adnak el és különösen az online játékok népszerűek. Emellett az eredeti álláspont is, miszerint a gyerekeket és a fiatalokat meg kell védeni a játékok fizikai és mentális káros hatásaitól, egyre kevésbé bizonyul tarthatónak.

A Sonynak 2012 júniusa óta külön irodája is van Guangdong tartományban, a Microsoft pedig tavaly október óta árulhatja a Kinect-rendszert, mivel a Kinect egészségügyi és oktatási célokra is használható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jagdgeschwader #8
    Az originál kínai konzolok mint a Polystation vagy a méltán népszerű PX-3600 már minden babért learattak, most már a kevésbé nívós gyártóknak is dobnak egy csontot
  • Tetsuo #7
    "A kommunizmus, a kapitalizmusba vezeto legkegyetlenebb ut." :)
  • garadas20 #6
    Az biztos
  • zola2000 #5
    És gondolom a Dynasty Warriors 9, és a Romance Of The Three Kingdoms 13 biztosan megjelenik majd rá :)
  • zola2000 #4
    Lehet, hogy hamarosan jön egy nagyon olcsó Kínai konzolgyártó is...
  • KRTuning #3
    Manapság tesz bárki bármit is ilyen körökben pusztán jócselekedetből? Persze hogy a pénz az indok.
  • garadas20 #2
    Szerintem ez volt az egyik fő oka, mert pénzt látnak benne.
  • NovaTerra #1
    Most már csak azt kellene elérni az érintett cégeknek, hogy csak az ő konzoljukat lehessen árulni. Elég nagy plusz bevétel lenne ez bármelyiküknek.
    Ha jól tudom még mindig csak úgy árulhatnak Kínában, ha létrehoznak egy helyi képviseletet, amiben az államnak 51% részesedése van, tehát a Kínai állam nagyot kaszálhat, ha teret enged a konzoloknak.