Berta Sándor

Hatástalan a The Pirate Bay elleni blokád

Hiába van hónapok óta blokád alatt a legismertebb torrentoldal Nagy-Britanniában, mindennek gyakorlatilag semmilyen negatív hatása sincs a fájlcserélési forgalomra.

Egy szigetországi bíróság áprilisban arra utasított hat internetszolgáltatót, hogy blokkolják a The Pirate Bay rendszeréhez való hozzáféréseket. Az egyik érintett cég képviselője elmondta, hogy akkor a forgalom egy időre több, mint 11 százalékkal vissza is esett, azonban ez nem tartott sokáig. Egy hét után gyakorlatilag az előző szintre állt vissza a fájlcserélési forgalom. Az adatokból ugyanakkor nem derült ki, hogy a fájlcserélésben hány felhasználó vett részt, miként az sem, hogy a megosztott fájlok pontosan honnan származtak. Könnyen előfordulhat tehát, hogy az internetezők egy másik oldalt kezdtek előnyben részesíteni.

A zeneipar ennek ellenére győzelemről beszél. "Az akciónk célja az volt, hogy a brit zenészeknek és kiadóknak kárt okozó The Pirate Bay használatát Nagy-Britanniában korlátozzuk" - nyilatkozta Geoff Taylor, a Brit Zeneipari Szövetség (BPI) vezetője. A blokád előtt a TPB a szigetországban az 50 legnépszerűbb webes ajánlat között volt, az intézkedés bevezetésével viszont a 282. helyre esett vissza. A BPI éppen ezért azt szeretné, ha a jövőben újabb ilyen blokkolásokra kerülne sor. "További lépéseket fogunk kezdeményezni az illegális oldalak ellen, akik úgy töltik meg a pénztárcájukat, hogy megkárosítják a zenészeket. Elismerjük, hogy még sokkal többet kell tennünk azért, hogy az illegális fájlcserélést korlátozzuk" - tette hozzá a szakember.

Eközben a brit internetszolgáltatókhoz hasonló tapasztalatokról számoltak be a holland ISP-k is. Az XS4All szerint a blokád után a fájlcserélési forgalom még nőtt is. A UPC azt közölte, hogy volt némi visszaesés, de az értékek ismét a korábbi szinten vannak. A KPN és a Ziggo pedig arról számolt be, hogy a blokádnak összességében nagyon kis hatása volt a fájlcserélési forgalomra. A The Pirate Bay-t 2010 júliusában tiltották ki Hollandiából, Nagy-Britanniában pedig idén februárban hozták meg az ítéletet, amely lehetővé tett a blokád elrendelését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Interstate 95 #13
  Akkor valamilyen szinten az Ncore is fizetős, elvégre lehet támogatni őket.
  A fizetős oldalak nagy része nem torrent, hanem data forgalmon alapul, azokat én is utálom mert egyrészt tele vannak szarva reklámmal, ha meg nem veszel prémium accot akár fél óra is lehet mire lejön néhány mega.
 • TARTYOM #12
  Opera turbo rulz
 • amitakartok #11
  És ahhoz mi közük? Ez kb. olyan szintű hülyeség, mintha a Microsoft jogdíjat akarna szedni az Euronicstól azért, mert egy Euronics üzletben Sony reklám van a falon. Most mondtam egy random példát de a lényeg érthető.

  Meg aztán a reklámbevétel rögtön el is megy szerverköltségekre. Esküszöm, a nonprofit fájlcserélés (ami lopás) még jobban bassza a csőrüket, mint a pénzes (ami hamisítás); biztos azon vannak berágva, hogy van olyan hülye aki ezért nem kérne zsét.
 • Tetsuo #10
  A britek termeszetesen. Most a legtobben attertek a kat.ph-ra es lehet, h az lesz a kovetkezo.
 • Lazarus #9
  A reklámokból van némi bevételük
 • Hedgehunter #8
  Olyan ez mint a hydra, egy fejet levagsz ketto no helyette....
 • amitakartok #7
  "További lépéseket fogunk kezdeményezni az illegális oldalak ellen, akik úgy töltik meg a pénztárcájukat, hogy megkárosítják a zenészeket."

  Miről beszélnek ezek?! A Pirate Bay nem fizetős oldal, semmilyen anyagi hasznuk nem származik a tevékenységükből. A fizetős oldalakat viszont nem bánnám, ha kiütnék; nem lenne kár értük.
 • eto demerzel #6
  nem is vagy angliaban.
 • jézusom #5
  Még jó, hogy az én torrentkliensemnek nem szólt senki a blokádról
 • FoodLFG #4
  Briteknél má mindenki operát használ. Nem véletlenül:

  Opera Web Browser Unblocks The Pirate Bay
  http://torrentfreak.com/unblock-the-pirate-bay-120705/

  Az opera Turbo lényegében proxyként működik.


  A hírben szereplő "zenészek" pedig 10 évvel le vannak maradva a technológiai és társadalmi változásokkal kapcsolatban. Az ilyen emberekkel dicsőség kibaszni (szerintük: meglopni). :DD