Berta Sándor

LG televízió Open webOS rendszerrel

A dél-koreai gyártó a jövő év elején dobhatja piacra azt a televíziót, amelynek operációs rendszere az Open webOS lesz. A cég mérnökei már több hónapja fejlesztik a készüléket.

Az Open webOS 1.0-s végleges verziója szeptember végén jelent meg és a kezelőfelülete erősen hasonlít a webOS 3.0.x kezelőfelületére. A szoftver az LG új televízióján jelenhet meg először. A dél-koreai társaság az operációs rendszerrel váltaná le az öt évvel ezelőtt NetCast néven bemutatott okéstévé platformját. Az új modellt várhatóan a jövő januári Consumer Electronics Show keretében mutathatják majd be, s a segítségével a Netflix és számos más szolgáltatás lesz elérhető.


Az Open webOS bemutatása egy érintőképernyős számítógépen

A webOS-t eredetileg okostelefonokhoz fejlesztették ki és később készült el a táblagépeken is futtatható változata. Ugyanakkor webOS-t futtató televíziót még egyetlen vállalat sem dobott piacra. Az LG két alternatív szoftvert is megvizsgált, de a Google TV felhasználási feltételeit nem tartotta elfogadhatónak, míg az Apple TV esetében attól tartott, hogy a kaliforniai cég túlzottan beleszólna a fejlesztésekbe, másrészt vélekedése szerint az Apple aligha tűrte volna el, hogy az LG megerősödjön a smart TV-k piacán. Ezt követően került sor júniusban az LG és a Hewlett-Packard közötti tárgyalásokra. A dél-koreai gyártó fejlesztőket küldött a HP központjába, hogy a helyszínen dolgozhassanak együtt a webOS készítőivel.

Persze az Open webOS esetében számos finomításra van szükség, mivel alapvetően nem televíziókhoz készült. A betöltődési idő például viszonylag hosszú, ezért a szakemberek igyekeztek kiküszöbölni ezt a problémát. A megoldás végül az lett, hogy az operációs rendszer a televízió kikapcsolása esetén is tovább működik, így a hosszú bootidő az újbóli bekapcsoláskor nem okoz fennakadást. Probléma még, hogy az operációs rendszerben nincsenek felhőszolgáltatásokhoz kapcsolódó funkciók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sola #4
  @kvp
  Az LG tagja az Open Handset Alliance-nak ezért jó eséllyel nem akar szembemenni (egy inkompatibilis Android/TV megoldással) a Google-el, aki egyértelműen a GoogleTV-t nyomatja. Ilyesmi problémája nemrég támadt az Acer-nek is.

  Ezzel a megoldással politikailag tisztább a dolog. Egy teljesen független Linux-os fejlesztés a TV-re, amilyen más Android partnereknek is van.
 • fergusonpapa #3
  Nem akarnak mástól függni ,ahogy senkisem ugy gondolják hogy egyedül is képesek rá, vagy ha társulnak a legkevesebb kozkázat legyen.A vásárloknak meg nem hiányzik az amiről nem tudnak, majd ha valaki beválalja az androidos tvt( nagyobb cég hogy legyen hangja a dolognak) akkor majd a többi kapkod a feje után.

  Ugyanez történt a telefonok terén is nem olyan rég.
 • kvp #2
  Arra senki nem gondolt, hogy siman rakhatnak ra android-ot is? Bar lehet a nyilt kornyezet es a szabad alkalmazastelepites volt a gond a google tv eseten is. Egyebkent szerintem tv-re pont az android lenne a jo, olcso, elterjedt es mukodik. Jopar kinai gyarto kezdte mar el hasznalni, ebben a tobbiek le vannak maradva. (a sony is meg mindig a sajat linux-at erolteti a bravia-kra, ugyanazt ami a ps3-asokban is van)
 • Laza #1
  Háát, ugyan hang nélkül néztem, de ez egy 'asztali' gépen is ilyen akadozóan mozog? Nem túl biztató.