Napi Online

Több pénz jöhet egy új mobilpályázatból

Egyelőre nehezen lehet megmondani, hogy mi lesz a 900 megahertzes frekvencia sorsa. Lehet, hogy még pereskednek, lehet, hogy új pályázat lesz.

A Fővárosi Bíróság váratlanul megsemmisítette a frekvenciapályázatot, melyet a Magyar Posta és az MVM konzorciuma nyert el januárban a negyedik mobilszolgáltató működésére − a győztes elemzők szerint a Magyar Telekom részvényárfolyama lehet. Az Equilor elemzője, Gabler Gergely szerint valószínű, hogy a csúszás csak néhány hónapos lesz, mivel a Kúria megsemmisítheti a döntést. Az elemző szerint mégis rendkívül pozitív a hír, hiszen a legtöbb előfizetőt a Telekom veszíthetné el az új szolgáltató indulásával. A tét a magyar mobilpiac tíz százaléka, mintegy 1 millió ügyfél, mivel várhatóan a teljes közszférát átterelik az új állami szolgáltatóhoz; köztük van a Magyar Telekom előfizetőinek ötöde.

Lehet, hogy valamely mobiltelefon-társaság, illetve a frekvenciapályázatot lebonyolító Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Fővárosi Törvényszék hétfőn kihirdetett ítéletétől számított hatvan napon belül − jogsértésre hivatkozva − felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Kúriához. Ebben az esetben is elképzelhető, hogy viszonylag rövid időn belül pont kerül a történet végére, hisz a Kúria soron kívül is elbírálhatja a beadványt, ahogyan a Fővárosi Törvényszéken is viszonylag rövid idő alatt született döntés.

A másik forgatókönyv szerint az érintettek elfogadják az ítéletet és az NMHH egy új eljárás keretében hasznosítja a frekvenciát. Ez hosszabb időbe telne, mert előbb tisztázni kell a hírközlési hatóság tenderén megszerzett frekvenciák jogi helyzetét. A bíróság hétfői lezáró határozatában a tender végeredményét megsemmisítette. "Tiszta" helyzetben az ítélet hétfői átvétele után a cégeknek vissza kellene adniuk a frekvenciát, a költségvetés pedig visszautalná a befizetett 31 milliárd forintot. Ám az ügy nem egyértelmű, az általunk megkérdezett jogászok szerint a három mobiltelefon-társaság mindaddig jogszerűen használja a frekvenciát, amíg az NMHH vissza nem vonja az erre vonatkozó engedélyét. Az is kérdés, és tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az NMHH jogszerűen adta-e ki annak idején a frekvenciahasználati engedélyt vagy sem, hisz az végül annak a határozatnak alapján történt, amit most megsemmisített a bíróság.

A jogászok szerint tehát további vita tárgyát képezné, hogy a cégek ebben a pillanatban jogszerűen használják-e a frekvenciát vagy sem. Miután az NMHH kiadta a frekvenciahasználati engedélyt, a Vodafone már használja is a megnyert sávot, s ennek érdekében jelentős befektetést hajtott végre. Úgy tudjuk, a Telenor is használja az új frekvenciát, de ennél a cégnél kisebb gondot okozna a visszaszolgáltatás, a problémát a frekvencia átrendezésével kezelni tudnák.

Nyitott kérdés, hogy az eredeti helyzet visszaállítása után (a befektetések, az üzleti tervek elkészítése) a cégeket megilleti-e valamilyen kártérítés. Középtávon azonban a 3G-s lefedettség érdekében mindhárom cégnek szüksége lesz a frekvenciára, így tehát nekik érdekükben áll egy újabb pályázat, szakértők szerint azonban ezen az állam a mostaninál több pénzhez juthat, hisz a szereplők már ismerik egymás ezzel kapcsolatos stratégiáját.

Az is kérdés, hogy mikor lesz újabb pályázat. Az NMHH ilyenről nem nyilatkozott, s az sem tudható, hogy a kormány kitart-e amellett, hogy egy állami szereplő (többek között a csillagászati összegű befektetések és a lassú megtérülés miatt) részt vegyen a tenderen, vagy a mobilcégek szerezhessék meg a frekvenciát, ahogyan azt egykor a társaságok szorgalmazták. A közeljövőben tehát számtalan kérdést kell tisztázni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    És mehetnek bele évente az állami tizmilliárdok a veszteségek fedezésére. A cég saját tanulmánya szerint legkorábban 2023-ban lennének nyereségesek, ami azt jelenti, hogy addig pumpálnák belé az adóforintokat. Épp elég a MÁV és a BKV pénznyelőknek, nem kell egy újabb!
  • trogi #2
    Remélem újra az állami szereplő nyeri meg a tendert és akkor végre egy Magyar tulajdonú társaság előfizetője lehetek.
  • SanMaster #1
    Remélem a faszkalap Orbán észhez tér, és nem szórnak ki 100 milliárdokat az ablakon, amikor 400-600 milliárdos a költségvetési hiány. Új pályázat kell, és a 3 meglévő szolgáltató szépen tejelni fog.

    Ennyi