Berta Sándor

10 Gigabitre gyorsul az USB 3.0

A USB 3.0 Promoter Group bejelentette, hogy frissíteni fogják a szabvány specifikációit. A módosítások után az elérhető maximális adatátviteli sebesség az eddigi kétszerese lehet.

A szervezet tagja többek között a Hewlett-Packard, az Intel, a Microsoft, a Renesas Electronics, az ST-Ericsson és a Texas Instruments. Az USB 3.0 Superspeed elérhető maximális adatátviteli sebessége 5-ről 10 Gbps-ra változhat. A szabvány specifikációit az év közepéig akarják kidolgozni, így 2014 nyarától minden új termék automatikusan támogatni fogja azokat. Az Intel jelezte, hogy a módosításokat mielőbb át akarja ültetni a gyakorlatba. Az új meghatározás ellenére az USB 3.0 Superspeed lefelé kompatibilis marad a korábbi verziókkal.

A The Verge kiemelte, hogy 2012 végén több mint 720 minősített készülék volt a piacon, ez kétszer annyi, mint 2011-ben. Az új specifikációknak köszönhetően az USB teljesítmény tekintetében egy lépéssel közelebb kerül majd a Thunderbolt technológiához. A frissítéshez nincs szükség új csatlakozókra, új kábelekre, de még új illesztőprogramokra sem. A változtatás leginkább a video- és digitális kamerák tulajdonosainak lesz hasznos, hiszen gyorsabban átjátszhatják majd a nagy felbontású képeket és videókat a PC-ikre.


A 3.0 szabványnak megfelelő USB csatlakozókat kék színnel jelölik

Korábban az első tesztekben (a WinHEC alatt) egy 25 GB-os nagy felbontású mozifilm másolásával mérték le a pontos sebességet, és míg az USB 1.0 esetében több mint 9 órát vett igénybe a művelet, a második generáció 14 perc, a harmadik pedig mindössze 70 másodperc alatt megbirkózott a feladattal. Ez az idő most tovább csökkenhet. Az USB 3.0 Superspeed specifikációja 2008 augusztusában már elérhető volt, majd az év novemberében készült el. Az első kompatibilis vezérlő 2009 májusára fejlesztette ki az NEC, ennek ellenére az új szabvány meglehetősen lassan terjedt el. Napjainkban viszont már a legtöbb alaplap és notebook már támogatja az USB 3.0 Superspeedet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • FoodLFG #5
  Ilyet akartak eredetileg is csinálni, csak nem sikerült elsőre.
  Remélhetőleg ez már tudja majd a mostani usb3 elméleti maximumát.
  山(^.^)山
 • sanyicks #4
  persze hogy új vezérlővel. Gondoltad hogy új feature-t kapsz ingyen? :D
 • Mikeee89 #3
  Akkor csak a két szép szemünkért gyorsul majd az USB 3.0? Vagy csak az új vezérlővel kiadott eszközök fogják tudni? Valamit azért csak frissíteni kellesz. Erről tud vki vmit?
 • Petka #2
  Na igen, hol vannak ilyenkor a jogvédők... :D
 • flashpointer #1
  Vajon eredeti volt az a mozifilm amit csak így másolgattak?