HENT hírlevél

Figyelmeztetik az illegális letöltőket az USÁ-ban

Heteken belül elindulhat az a figyelmeztető rendszer az Egyesült Államokban, amelynek keretében az együttműködő internetszolgáltatók figyelmeztetéseket küldenek majd szerzői jogot sértő előfizetőiknek.

A Copyright Alert System (CAS) elnevezésű program az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA), az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA), valamint az öt nagyobb internetszolgáltató, a Verizon, az AT&T, a Comcast, a Cablevision és a Time Warner Cable 2011-ben aláírt együttműködési megállapodásának eredményeként indul. Az érintettek Center for Copyright Information (CCI) néven hoztak létre egy szervezetet, amely a kalózkodás elleni programot felügyeli majd. A CCI ügyvezetőjének megválasztott Jill Lesser blogjában jelentette be, hogy heteken belül megkezdi működését a figyelmeztető program.

A Billboard portál beszámolója szerint az amerikai figyelmeztetési rendszer több ponton is eltér a más országokban elindított hasonló programoktól: a jogsértő internetezőknek nem kell tartaniuk például előfizetésük felfüggesztésétől, ráadásul az egyes szolgáltatóknál kissé eltérő elemeket tartalmaz a rendszer. A program keretében a szerzői jogi jogosultak értesítései alapján az internetszolgáltatók küldik ki a figyelmeztetéseket, az ismételt jogsértések esetén azonban már eltérnek a reakciók. Egyes szolgáltatók szerzői jogi oktatóanyag megtekintésére kötelezik majd előfizetőiket, míg mások a „visszaesésre” forgalomlassítással reagálnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!