Szekeres Viktor

Megszületett minden idők legnagyobb mozis bukása

Széles körben bemutatott film még nem teljesített ilyen rosszul a mozikban. Vajon milyen reklámok kellenek ahhoz, hogy valami senkit ne érdekeljen?

Megnézed az Oogieloves In The<br> BIG Balloon Adventure-t?
  • Nem nézem meg.
  • Igen. Nekem ne más mondja meg, mit nézek.
Amerikában nem csak a legnagyobb sikereket tartják számon hanem természetesen a legszánalmasabban teljesítő filmeket is. Ezeket azonban nem lehet pusztán a bevételt tekintve nyilvántartani, hiszen előfordul, hogy egy filmet mindössze egy moziban mutatnak be és ott a lehető legminimálisabb bevételt produkálja. Ennél értelemszerűen sokkal nagyobb bukásnak számít, ha egy film szélsőséges esetben mondjuk 4000 moziban szed össze 100 dollár bevételt. Egyébként ugyanez vonatkozik a sikerek megítélésére is, hiszen nem mindegy, hogy 1000 vagy 2000 moziban produkál egy alkotás 10 millió dollár bevételt.


Éppen ezért a sikereket nem egyszer a vászonátlag alapján határozzák meg, amely nagyjából "egy moziban elért átlagos bevételnek" fordítható, tehát ez az összeg mutatja meg, hogy a film egyetlen helyszínről mennyi bevételre tett szert az adott időszak, általában a hétvége alatt. (Így akár azt is le lehet bontani, hogy egy moziból egy napon mennyi bevételt hozott az adott film, illetve napi 5-6 előadást feltételezve, akár az átlagos nézőszám is megsaccolható lenne.)

Nemrég úgy tűnik, hogy új "királya" született a széles, 2000-nél több mozit érintő bemutatót kapó filmek klubjának, ugyanis Amerikában augusztus végén bemutatásra került a 20 millió dollárból gyártott Oogieloves In The BIG Balloon Adventure. A meglehetősen elvetemült gyerekfilmet első pillantásra akár le is sajnálhatnánk az előzetes láttán, azonban mégiscsak a hatalmas sikerű Teletubbies szellemében készült el és természetesen a legkisebbeket vette célba - no meg persze szüleiket, akik jegyvásárlást követően kénytelenek mellettük végigszenvedni a filmet. Két legyet egy csapásra.


Érdekes módon az Oogieloves In The BIG Balloon Adventure a kritikusok szemében nem lett szörnyű, hiszen minden három negatív kritikára jutott egy pozitív is, ami azt jelenti, hogy sokkal rosszabbul fogadott filmek is voltak idén. Azonban ez sem változtat azon a tényen, hogy a film első hétvégéjén 2160 moziban mindössze 102 564 dollár bevételt hozott Amerikában, ami döbbenetesen rossz, 206 dolláros vászonátlagot jelent. (Általában az 5000-es vászonátlag számít korrekt teljesítménynek.) Ez azt is jelenti, hogy a premier idején egy moziban egy napra átlagosan 67 dollár bevétel jutott, amely nem feltételez túl sok fizető nézőt az egyes előadásokon.

Persze a vászonátlag semmiképp sem jelzi a film minőségét, mindössze arra utal, hogy mennyire érdekelte a közönséget az előzetesek és egyébként reklámok alapján a szóban forgó alkotás, de ettől még beszédes adatokról van szó. Főleg, hogy a második hétvégére a bevételből csak 44 ezer dollár maradt, igaz az már 281 moziból, ami 156 dolláros vászonátlagot és 90%-os bevételcsökkenést jelez. A harmadik hétvégén pedig mindössze 8 merész mozi adta a filmet, melyek összesen 2705 dollár bevételt termeltek, mozinként 338 dollárt. Ezzel a film átlépte az 1 milliós amerikai bevételi határt.


A 206 dolláros vászonátlagával az Oogieloves In The BIG Balloon Adventure minden idők leggyengébben termelő premierje lett a 2000 mozinál több vetítési helyet számláló filmek között. Érdekességképp az eddigi csúcstartó a Delgo című animációs film volt, melynek 2008-ban 2160 moziban 512 ezer dollárra futotta (237 dolláros vászonátlag) - a harmadik P2 - A rettegés új szintje már 2131 moziban 2,1 millió dollárt hozott a nyitó hétvégéjén 977 dolláros vászonátlaggal. Minden idők legrosszabb vászonátlagával, 128 dollárral egyébként a Proud American című film rendelkezik, mely 2008-ban 750 moziban lett bemutatva és 96 ezer dollár bevételt hozott. Cikkünk tárgya épp ezért az összetett listán meg kellett elégedjen a második hellyel. De a széles körű premierek körében megszerzett koronáját még nagyon sokáig nem fogják veszélyeztetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #8
    Egy 3 éves biztos élvezné, de nem fogja mert tele van erőszakos és szexuális tartalmú elemekkel.. amit a szülő nem engedhet.
  • 12346 #7
    Jó lesz az itthon is.
  • TomaSirco #6
    Mit várnak a teletubbies készítői? Az is egy akkor beszívott agyament faszság volt, tele szexuális utalásokkal.Csoda, hogy nem valami japán anime pornóguru csinálta:D.Ma már nem tudnak rendes meséket csinálni a gyerekeknek.
  • M2 #5
    Van azért amit a szülő nem hajlandó elviselni a gyereke kedvéért...
  • Zoli007 #4
    Ők építsenek kórházat maguknak.
  • duke #3
    Nem ertem, mi a bajuk, a bemutato alapjan, tok kiraly filmnek nez ki. En biztos megnezem, remelem lesz 3D-s valtozata.
  • KRTuning #2
    A bicskanyitogató hasztalan pénzkidobáshoz nem kell amerikáig menni...
  • Tinman #1
    "20 millió dollárból"

    Mondjuk ennyiből húztak volna fel inkább 2 kórházat Zimbabwe-ben... mert ez a f*s elég bicskanyitogató.