85
 • Molnibalage
  #85
  Ez nem igaz, tudtommal van "véséses" technológia, csak nem kőbe. A USAF és más haderőneme egyes információkat tudtommal ilyen módszerrel tárol.
 • thrawnguru
  #84
  Inkább kellen mostmár a CD/DVD-nél valami időtállóbb adattárolási módszert kitalálni. Belegondoltatok már abba, hogy hiába ez a technológiai fejlettség, ha még mindig a kőbevésés a legtartósabb információtárolási módszer?
 • Molnibalage
  #83
  Valójában nagyobb az áresés, mert az régi 800 Ft többet ér mint a mai forint. Ellenben 2003 őszén 8-10k volt egy 32 vagy 64 MB-os pendrive. Most 10k ért 16 gigása kapok. Szóval itt is megvan ez a lépték és még mindig mennek lefele az árak. Érdemes lenne megnénzni inflációval korrigáltan a GB/Ft árat.
 • AgentKis
  #82
  A CD ára 44-edére esett vissza. Ha a 16GB-s micro SD is megcsinálja ezt akkor 160 Ft lesz mai áron. Én drukkolok neki...
 • AgentKis
  #81
  Egy optikai lemezben nem csak műanyag van (bocs ha ezzel megleptelek volna, de bizony drága fém is), a tömege pedig kb 100x-osa egy (jelenleg) 16GB-os micro SD-nek (amiből szintén jelentős rész a műanyag). Hozzútávon a gyártási folyamat bonyolultsága elhanyagolhatóvá válik és az anyagköltség felé tendál az ár. Ezért 50 Ft ma egy 15 éve még 800Ft-os írható CD (Ha a benzinárral vagy minimálbérrel számolod, ma 2200-2600 körül lenne.)
 • AgentKis
  #80
  Akkor rosszul gondolom és veled fog kihalni az optika. Javaslom Sony DVD-t használj örökké!
 • Molnibalage
  #79
  Miért? Szerined nincs olyan vírus, ami a lemez pörgetésekor ne aktivizálná magát...?
 • Molnibalage
  #78
  Wrong. Ugyanis a terjedelem mellé nem raktál sem írási, sem olvasási sebességet, sem megbízhatóásot. A BR azért vicc az én szemeben, mert olyan lassan írható, hogy ehaj. Ha az otthon írt CD/DVD adattárolási biztonságával bír, akkor nekem ingyen sem kell, nemhogy fizessek érte...

  Az árampazarlás említés vicces. Szerinted a percenként mittomén hány százas fordulattal prörgő és zajos szerkezete azt mi a péklapáttal megy? Ima hajtaná?
 • FoodLFG
  #77
  Már vagy 2 éve nem láttam semmilyen optikai lemezt.
  Legutóbb akkor kerültem hozzájuk közelebb képzeletben, amikor lerántottam a netről egy 50 gigás DB ISOt.

  De Sonyt egyébként sem vettem volna. Mindegy, hogy mit csinálnak.
 • kjhun
  #76
  #9-nek és #35 igaza van és #41 -nél leírt eprom is érdekes alternatíva. A BD-re meg 25GB-nyi adat fér rá, az sem lenne egyeseknek elég? A flash-alapú cuccok nem olyan megbízhatók, mint a mágneses elven működő, nekem 6.5 éves 160GB-os vinyó van a gépben, és köszöni, jól van még, meg a gép is. Lásd: SSD-k, nem szabad töredezettségmentesíteni őket, mert akkor a sok írás tömkretenné igen hamar. Bezzeg, ha kiadnának olyan optikai lemezt amire 7.2TB férne rá, akkor vinnéd, mint a cukrot, nesze neked SSD/Pendrive. Itt az SG-n is volt róla cikk, meg többrétegű BD, és egyéb ultranagy kapacitású lemezekről.

  Netes telepítés?? Semmi értelme, legalábbis Win-t felrakni így, nem lehetne nagyon, 80Mbit-el meg ne dobálózz, 10 ezer netből, ha 10-20 helyen van ekkora sebesség, a panelrengetegben. A 80Mbited, meg lófing a jó DVD-olvasó 16* sebességéhez képest, a SATA-s HDD-t már ne is említsem már, ha ott van a telepítendő cucc. Ha egyszer valamit leszedsz, és kell, akkor írd ki, mentsd le valamire, mintsem, még 1*, 2*, többször pazarold az idődet/netet/áramot, a letöltéssel, hogy ismét felrakhasd/megnézd. A Steam sem fenékig tejfel, sok játékhoz óriási patchek vannak, pont a Steam miatt, szemben a dobozos Retail verziókhoz való patchekhez képest, meg sok netszolgáltató sem örül szerintem 100%-ig szerintem ennek, az OnLive és társait már ne is említsem.

  Bár, már a 90-es évek végén megoldották, hálózatba kötött gépeknél, hogy DOS (!) alól lehetett hálózatról telepíteni, a gép indításakor volt egy boot-menü, aminél választhattál a különféle elemek közül, pl.: 1. DOS 6.22; 2. Pascal környezet; 3. Win 3.11; ... 6. Gép újratelepítése, ekkor csak hátradőltél, és pakolta újra az egészet, ezt egy rendszergazda megcsinálja, de egy mezei user aligha. Inkább CD/DVD, flash inkább neeee, mert ha vírusod van, akkor cseszheted az egészet, lásd: Autorun vírusok, igencsak tarolnak a magyar pc-ken, nézz körül vírus-statisztikai oldalakon.
 • gergely1991
  #75
  Csak nem indul el magától...
 • Molnibalage
  #74
  Ez már a régmúlt idő. A mostni gépemben új cucc van. Mármint 4 éve volt új. Azóta kb. a két oprendszer telepítésnél és kb. 10 játék telepítés alatt volt használva. Egyszer vagy kétszer írtam vele DVD-t, mikor ellopták a pendrivomat és az mp3 playeremet. Kb. ennyire van rá szükségem. Ha a játék nem kér lemezt az induláshoz, akkor nem használom semmire...
 • lordsithlord
  #73
  Felpörög egyáltalán? Nem piszkálásból kérdezem, de van itt egy, aminél a motor üres járatban pörgött, én meg nem jöttem rá, míg észre nem vettem, hogy a lemez nem fordult el. Utólag kiderült, hogy lecsúszott az egyik kis ékszíj, így a motor jó hangosan pörgött, csak a lemezig ez nem jutott el.
 • Molnibalage
  #72
  Nem mechanikai hiba volt. Egyszerűen nem olvassa be a korongokat.
 • Molnibalage
  #71
  Ha vírusos állományt arhíváltál vele...
 • lordsithlord
  #70
  Nézd, én évekig el voltam Steam nélkül, most, mikor feltettem a Win8-at, szembesültem azzal az "aprósággal", hogy az AAA3 már csak Steam-en keresztül akar települni, nincs letölthető verzió. Steam letölt, fel is tettem az adat partíciómra, hibaüzenettel kivágott. Steam le, újratelepítés, hátha telepítési hiba. Eredmény ugyanaz. Steam le, rendszerpartícióra fel, Steam csont nélkül működik.

  Az már persze apróság, hogy mikor a játék végre lejött és beindítottam, kérte a PunkBuster-t, amit fel is tettem, azt kapásból valami hülye módszerrel csesztetni kellett, hogy egyáltalán beinduljon, aztán mikor végre elindult, az AAA3 közölte, hogy ismeretlen Windows műveletet érzékelt, így kilép...

  Szóval nem tartom kizártnak még azt a verziót sem, hogy a Win8 okoz neki valami problémát, nem tudom, mert Win7 alatt soha nem próbáltam. De ami biztos, hogy Win8 alatt még egyenlőre csak a rendszer partícióról működik rendesen. Éppen ezért is kérdeztem meg, hogy akkor ez hogyan áthelyezhető, illetve meg lehet-e adni letöltési útvonalat.
 • [HUN]FaTaL
  #69
  Sőt egyszer felrakod és utána portable az egész.
 • [HUN]FaTaL
  #68
  Már megint kezded a hatalmas baromságok összehordását? A Steamet oda telepíted ahova akarod és utána ugyanoda fog letölteni, csak körül kéne nézni a telepítőben, tudom ám, hatalmas munka átírni a telepítési útvonalat.
 • lordsithlord
  #67
  No, ha évekig nem használtad, az meg a másik véglet. Ezeknek a készülékeknek a mechanikája gépzsírral vannak megkenve, hogy ne menjenek olyan gyorsa szét. Nem túl vastagon, de ahhoz éppen eléggé, hogy egy huzamosabb ideig nem használt meghajtónál beállást okozzon.

  Nekem is volt olyan meghajtóm, ami kb. 2 évig a szekrényben pihent, majd mikor használni akartam, még az ajtaja se nyílt ki. Szétszedtem, megtakarítottam, friss zsírt kentem rá, ahol láttam, hogy volt és onnantól szépen ment (kicsit hangosabb volt, mint gyárilag, de működött).
 • lordsithlord
  #66
  Az, hogy nem lehet törölni, nem lenne probléma, hiszen ha a rendszertelepítőt akarjuk rá tenni, ez még előnyös is lenne.

  Ez a 16 gigás nekem új, pontosan ez melyik típus? Mert én, mikor egy feladathoz EPROM-ot keresgéltem, a legnagyobbnak a 27C320 típust találtam, ami 4 megás (előbb elírtam, sorry).
 • gergely1991
  #65
  De attól a cd/dvd-knek van (még) szerepe.Amíg a flash alapú tárakat a gépbe dugdosod, vírusokkal fertőzi azt,majd leválasztva áthelyezve egy másik gépbe azonnal elindul a kártevő,addig a cd/dvd-knél nem igazán mondható ez, főleg archiválásra még megfelel.
 • Molnibalage
  #64
  Na fárassz már ilyen mocskos lemezes dumával. A meghajtó volt, hogy egy évig nem látott semmiféle lemezt, nemhogy koszosat. Egyszerű szarok. Anno ez volt a csúcs, a szép és jó, de annak vége...
 • Molnibalage
  #63
  Öööö, ez így nem igaz. Oda telepít, ahova a Steamet tetted. Ha vagy olyan figyelmetlen, hogy oda telepítesz...
 • Szefmester
  #62
  szopjon hódot az sg a képfeltöltésmiatt...
 • narumon
  #61
  "NEC DVD író), ami már lassan 10 éve üzemel csont nélkül (még régi jó P2-300-as gépben kezdte az üzemelést, azótra vagy 4 gépben szolgált engem gond nélkül)"

  No itt adtad meg a tökéletes választ. Ezért nem gyártanak többet, mert lófing az eladás. Te is mindig átrakod az új gépedbe, más is átrakja, tehát nem éri meg gyártani mert gyér az eladás.
 • Szefmester
  #60
  [IMG][/IMG]
 • Szefmester
  #59
  [IMG][/IMG]

  Nekem itt van, lehet hogy pakolt egy keveset a C:-re is, de az összes telepített játék ebben van benne.
 • narumon
  #58
  Ez a Steam ez biztos? Mert nekem "csak" egy SSD van rendszermeghajtónak, de szerintem nem fogyott róla a hely, szépen a D:-re vinyóra telepít. Majd megnézem.
 • kvp
  #57
  "Elhangzott itt az eprom. Az ötlet szép és jó, a probléma ott kezdődik, hogy ehhez egy külön író eszköz lenne szükséges. A másik probléma: ma a legnagyobb eprom, ami kapható, 2 megás. Elég méretes lenne az a meghajtó, amin egy komplett oprendszer lenne rajta. Árban nem lenne egy vészes, pendrive árába kerülne a megoldás, ez igaz. Viszont akad vele egy harmadik probléma is: rettenetesen lassú (legalábbis az egyéb adathordozókhoz képest)."

  Egy eprom pont olyan gyors mint a mai rendszermemoriak, legalabbis az olvasasi sebessege. Az irasi sebesseg egy atlagos flash memoriaval egyezik meg, mivel ugyanaz az aramkor irja. Csak a flash torolheto, mig az eprom nem (a valodi otp-sek uv-val es rontgennel sem torolhetoek). A legnagyobb kaphato ilyen tarolo amit talaltam az sd kartya formatumban van 16 gigas, de csak azert mert kicsi a piac, ezert nem gyartanak nagyobbat. Iro sem kell hozza, mivel lehet usb-s pendrive es mint emlitettem sd kartya formatumban kapni. Az utobbit hasznaljak nehany orszagban rendorsegi helyszineleshez. Az egyetlen szabaly az, hogy olyan filerendszert kell hasznalni rajta, ami minden blokkot csak egyszer ir. Ilyen letezik par, pl. amit az egyszer irhato optikai lemezeken is hasznalnak. A megoldas egyetlen hatranya, hogy tenyleg nem lehet torolni semmit, ami a mai vilagban nem mindig jo, ezert nincs akkora piac, hogy megerje ezeket a termekeket tomegesen (es ezaltal olcson) gyartani.
 • lordsithlord
  #56
  No, ez a "oda települ, ahova a Steam" engem nagyon érdekel.

  Ugyanis le akartam szedni az AAA3-at, de a Steam csak a rendszer partíción volt hajlandó rendesen működni, az pedig sajnos kicsi ahhoz, hogy még ráhúzzak egy 8 gigás játékot is. Stem-mel foglalkozó fórumon feltettem a kérdést, közölték, hogy nem lehetséges, csak a rendszer partícióra tud telepíteni, de valami Registry átírásos megoldással át lehet másolni az anyagot a másik partíciómra is.
 • Szefmester
  #55
  Optikai párti vagyok, de most a steam mellett mondanám hogy oda telepít ahova a steam feltelepült.. ami nálam a játékoknak kiválasztott partíció.

  A netes bohóckodás viszont nem megfelelő, még a nagyobb városokban sem. itt felénk a fujjpíszí megy jelenleg (még) és május óta már 50-55 óra spontán netkimaradást észleltem (nem nonstop figyeltem a netet) míg az előző szolgáltatónál egy év alatt nem volt 24 órányi. És a fujpíszí azt a céget felvásárolva jött ide.. Nekem pedig egy telepítő ne kezdjen el bizonytalankodni mert a szolgáltató gyökérkedik. Ha elkezdem lemezről akkor arról fejezze is be.

  nekem meg van amúgy olyan lemezem amit vagy 5-6 éve írtam és még simán olvassa a 4 éves DVDRW-LS íróm... Asus... ;)
 • lordsithlord
  #54
  Többen írtátok, hogy az optikai meghajtótok pár írás után gallyra ment, vagy az állástól megdöglött. Nos, nekem van itt egy olyan optikai meghajtóm (konkrétan egy első szériás NEC DVD író), ami már lassan 10 éve üzemel csont nélkül (még régi jó P2-300-as gépben kezdte az üzemelést, azótra vagy 4 gépben szolgált engem gond nélkül). Azt nem tudnám megmondani, hány lemezt írtam vele, de mind a mai napig szépen üzemel.

  Hogy a lényegre térjek: ha az ember nem rak bele mocskos lemezeket, akkor egy optikai meghajtó (ha jó gyártó csinálta persze) nagyon sokáig tud élni és működni gond nélkül.


  Amit még észre vettem: itt nagyon sokan a telepítésnél csak a játékokra meg a kész oprendszerre telepíthető dolgokra gondolnak. Nos, nekik mondom, hogy ehhez nem árt meg egy oprendszer, amit telepíteni is kellene valami adathordozóról.

  Elhangzott itt az eprom. Az ötlet szép és jó, a probléma ott kezdődik, hogy ehhez egy külön író eszköz lenne szükséges. A másik probléma: ma a legnagyobb eprom, ami kapható, 2 megás. Elég méretes lenne az a meghajtó, amin egy komplett oprendszer lenne rajta. Árban nem lenne egy vészes, pendrive árába kerülne a megoldás, ez igaz. Viszont akad vele egy harmadik probléma is: rettenetesen lassú (legalábbis az egyéb adathordozókhoz képest).
 • gergely1991
  #53
  "Talán el kellene jutni oda, hogy olyan gépet gyártanak, hogy bedugod a pendrivot és ugyanaz a next-next-finish process legyen..."
  Ugyanúgy megy a vírusok felkerülése is,sőt ide a next-next-finish se szükséges. :)
 • zord01
  #52
  BTW ha egy 2 terás HDD 20k alatt lenne (Anno 15800-ért vettem), én már arra sem emlékeznék, hogy néz ki egy DVD lemez...
 • zord01
  #51
  A flash memóriák még drágák tartalomterjesztésre. Egy 4 GB-s Flash memória kb 1000 forint egy cégnek, egy DVD10-20. 50-100-szoros árdifit nem fognak bevállalni, így a DVD még jó ideig a "barátunk" marad, de csak mint tartalom terjesztő eszköz. Átlag otthoni felhasználók nagyon hamar le fognak szokni róla (sőt nagyon sokan már évek óta nem használják).

  Szóval az ODD-nek nagyjából ősz van. Még lehetnek egy kis fellendülés, ha a BR írók, lemezek ára lemenne a mostani DVD szintre, de gyanítom a technika át fog ugrani rajtuk, hacsak nem kezd a komplett pc ipar kartelezzni, lásd LCD kartel, meg amit most a HDD árakkal csinálnak.
 • lordsithlord
  #50
  Meglepődnél, hány átlagos felhasználó kezd neki telepíteni a gépét. Ez főleg azóta igaz, mióta a Win7 szinte minden eszközt képes felismerni és automatikusan telepíteni.

  De már az XP korában is nagyon sokan inkább bedobták a lemezt és újratelepítették a gépet, csak persze utána jött a meglepetés, hogy jé, a hardverek nem működnek. Akkortájt rengeteg driver lemezt írtunk, amin összeállítottuk az adott felhasználó gépének a drivereit, esetlegesen automatikusan futó verzióban, hogy csak betegye a gépébe és magától egymás után települjön minden.

  A biztonságtechnikai részen konkrétan én azt értettem, hogy azért egy optikai lemez, ha le van zárva, akkor nehezebben sérül rajta az adat (sőt, lényegében nem is sérülhet), mint egy bármilyen penen vagy külső meghajtón. Az oka egyszerű: egyszerűen nem írható újra, ha egyszer le van zárva, csak fizikai sérülés miatt lehet adatvesztés.
 • lordsithlord
  #49
  Akkor most kicsit félreértésben vagyunk.

  A Steam, mint olyan, valóban, ha már van fent egy rendszer, megfelelő lehet (bár itt megjegyezném, hogy vannak igen komoly hibái, hogy csak egyet említsek, kizárólag a rendszer partícióra telepít, ezen nem is lehet változtatni, áthelyezés pedig valami macerás megoldással van a Registry miatt).

  Ezen felül is van gondolom még netes terítő rendszer, de mivel én gyakorlatilag nem használom őket, nem is ismerem, csak a Steam-et.

  De ehhez még mindig ott van, hogy szükség van egy működő oprendszerre. Optikai meghajtó nélkül marad a pen vagy a külső meghajtós telepítés, mint alternatíva. Erre pedig már elöbb leírtam, hogy vegyünk csak egy klasszikus problémát: vírust kap a gép. Az optikai lemezre nem mászik fel, hiszen az egy zárt rendszer. Ellenben hogyan akarod megoldani, hogy egy penre vagy egy külső meghajtóra ne másszon fel?

  Vannak jelenleg is a klasszikus image megoldások, több gyártó használja is, fogják a sysprep-es rendszert és felnyomják egy helyreállító partícióra. Nos, nekem volt szerencsém ezzel komolyat szívni, mikor ez a partíció is vírust kapott ügyfélnél (nem nehéz, az is egy sima partíció a lemezen, csak le van rejtve) és ezt pótolni kellett. 1 hét egyeztetés után a szerviz beleegyezett, hogy az ügyfél gépén helyreállítsa a helyreállító partíciót. A történetben az volt az aranyos, hogy mindez egy garis gépnél történt, céges felhasználónál és a cég fizethetett azért, mert a rendszerhez kapott vírusirtó (Norton) csődöt mondott és valamit beengedett.

  A másik ellenérv egy penes / külső meghajtós megoldással szemben: sokkal könyebben sérülhet, mint egy optikai lemez. Természetesen nem fizikailag, ez egyértelmű, hanem maga a tartalom. Elég, ha véletlenül letörli a meghajtót a felhasználó, máris ugrott a rendszer. Ha viszont egy optikai lemez sérül meg, a mai gyakorlat szerint vagy a lemez anyagát kell kifizetni (ez olyan 500 körül szokott lenni a cégeknél), vagy ha régi a program, akkor vagy a legfrissebb vagy pedig a legrégibb, még elérhető programverziót adják valamennyi felárért.
 • Sir Quno Jedi
  #48
  Sőt, fénytől elzárva, dobozban tárolva, megfelelő hőmérsékleten, sosem felhasználva sem bírnak ki olykor 1 évet sem. Egyre silányabb minőségűek.
 • Molnibalage
  #47
  Na ne vicceljünk már. Egyetlen írt CD-DVD lemezes sem húzott ki 7-8 évnél többet. Hozzútávú adattárolásra alkalmatlan.
 • Sir Quno Jedi
  #46
  Floppy is nehezen halt ki, de azért most nem fektetnék be egy újonnan épülő floppy lemez gyárba! :DDD A jelenlegi optikai szaroknak befellegzett (szerencsére). Még a BluRay-nek is, maguk a gyártók is tisztában vannak azzal, hogy a digitális disztribúció miatt nem is KELL következő generációt tervezniük (erről is vannak jó cikkek, még itt az Sg-n is). Mire a BD elavul és kihal, már nem lesz igény utódszabványra a videópiacon.

  Ez nem kétperces folyamat persze, de mint ahogy ma nem lehet már eladni a régi CRT monitor technikát, úgy ez a váltás is szépen le fog zajlani.