Berta Sándor

A jövőben sem okostévéken fogunk internetezni

A Smart TV-k jelentős mértékben fellendíthetik a szórakoztató elektronikai piacot. Egy elemző azonban úgy véli, hogy az internetezési funkciót a jövőben sem fogják igazán kihasználni az internetezők.

Andrew Ladbrook, az Informa Telecoms & Media elemzője elmondta, hogy a 2017-re várhatóan eladott 800 millió Smart TV-nek több mint felét hagyományos módon fogják használni nézők, vagyis nem aknázzák majd ki az internetezési funkciókat. Hiába fog nőni a netképes készülékek száma, továbbra is háttérbe szorulnak a játékkonzolok és a streamboxok mögött. Ladbrook szerint miközben mindegyik 2011-ben vagy idén vásárolt Smart TV használható lesz az online videók streamelésére, de végül a szükséges processzorteljesítmény és hardver hiányozni fog a jövőbeli funkciók támogatásához.


Gyakorlatilag minden most megvett termék 2015-re elavult lesz. A Smart TV-k viszonylag hosszú élettartammal rendelkeznek, de nem alkalmasak arra, hogy a digitális szórakoztatás központi elemei legyenek. Az okostelefonok a rövid élettartalmukkal és a rendkívül gyorsan növekvő processzorteljesítményükkel sokkal inkább megfelelnek annak a definíciónak, hogy "okos termékek".

Idén világszerte 54 millió netképes Smart TV-t értékesítenek, 2017-re ez a szám az Informa Telecoms & Media becslése szerint több mint 220 millió lesz. Öt év múlva a háztartások 31 százalékában lesz legalább egy Smart TV. Ez az arány Észak-Amerikában 63, míg Nyugat-Európában 64 százalék lesz. A legnagyobb problémát továbbra is az jelenti, hogy nincsenek egységes platformok és szabványok, emiatt az alkalmazásokat nem lehet a különböző eszközökön használni. Ladbrook szerint a televíziók akkor lesznek igazán okos termékek, ha beszéd- és gesztusvezérlési funkciókat, új hirdetési formákat, más készülékekkel való kommunikációs lehetőségeket fognak kínálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • andrejfej #20
    Én is azt hittem, hogy nem fogok netezni a telefonomon, milyen hülyeség ez? Erre nem elő-előveszem, mikor nincs kedvem/helyem/időm beröffenteni a notit? :)
    Nagyon nézem mostanában, ha nem is böngészni, de a Fuso, DLNA, Youtube HD-ben full screenen már tényleg érdeklődős.. láttam is az Invinél, hogy ezekhez a csomagokhoz lehet kamatmentes részletre venni Samsung SMART TV-t.
    Most is tőlük van a netem, szóval az IP-TV-t csak be kellene kapcsoltatnom és működne is..
  • narumon #19
    Hmz? És hol nézed? Mert egyszerűen másold ki a tracking számot és a posta.hu-n kell nézni! Ez nekem eddig elég jó pontossággal adta!
  • hunwhite #18
    No nekem akkor lesz ilyen tv-m amikor már csak ilyet lehet kapni, de egy kipróbáláson kívül csak tv nézésre fogom használni :)
  • wraithLord #17
    Nekem viszont sosem lesz smart TV-m, az tuti. Ha már mindenből "kvázikomoly" számítógépet "varázsolnak", akkor minek mindenből egy (kivéve a hordozható és nem hordozható eszközöket, az egy komoly különbség). Másrészt ennek a nevében is szereplő fő funkcióját, a TV csatornák nézését úgysem fogom használni semmire. Elég nekem egy PC, egy hordozható PC, és ezzel azt hiszem, ki is fújt a dolog...

    Már most sincs sok éve TV-m, legalábbis működő az nincs. Egy ősrégi (és nézhetetlenül rossz) Super Infra Colort azért tartok a szobában, hátha olyan vendég jön, aki furcsállja, ha az ember lakásában nincsen TV... bár ez nem tudom, mennyire enyhíti a problémát... :D
  • asysoft #16
    Persze, én is így rendelem, ha a cucc ára nagyobb, mint a trackingé:) Azonban mostanában (értsd: szeptember óta) tracking site elég kiszámíthatatlanul működik (lekérdezések többnyire HTTP 500 hibaüzenetet eredményeznek, már ha egyáltalán bejön az oldal), és anno sem bizonyult túl beszédesnek, elég messze volt az órára pontosságtól - volt, hogy már megkaptam a rendelésem, de tracking szerint még Kínában volt.
  • narumon #15
    Dehát kapszr tracking numbert valami 1 dollárért nem? Én mindig kérni szoktam és akkor órára pontosan látom, hogy hol a cuccom.
  • asysoft #14
    DX-szel az a gond, hogy eddig még minden csomagom 1 hónap után jött meg, így fene se tudja, hogy mikor indokolt dispute-ot nyomni. Viszont ezen túl mindig ezt fogom tenni.
  • sanyicks #13
    igen, ezek vannak a legjobban támogatva a közösség által. Paypallal kell fizetni, és ha eltűnik, a paypaltól visszakéred az pénzt, a dx meg mondhat amit akar.
  • asysoft #12
    Ja, és OFF: én ilyen "drága" cuccot nem vennék DX-től, utóbbi időben több (trackinggel rendelt, csak minek) csomagom is eltűnt az éterben, supporttól meg max "kérjük, várjon még néhány napot"-ra futja...
  • asysoft #11
    "Mivel android fut rajta még csak az a para sincs, hogy nem jönnek időben a frissítések."
    Gondolod ezek a kínai kütyük is támogatva vannak gyártó/lelkes közösség által? Mert ugye az, hogy "android fut rajta" aztán nem garancia semmire sem...

    sanyicks (#8):
    Úgy tudom, hogy ezeket általában USB-n is rá kell dugni a TV-re.