HENT hírlevél

Eredményesnek látszik a spanyol kalózkodás elleni törvény

Több évnyi politikai és jogi vitát követően kezdték el alkalmazni a spanyol kalózkodás elleni törvényt, amely márciusban lépett hatályba. A jogszabály a kalóztartalmakat kínáló weboldalak elleni fellépést hivatott megteremteni.

A Billboard.biz beszámolója szerint a spanyol kulturális minisztérium közzétette első adatait a március óta hatályos, a Zapatero-kormány kulturális minisztere után Sinde-törvényként emlegetett kalózkodás elleni jogszabály végrehajtásáról. A törvény értelmében a szerzői jogi jogosultak panasszal élhetnek, amelyek alapján egy, a kormány által delegált tagokból álló bizottság határoz arról, az egyes weboldalak illegálisan közzétett tartalmat szolgáltatnak-e. Az érintett oldalaknak figyelmeztetést küldenek, és amennyiben nem változtatnak jogsértő működésükön, bíróság szankcionálhatja tevékenységüket. Ez év márciusa óta a minisztérium összesen 326 panaszt kapott, amelyből 75-öt jelenleg is vizsgálnak, 8 weboldal ellen pedig elindult a bírósági eljárás.

A panaszok közül 243-at utasított el a hivatal. Ezek többsége egy polgári engedetlenségi akció keretében került beküldésre, amelynek az volt a célja, hogy túlterhelje a hivatalnokokat, és ezzel ellehetetlenítse a kalózkodás elleni bizottság munkáját. A nyolc jogsértőnek minősített weboldal felé a hatóságok kiküldték az értesítést. Ezeknek hivatalosan 48 órájuk volt az érdemi reagálásra, és így a vitatott tartalmak eltávolítására. Az érintett portálok között több olyan is van, amelyek ellen korábban is zajlott szerzői jogok megsértése miatt eljárás, de azokat rendre megszüntették, mert a spanyol jogrendszer korábbi hiányosságai miatt a weblapok nem voltak felelősségre vonhatók.

A kormány szerint a törvény végrehajtásának jelenlegi fázisa a tesztidőszak, ugyanis a közismerten jogsértő weblapok ellen még nem kezdtek el intézkedni, előbb meg kívánnak győződni arról, hogy a törvény a gyakorlatban is a tervek szerint működik. Elégedettségre ad azonban okot az, az elmúlt hónapokban ugyanis több felület távolított el önkéntesen jogsértő fájlokat a rendszeréből, számos oldal deaktivált kalóztartalomra mutató linkeket, ráadásul a hackerek is felhagytak támadásukkal, a kritikus hangok pedig elhalkultak. Összességében a kormány úgy véli, a törvény hatálybalépésének köszönhetően ma már kevésbé vonzó opció Spanyolországban kalózkodással pénzt keresni, mint korábban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dzsagon #1
    A középkorban is el kelt volna egy.