Berta Sándor

Nem gyárt több optikai meghajtót a Sony

A japán konszern bejelentette, hogy leállítja az optikai meghajtók gyártását. Ez a lépés részét képezi a társaság folyamatban lévő átszervezési programjának.

A most aktuális üzleti év végén, 2013. március elsején megszűnik a Sony Optiarc, a japán óriáscég optikai meghajtókat készítő leányvállalata. A hírről a The Japan Times és az Asahi Shimbun egyaránt beszámolt. A Sony Optiarc novemberig készít optikai meghajtókat, a kereken 400 alkalmazott jelentős részét korengedménnyel nyugdíjba küldik, a többiek pedig más részlegekhez kerülnek. A cég Atsugiban található központját bezárják.

A japán cég azzal indokolta a döntést, hogy a fő üzletágaira akar koncentrálni és minden egyéb részleget bezár. A társaság ezért átszervezési programot indított és az év végéig várhatóan 10 000 embert bocsát el, és az Optiarc megszüntetése is részét képezi ennek a folyamatnak. Az átszervezést azután jelentette be Kazuo Hirai vezérigazgató, hogy a 2011-es üzleti évben a Sony 5,6 milliárd dollár veszteséget termelt.


A leányvállalatot a Sony és az NEC 2006-ban közösen hozták létre, majd 2008-ban a Sony 100 százalékos tulajdonába került. Az Asahi Shimbun rámutatott, hogy az Optiarc jelenleg körülbelül 10-15 százalékos részesedéssel rendelkezik az optikai meghajtók piacán és asztali számítógépekbe, illetve notebookokba egyaránt gyártott CD-, DVD-, illetve Blu-ray meghajtókat.

A döntés csak részben vezethető vissza a Sony átszervezésére, a fő ok alighanem az, hogy a cég nem bírta az árversenyt a dél-koreai és a tajvani vetélytársaival. Mindez aligha jó hír a felhasználóknak, hiszen így kisebb lesz a piaci verseny. Bár a flashmemórián alapuló adattárolók egyre népszerűbbek, azonban az optikai meghajtókat még korai lenne temetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Molnibalage #85
  Ez nem igaz, tudtommal van "véséses" technológia, csak nem kőbe. A USAF és más haderőneme egyes információkat tudtommal ilyen módszerrel tárol.
 • thrawnguru #84
  Inkább kellen mostmár a CD/DVD-nél valami időtállóbb adattárolási módszert kitalálni. Belegondoltatok már abba, hogy hiába ez a technológiai fejlettség, ha még mindig a kőbevésés a legtartósabb információtárolási módszer?
 • Molnibalage #83
  Valójában nagyobb az áresés, mert az régi 800 Ft többet ér mint a mai forint. Ellenben 2003 őszén 8-10k volt egy 32 vagy 64 MB-os pendrive. Most 10k ért 16 gigása kapok. Szóval itt is megvan ez a lépték és még mindig mennek lefele az árak. Érdemes lenne megnénzni inflációval korrigáltan a GB/Ft árat.
 • AgentKis #82
  A CD ára 44-edére esett vissza. Ha a 16GB-s micro SD is megcsinálja ezt akkor 160 Ft lesz mai áron. Én drukkolok neki...
 • AgentKis #81
  Egy optikai lemezben nem csak műanyag van (bocs ha ezzel megleptelek volna, de bizony drága fém is), a tömege pedig kb 100x-osa egy (jelenleg) 16GB-os micro SD-nek (amiből szintén jelentős rész a műanyag). Hozzútávon a gyártási folyamat bonyolultsága elhanyagolhatóvá válik és az anyagköltség felé tendál az ár. Ezért 50 Ft ma egy 15 éve még 800Ft-os írható CD (Ha a benzinárral vagy minimálbérrel számolod, ma 2200-2600 körül lenne.)
 • AgentKis #80
  Akkor rosszul gondolom és veled fog kihalni az optika. Javaslom Sony DVD-t használj örökké!
 • Molnibalage #79
  Miért? Szerined nincs olyan vírus, ami a lemez pörgetésekor ne aktivizálná magát...?
 • Molnibalage #78
  Wrong. Ugyanis a terjedelem mellé nem raktál sem írási, sem olvasási sebességet, sem megbízhatóásot. A BR azért vicc az én szemeben, mert olyan lassan írható, hogy ehaj. Ha az otthon írt CD/DVD adattárolási biztonságával bír, akkor nekem ingyen sem kell, nemhogy fizessek érte...

  Az árampazarlás említés vicces. Szerinted a percenként mittomén hány százas fordulattal prörgő és zajos szerkezete azt mi a péklapáttal megy? Ima hajtaná?
 • FoodLFG #77
  Már vagy 2 éve nem láttam semmilyen optikai lemezt.
  Legutóbb akkor kerültem hozzájuk közelebb képzeletben, amikor lerántottam a netről egy 50 gigás DB ISOt.

  De Sonyt egyébként sem vettem volna. Mindegy, hogy mit csinálnak.
 • kjhun #76
  #9-nek és #35 igaza van és #41 -nél leírt eprom is érdekes alternatíva. A BD-re meg 25GB-nyi adat fér rá, az sem lenne egyeseknek elég? A flash-alapú cuccok nem olyan megbízhatók, mint a mágneses elven működő, nekem 6.5 éves 160GB-os vinyó van a gépben, és köszöni, jól van még, meg a gép is. Lásd: SSD-k, nem szabad töredezettségmentesíteni őket, mert akkor a sok írás tömkretenné igen hamar. Bezzeg, ha kiadnának olyan optikai lemezt amire 7.2TB férne rá, akkor vinnéd, mint a cukrot, nesze neked SSD/Pendrive. Itt az SG-n is volt róla cikk, meg többrétegű BD, és egyéb ultranagy kapacitású lemezekről.

  Netes telepítés?? Semmi értelme, legalábbis Win-t felrakni így, nem lehetne nagyon, 80Mbit-el meg ne dobálózz, 10 ezer netből, ha 10-20 helyen van ekkora sebesség, a panelrengetegben. A 80Mbited, meg lófing a jó DVD-olvasó 16* sebességéhez képest, a SATA-s HDD-t már ne is említsem már, ha ott van a telepítendő cucc. Ha egyszer valamit leszedsz, és kell, akkor írd ki, mentsd le valamire, mintsem, még 1*, 2*, többször pazarold az idődet/netet/áramot, a letöltéssel, hogy ismét felrakhasd/megnézd. A Steam sem fenékig tejfel, sok játékhoz óriási patchek vannak, pont a Steam miatt, szemben a dobozos Retail verziókhoz való patchekhez képest, meg sok netszolgáltató sem örül szerintem 100%-ig szerintem ennek, az OnLive és társait már ne is említsem.

  Bár, már a 90-es évek végén megoldották, hálózatba kötött gépeknél, hogy DOS (!) alól lehetett hálózatról telepíteni, a gép indításakor volt egy boot-menü, aminél választhattál a különféle elemek közül, pl.: 1. DOS 6.22; 2. Pascal környezet; 3. Win 3.11; ... 6. Gép újratelepítése, ekkor csak hátradőltél, és pakolta újra az egészet, ezt egy rendszergazda megcsinálja, de egy mezei user aligha. Inkább CD/DVD, flash inkább neeee, mert ha vírusod van, akkor cseszheted az egészet, lásd: Autorun vírusok, igencsak tarolnak a magyar pc-ken, nézz körül vírus-statisztikai oldalakon.